Veel hondeneigenaren zijn zich voor de aanschaf van de hond niet bewust van het belang van een goede opvoeding. Zeker bij kleinere honden wordt al gauw gedacht dat dat 'vanzelf wel goed komt'. Hierdoor komen de verhoudingen tussen baas en hond vaak scheef te liggen. Dit kan resulteren in problemen als ongewenst blaffen, dominantie en zelfs grommen/bijten. Het goed africhten van je hond is dus eigenlijk stap één bij de aanschaf van een hond.
Het gedrag van een hond is te verklaren door het feit dat honden in het wild in een roedel leven. In een roedel vormt een bepaalde rangorde waarbij altijd één hond als leider wordt gezien. Bij honden als huisdieren is het belangrijk dat de hond jou als leider ziet. Dit zorgt er namelijk voor dat hij respect voor je heeft en naar je zal luisteren. Een ongehoorzame hond is niet alleen vervelend voor de hond (het niet hebben van regelmaat en duidelijkheid), maar het is ook vervelend voor jou. Als je geen duidelijke regels opstelt en de hond gedraagt zich zoals hij zelf wil is het moeilijk om dit achteraf nog te leren. Het is dus belangrijk om vanaf dag één bewust bezig te zijn met ervoor te zorgen dat jij bovenaan de rangorde staat.
Er zijn vier uitgangspunten die belangrijk zijn en waardoor jouw hond jou gaat zien als zijn of haar leider:
Hieronder licht ik deze vier uitgangspunten verder toe:
Spelen is belangrijk omdat honden in de roedel ook met elkaar spelen. De hond kan zijn energie kwijt, hij krijgt lichaamsbeweging (en jij ook!) en het zorgt voor een vertrouwensband tussen baasje en hond. Het is belangrijk dat je in de gaten houdt dat de hond geen tekenen van dominantie vertoont tijdens het spelen, zoals tegen je op springen, naar je voeten happen of continu blaffen. Dit brengt me meteen naar het volgende uitgangspunt: belonen en straffen.
Consequentie is hier noodzakelijk. Honden zijn wat dit betreft eigenlijk net kinderen. Ook bij kinderen is het belangrijk om op de goede momenten te belonen en consequent te zijn met straffen. Als je hond niet tegen je op mag springen mag hij dit nooit. Niet bij jou, niet bij anderen, niet als je zelf heel vrolijk bent, überhaupt niet. Het lijkt misschien zielig, omdat het lijkt alsof je hond het uit blijheid doet. Maar ook dit is een teken van dominantie. En als het de ene keer wel mag en de andere keer niet, is dat erg onduidelijk voor je hond. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je een hond snel na een actie beloont of straft. Als je langer dan vijf seconden wacht, heeft het geen zin meer. Belonen kan in de vorm van aandacht (aaien/spelen) en straffen kan door met lage stem te praten en de hond naar de mand te sturen.
Omgang met andere honden en de hond vaak meenemen draagt bij aan het vormen van een uidelijke rangorde. Doordat je hond met andere honden omgaat, ontstaat een rangorde waar je hond van leert. Bovendien is graag bij andere wezens zijn onderdeel van de roede. Dit kan dus bij andere honden zijn, maar honden zijn ook graag in het gezelschap van mensen.
Tenslotte is mijn advies om je hond zoveel mogelijk mee te nemen. Zo kun je je hond trainen in zijn gehoorzaamheid (netjes naast je blijven lopen, niet tegen mensen opspringen of blaffen) en is je hond gelukkig doordat hij omgeven is door goed gezelschap.