Jeuk- en huidproblemen bij je hond of kat

Renée | vrijdag 9 oktober | Hond

hond en kat

Huid- en vachtproblemen zijn een veel voorkomend probleem bij honden en katten. Jeuk is voor een dier heel vervelend. Elk dier heeft wel eens jeuk en gaat dan krabben, likken of bijten. Maar wanneer een hond of kat dit meerdere keren per dag en gedurende een langere tijd doet, dan kan er sprake zijn van abnormaal gedrag en kan er iets aan de hand zijn.

Oorzaken van huid-, jeuk- en vachtproblemen bij je hond of kat

Problemen met de huid of vacht en jeuk kunnen verschillende oorzaken hebben en hierdoor is het soms lastig om snel de oorzaak te vinden. Daarom zet ik hier een paar mogelijke oorzaken op een rijtje:

  • Vlooien, teken en mijten: de meest voorkomende oorzaak van jeuk is een vlooienallergie. Je hond of kat kan ook last hebben van andere parasieten zoals teken of mijten. Vlooien veroorzaken heftige jeuk. De jeuk ontstaat voornamelijk door een allergische reactie op het speeksel van de vlo.
  • Schimmel infectie: infecties met huidschimmels zien we regelmatig bij de kat en af en toe bij de hond. De symptomen van schimmels zijn onder andere schilferigheid, haaruitval en kale plekken.
  • Voedselovergevoeligheid: bij gevoelige honden en katten kan voeding ook voor huid- en vachtproblemen zorgen. Een hond of kat kan een voedingsintolerantie of -allergie hebben voor bepaalde voedingsstoffen. Meestal betreft het een bepaald soort dierlijk eiwit, bijvoorbeeld kip of varken. Het dier krijgt jeuk en de huid ziet er rood, kaal en/of korstig uit. Bij katten beginnen de problemen al op vroege leeftijd.
  • Atopie: Net als bij mensen kunnen honden en katten overgevoelig zijn voor stoffen in de omgeving. Deze allergie wordt atopie genoemd. Het is een verzamelnaam voor verschillende huidproblemen veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde omgevingsstoffen. Deze stoffen kunnen seizoensgebonden zijn (zoals stuifmeel, pollen en grassen) of het hele jaar door voor problemen zorgen (zoals huidschilfers of huisstofmijten). Bij honden zien we veel vaker atopische klachten dan bij katten. Atopie kan leiden tot ernstige huidklachten en longklachten. De dieren hebben vaak jeuk aan de kop, in de oksels en liezen, op de buik en aan de poten. Ook hier is oorontsteking vaak een onderdeel van de klachten.

Hoe herken je huid- en vachtproblemen?

Je kunt huid- en vachtproblemen bij je hond of kat aan verschillende symptomen herkennen. Huidproblemen uiten zich onder andere in jeuk, huiduitslag, kale plekken, wonden, schilfers tussen tussen de haren, eczeem, en in roodheid of verkleuring van de huid. Jeuk en irritatie kunnen ertoe leiden dat een hond plotseling veel aan zijn poten gaat likken of gaat schudden met zijn kop. Een slechte lijfgeur of een doffe vacht kan ook een aanwijzing zijn voor een huidprobleem. Bij voedselovergevoeligheid hebben sommige dieren last van diarree, winderigheid en braken. Doordat je hond of kat heftig gaat krabben of likken door de enorme jeuk, kan er een hotspot ontstaan. Dit is een ontstoken huidinfectie. Wanneer de hotspot nog niet ontstoken is, kun je deze behandelen met PUUR Hotspot.

Behandeling

Er zijn veel verschillende middelen waarmee de huid en de vacht van je hond of kat verzorgd kan worden en waarmee je jouw hond of kat kan ondersteunen in geval van jeuk, schimmel, allergie, huiduitslag en eczeem:

  • Bij huidklachten en huidjeuk als gevolg van een overgevoeligheid of allergie voor bijvoorbeeld een vlooien- of huisstofmijtallergie wordt PUUR Huid geadviseerd.
  • Bij huidjeuk door eczeem, droogte, allergie, huidontsteking en jeuk door ongedierte kun je jouw hond of kat PUUR Jeuk geven.
  • Als je hond of kat een voedselovergevoeligheid heeft, kan met een eliminatie- dieet worden bekeken voor welke stoffen (eiwitten) het dier overgevoelig is. PUUR Probiotica zorgt voor een optimale conditie van de darmflora en daardoor voor een verhoogde weerstand.

Bij huidaandoeningen is het raadzaam om te starten met een drainagekuur om ervoor te zorgen dat de afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd worden, hiervoor kun je PUUR Detoxi gebruiken.

Als aanvulling op het huidige voer kun je gebruik maken van essentiële vetzuren, zoals PUUR Omega-3 of PUUR Veg Omega. Beide producten verminderen de overgevoeligheidsreactie.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.