Pyometra (baarmoederontsteking) bij katten

Renée | donderdag 16 juni | Kat

baarmoederontsteking bij katten

Baarmoederontsteking bij katten is een levensbedreigende aandoening. In dit blog vertellen we je meer over deze aandoening, de symptomen en de diagnose en behandeling van baarmoederontsteking.

Wat is baarmoederontsteking bij katten?

Baarmoederontsteking (Pyometra) is een serieuze en levensbedreigende aandoening. Pyometra kan voorkomen bij elke niet-gesteriliseerde poes, hoewel het vaker gezien wordt bij oudere poezen (ouder dan 5 jaar). De meeste gevallen van pyometra ontstaan binnen 60 dagen nadat de poes krols is. Een baarmoederontsteking wordt vaak veroorzaakt door de hormonale veranderingen die plaatsvinden wanneer een poes krols is. Er zijn twee soorten pyometra:

 1. Open pyometra: de baarmoederhals is open en pus druppelt uit de vagina. Dit is vaak crèmekleurig of roze of bruin van kleur, en heeft een doordringende geur.
 2. Gesloten pyometra: aangezien de baarmoeder gesloten is kan de pus het lichaam niet via de vagina verlaten. Dit wordt in de baarmoeder verzameld.

Alle vormen van pyometra dienen direct behandeld te worden, al is gesloten pyometra een stuk gevaarlijker. De pus hoopt zich namelijk op in de baarmoeder.

Symptomen van pyometra bij katten

Pyometra ontstaat meestal 6 tot 8 weken nadat de poes krols is geweest. Dit is een levensbedreigende aandoening, waarbij de poes direct door een dierenarts onderzocht moet worden. Baarmoederontsteking kan zich in korte tijd ontwikkelen, echter kunnen er ook maanden overheen gaan voordat de ontsteking volledig ontwikkeld is. Katten die op regelmatige basis krols zijn en niet zwanger raken hebben een grotere kans op de ontwikkeling van pyometra. Onderstaande symptomen kunnen duiden op baarmoederontsteking bij je kat:

 • Vaginale afscheiding (bij open pyometra)
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Loomheid
 • Verhoging van de lichaamstemperatuur
 • Overmatige dorst en overmatig urineren
 • Opgezette buik
 • Buikpijn
 • Uitdroging.

Diagnose en behandeling

Een baarmoederontsteking wordt vastgesteld door een fysiek onderzoek van de poes. Ook wil de dierenarts weten wanneer de laatste keer is geweest dat de poes krols was. Hij zal de vaginale afscheiding en baarmoeder onderzoeken. De baarmoederontsteking zal worden bevestigd via een echo of röntgenfoto. De beste behandeling is het verwijderen van de baarmoeder. Met antibiotica wordt de infectie behandeld en met een infuus wordt eventuele uitdroging behandeld.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey allemaal! Ik ben Renée en samen met mijn vriend en mijn waterschildpad Simon woon ik in Utrecht. Als klein meisje wilde ik niks anders dan omringd zijn door dieren. Daarom heb ik o.a. dierverzorging gestudeerd om van dieren mijn werk te maken en dat doe ik nu bij Plein. Naast mijn kleine obsessie voor mijn schildpad Simon heb ik ook altijd katten en goudvissen gehad en rijd ik wekelijks paard. Kortom: ik ben een echte dierenliefhebber.