Sportkleding wassen

Joas | vrijdag 6 januari | Wasmiddel
sportkleding wassenHygiëne bij sportkleding is belangrijk omdat achterblijvende bacteriën voor nare geurtjes kunnen zorgen. Wat is de beste manier om sportkleding te wassen? Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat de beste tips & tricks zijn om sportkleding hygiënisch te wassen, zonder het textiel te beschadigen. Altijd frisse sportkleding dus!

Sportkleding wassen in de wasmachine

Bij het wassen van sportkleding in de wasmachine zijn er enkele regels die je het beste volgt, om fris te blijven ruiken en de sportkleding niet aan te tasten:
  • 15-20 minuten inweken in azijn. Heb je de tijd? Laat de sportkleding 15-20 minuten weken in koud water met een flinke scheut azijn. Het azijn reinigt het grove vuil en tast het textiel niet aan.
  • Zo snel mogelijk wassen. Belangrijk is om sportkleding na gebruik zo snel mogelijk te wassen. Wanneer je sportkleding lang in je sporttas laat liggen en na enkele dagen pas wast, gaan de nare geurtjes zich hechten aan het textiel.
  • Gebruik geen wasverzachter bij sportkleding. Je favoriete wasverzachter zorgt ervoor dat je garderobe heerlijk naar bloemetjes ruimt, omdat wasverzachter is ontwikkeld om deze parfum vast te houden. Nadeel bij het sporten is dat de wasverzachter ook jouw parfum zal vasthouden. Niet erg fris dus! Daarbij beperkt wasverzachter de stretch van de elastisch textiel.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel. Te veel wasmiddel zal niet volledig uitgespoeld worden door de wasmachine. Het overgebleven wasmiddel zal dode huidcellen vasthouden en zorgen voor nare geurtjes.
  • Was binnenste buiten. Zo bescherm je de zichtbare delen van je outfit, zoals de kleuren en bedrukkingen. Daarbij bevinden de meeste bacteriën en dode huidcellen zich aan de binnenkant.
  • Was op 30 graden. Warmer wassen tast sportkleding aan.

Sportkleding wassen in een handwas

Je kunt sportkleding ook wassen in een handwas. Gebruik hiervoor een schone emmer.
  • 15-20 minuten inweken in azijn. Laat de sportkleding 15-20 minuten weken in koud water met een flinke scheut azijn. Het azijn reinigt het grove vuil en tast het textiel niet aan.
  • Handwas in schoon water (max 30 graden) met een klein beetje wasmiddel. Gebruik voor de handwas niet te veel wasmiddel, dit is lastig om uit te spoelen en geeft bovenstaande problemen. Je kunt zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder gebruiken.

Extra tip voor stinkende sportkleding

Zie je het echt heel zomer in, om de nare geurtjes uit je sportkleding te krijgen? Dan kan je eventueel gebruik maken van je vriezer. Stop de sportkleding in een plastic zak en maak deze dicht. Laat de kleding circa 24 liggen. De bacteriën die de geur veroorzaken, gaan dood in de vriezer. Door je sportkleding met zorg te wassen, ruik je fris en zorg je voor het beste onderhoud van je kleding. Succes met wassen en veel plezier met sporten!

Over de schrijver

Joas
Joas