Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Joas | woensdag 23 november | Schoonmaakmiddel
milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen Je herkent het wel: Het hele huis moet schoongemaakt worden. Je moet de badkamer, het toilet en de keuken helemaal schoonmaken. En voor ieder ander oppervlak moet je een ander soort schoonmaakmiddel gebruiken. Dit is niet alleen erg duur maar dit is ook nog eens slecht voor het milieu. Veel schoonmaakartikelen zijn namelijk slecht voor het milieu door de chemische stoffen die ze bevatten. Gelukkig zien we steeds vaker natuurlijke en milieuvriendelijke alternatieven.

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Er komen steeds meer merken op de markt die zich specialiseren in natuurlijke en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Veel mensen worden zich bewust van het feit dat veel reguliere schoonmaakmiddelen giftige en chemische stoffen bevatten die ze liever niet in hun huis hebben. De alternatieven maken net zo goed schoon als de reguliere middelen met als voordeel dat ze uitsluitend plantaardige grondstoffen bevatten. Bovendien zijn deze producten biologisch afbreekbaar en hierdoor beter voor het milieu. Ook fijn: de producten worden vaak op ecologische wijze geproduceerd en er wordt rekening gehouden met de keuze voor de verpakking. Ook wordt de inhoud veelal niet op dieren getest. Merken die ecologische en natuurlijke schoonmaakmiddelen verkopen zijn onder meer Frosch, Ecover, Sonett, Ecodor en Klar.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen uit eigen keuken

Naast deze merken zijn er natuurlijk ook veel natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken om je huis schoon te maken. Gewoon uit eigen keuken. Wel zo makkelijk. Hieronder vind je een aantal van deze ouderwetse natuurlijke schoonmaakmiddelen.
  •  Ossengalzeep. Hiermee kan je gemakkelijk vlekken verwijderen en is ook nog eens geheel natuurlijk. Deze zeep bestaat namelijk uit kokosvet, palmvet en ossengal.
  •  Soda (zuiveringszout). Soda is een soort zout wat je in plaats van chloor kan gebruiken om dingen te ontreinigen, ontvetten en reinigen.
  •  Citroen. Ja je leest het goed, citroen kan je gebruiken om dingen schoon te maken. Citroen ruikt namelijk lekker fris en je kan er met gemak dingen mee schoonmaken.
  •  Groene zeep. Groene zeep werd vroeger voor alle schoonmaakklusjes gebruikt. Door de komst van alle andere schoonmaakmiddelen is de groene zeep een beetje weggevallen. Maar de zeep werkt nog steeds erg goed voor alle schoonmaakklusjes.
  •  Natuurazijn. Natuurazijn wordt ook wel schoonmaakazijn genoemd. Je kan met natuurazijn dingen ontkalken en het werkt uitstekend bij het schoonmaken van de ramen.

Over de schrijver

Joas
Joas