Oven schoonmaken met soda

Plein | maandag 25 januari | Schoonmaakmiddel

oven schoonmaken met soda

Hardnekkige vuile vlekken in de oven zijn vaak lastig om schoon te maken. Bovendien is het niet ons favoriete klusje. Maar wist je dat je baking soda ook kunt gebruiken voor het reinigen van je oven? Gebruik soda om je oven gemakkelijker en grondig schoon te maken. In deze blog geven we je alle informatie voor het reinigen van jouw oven.

Ontdek het assortiment baking soda bij Plein.

Oven schoonmaken met soda

Je oven gebruik je waarschijnlijk een paar keer per week. Voor een lekkere cake, een heerlijk ovengerecht of voor het afbakken van croissantjes in het weekend. Geen wonder dat je oven na zoveel intens gebruik behoorlijk vies is geworden. Etensresten en aangekoekte en aangebrande restjes zorgen voor een vieze oven. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt!

Wat heb ik nodig?

Klaar om aan de slag te gaan met je vieze oven? Je hebt hiervoor het volgende nodig:

 • Baking soda
 • Water
 • Grote ovenschaal
 • Doekje

Stappenplan oven schoonmaken met soda

Volg onderstaand stappenplan voor het snel, eenvoudig en grondig schoonmaken van je oven:

 1. Verwarm de oven voor op 250 graden.
 2. Vul een ovenschaal met water en voeg hier een kopje met baking soda aan toe
 3. Zet dit in de oven en laat dit minimaal 30 minuten staan (oven niet uitzetten)
 4. Laat de oven afkoelen tot een lauwe temperatuur en houd de deur dicht
 5. Haal de schaal uit de oven en veeg de oven schoon met een vochtige doek

Voila! Het vocht en de baking soda maken aangekoekte vlekken zacht en ontvet, waardoor je gemakkelijk vuil weg veegt. Door je oven regelmatig schoon te maken, krijgen vlekken geen kans om aan te bakken. Extra tip: Een frisse geur? Doe ook een flinke scheutje citroensap in de ovenschaal.

oven schoonmaken met baking soda

Bakplaat schoonmaken met soda

Een bakschaal kan je ook met soda en heet water schoonmaken. Strooi een beetje soda op de bakplaat en laat deze vol lopen met kokend water. Even laten staan en de zacht geworden hardnekkige vlekken zijn gemakkelijk weg te vegen.

Soda en azijn voor het schoonmaken van je oven

Is je oven erg vies of wil je liever een andere methode gebruiken voor het reinigen van je oven? De combinatie van baking soda en azijn is perfect hiervoor:

 1. Maak een papje van baking soda en afwasmiddel en smeer hier de binnenkant van de oven mee in. Het papje moet niet te dun zijn, maar wel goed smeerbaar. Je kunt de oven insmeren met een doek of spons, net wat je zelf gemakkelijk vindt.
 2. Meng vervolgens een kopje water met een kopje azijn en doe dit in een plantenspuit en spray het over de ingesmeerde binnenkant van de oven. Laat het minimaal 10 minuten rusten. Hardnekkige vlekken? Laat het dan de hele nacht inwerken.
 3. Veeg vervolgens met een stuk keukenpapier of een oude doek het sodapapje weg.

Oven schoonmaken met groene zeep

groene zeep schoonmaken ovenGeen baking soda bij de hand maar wel groene zeep? Ook met groene zeep maak je jouw oven in no-time weer schitterend schoon. Gebruik hiervoor dikke groene zeep waarmee je de binnenkant van de oven insmeert. Plaats vervolgens een schaaltje ammonia in de oven en sluit de ovendeur. Laat dit een nachtje inwerken. De volgende ochtend kan je met een sponsje en een sopje wat afwasmiddel en water je oven weer helemaal schoon poetsen.

Ook je bakplaten en roosters kan je trouwens prima schoon krijgen met een beetje groene zeep van bijvoorbeeld Driehoek. Smeer beiden in met groene zeep en doe ze samen met een schaaltje ammonia in een vuilniszak. Nachtje laten intrekken en je bakplaten en roosters zien er weer uit als nieuw.

Ontdek het assortiment baking soda bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.