Stoptober: stoppen met roken in oktober

Marjolein | vrijdag 1 oktober |

stoptober

De grootste poging om te stoppen met roken gaat bijna weer van start. Het doel van Stoptober is om mensen te helpen om te stoppen met roken. In 2014 is Stoptober voor het eerst georganiseerd in Nederland. Deze actie is komen overwaaien uit Groot Brittannië waar Stoptober voor het eerst plaats vond in 2012.

Bekijk hier alle producten die jou kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Wat is Stoptober?

Stoptober is samen met anderen 28 dagen stoppen met roken. Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Jaarlijks stijgt het aantal deelnemers en wordt de media aandacht beter, dit is waarschijnlijk de reden dat steeds meer mensen succesvol stoppen in de Stoptober periode. Je kunt gratis meedoen om samen met andere rokers te stoppen met roken. Het voordeel; je doet het niet alleen!

Samen stoppen met roken

Er is een actieve online community waar je ervaringen en tips kunt lezen en delen, en met de gratis app kun je rekenen op dagelijkse begeleiding en het nodige vermaak. Als je dus wilt stoppen met roken, dan kan dit wel eens het juiste moment zijn. Op de site van Stoptober kun je je aanmelden zodat je gebruik kunt maken van de online activiteiten en steun.

stoppen met roken met stoptober

Waarom duurt Stoptober maar 28 dagen?

Ondanks het feit dat oktober 31 dagen heeft, duurt de stoptoberactie 28 dagen. De reden is simpel. Uit onderzoek is gebleken dat 28 dagen precies genoeg is om de voordelen van het stoppen met roken te ervaren. De ontwenningsverschijnselen zijn dan grotendeels achter de rug zodat het rookvrije leven alleen maar voordelen kent. De kans op een terugval is daardoor kleiner en het opnieuw beginnen met roken is daardoor kleiner. Na 28 dagen niet roken heb je vijf keer meer kans om het vol te houden.

28 dagen heeft ook een psychologisch effect. Het duurt namelijk ‘niet de gehele maand’ waardoor we het makkelijker vol houden. Gemiddeld voltooid 70% van alle deelnemers de 28 dagen succesvol. 52% van alle gestarte deelnemers is 3 maanden later nog steeds gestopt.

Lees ook ons blog met tips voor het stoppen met roken.

Stoppen met roken: deze hulpmiddelen bieden ondersteuning

Als het support van Stoptober niet genoeg is of je hebt (veel) last van ontwenningsverschijnselen dan kun je ook gebruik maken van nicotinevervangers.

De merken die je kunnen helpen zijn onder andere: Nicorette, Nicotinell en Niquitin. Deze merken hebben de volgende producten in het assortiment:

  • Nicotinepleisters: De nicotinepleister werkt langzaam en geeft de hele dag nicotine af die je via de huid opneemt. Je plakt de pleister 's ochtends op je bovenarm, buik, rug of heup. Je verwijdert de pleister voor het slapen gaan.
  • Nicotinekauwgom: De nicotinekauwgom werkt snel, maar kort. Je gebruikt de kauwgom op het moment dat je zin hebt in een sigaret. Het mondslijmvlies neemt de nicotine op. Om de nicotine uit de kauwgom maximaal op te laten nemen door het mondslijmvlies mag je een kwartier voor het gebruik van de kauwgum en tijdens het kauwen niets eten of drinken.
  • Nicotinezuigtabletten: De nicotinezuigtablet werkt snel, maar kort. Je gebruikt de zuigtablet op het moment dat je zin hebt in een sigaret. Je zuigt de tablet langzaam op. Via het mondslijmvlies komt de nicotine in je lichaam.
  • Nicotinespray: De mondspray bevat per verstuiving 1mg nicotine voor therapeutisch gebruik. De nicotine wordt door het mondslijmvlies in het lichaam opgenomen. De spray verlicht de trek in een sigaret in 60 seconden.

Vooral al je net gestopt bent en je lichaam vraagt om nicotine dan kunnen deze producten het verschil maken tussen een geslaagde en een gestrande poging.

Bekijk hier alle producten die jou kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.