Wat is melatonine?

Marjolein | woensdag 19 juni | Gezondheid

melatonine"

Melatonine is erg populair bij mensen die moeite hebben om in slaap te vallen of last hebben van een jetlag. Je kunt de nachtrusttabletten of druppels met melatonine in verschillende sterkten en van verschillende merken kopen. Daarnaast heb je voedingssupplementen die, naast Melatonine, ook andere werkzame stoffen bevatten.

Ontdek het complete assortiment Melatonine bij Plein.

Wat is melatonine?

Melatonine wordt ook wel het licht-donker hormoon genoemd. Het is een lichaamseigen hormoon wat wordt gemaakt in de pijnappelklier die diep achterin de hersenen ligt. Melatonine wordt aan de bloedbaan afgegeven zodra het gaat schemeren, meestal bij volwassenen zo rond 20:00 uur. In de nacht is de melatoninegehalte het hoogst en in de ochtend als het licht wordt, neemt deze weer af.

Melatonine laat het lichaam weten dat het tijd is om te gaan slapen om vervolgens op de ‘nachtstand’ te gaan en tot rust te komen.

Ochtend- of avondtype

Je hoort mensen vaak zeggen: “Ik ben een ochtend- of avondtype”. Welk type je bent, is afhankelijk van wanneer je lichaam begint met de melatonineproductie. 

Ochtendtypes maken al in de namiddag melatonine aan en zijn flink slaperig rond 21:30 à 22:00 uur. Bij middentypes begint de melatonineproductie rond 18:00 uur op gang te komen en zij hebben hun voorkeursbedtijd rond 23.00 uur liggen. Avondtypes hebben een late melatonineproductie en schromen niet om het iets na middernacht te maken voordat ze hun bed opzoeken. Welk type bioritme je hebt, is in je genen verankerd. Het ligt bij je geboorte al vast.

Kan ik de melatonineafgifte beïnvloeden?

De aanmaak van melatonine gaat vanzelf. Maar zoals gezegd is het een licht-donker hormoon. Licht is een belangrijke factor dat de aanmaak remt. Tegenwoordig hebben we 24 uur licht als we dat willen door kunstlicht. Dit kan de melatonine aanmaak negatief beïnvloeden omdat het lichaam minder voelt dat het donker wordt.

Naast kunstlicht heeft blauwlicht de grootste negatieve invloed op de melatonineaanmaak . Blauw licht komt vooral van mobieltjes, tablets en laptops. Val je ‘s avonds moeilijk in slaap, probeer dan om het gebruik van je mobiel, laptop of tablet ‘s avonds zoveel mogelijk te beperken of zelfs te vermijden.  

Melatonine supplementen

Als je moeite hebt om in te slapen, kan het zijn dat je lichaam te weinig melatonine aanmaakt. Dit kan het geval zijn:

  • In de zomer. Bij de meeste mensen is de melatonine productie lager als de dagen langer zijn en de nachten korter.
  • Als er overdag te weinig daglicht is dan kan dit ervoor zorgen dat er dan al melatonine wordt aangemaakt en ’s avonds juist niet (of te weinig).
  • Kunstlicht, het is nooit meer echt donker.
  • Als je ouder wordt, neemt de aanmaak van melatonine af.
  • De biologische klok uit balans is. Dit kan ervoor zorgen dat de aanmaak van melatonine niet of te laat op gang komt. Oorzaken hiervan zijn een jetlag, af en toe te lang uitslapen of ploegendienst.

In deze gevallen kunnen voedingssupplementen helpen om het melatoninegehalte te verhogen waardoor je wel lekker in slaap valt. Melatonine helpt niet om goed door te kunnen slapen. Daar zijn andere middelen voor. 

Melatonine kopen

Op de vraag welk supplement met melatonine je het beste kunt kopen, is moeilijk antwoord te geven. Als je dit in overleg met een arts doet, dan volg je dat advies op. Als je Melatonine gaat gebruiken om de gevolgen van een jetlag te beperken dan heb je aan tabletjes met 0.5 mg voldoende. Wil je Melatonine gaan gebruiken om gemakkelijker in slaap te vallen, begin dan met de kleinste aanbevolen dosering. Als dit onvoldoende is, kun de hoeveelheid opvoeren. Soms kan het ook helpen als er naast melatonine andere werkzame stoffen inzitten. Vrijwel alle merken hebben verschillende sterktes. Als je kiest voor een retard tablet dan betekent dit dat er geleidelijk melatonine wordt afgegeven aan het lichaam. 

Ontdek het complete assortiment Melatonine bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.