Voetschimmel en kalknagels behandelen

Marjolein | donderdag 3 april | Gezondheid
voetschimmel, zwemmerseczeem en kalknagels behandelen Bij kalknagels is er sprake van een schimmelinfectie van de nagel. De kalknagel begint aan een hoekje van de nagel. Meestal op een plek die verzwakt is door bijvoorbeeld knellende schoenen. Dit plekje verandert langzaam van kleur en wordt wit of geel. Het plekje breidt zich geleidelijk als een olievlek uit totdat de gehele nagel is aangedaan.

Voetschimmel of zwemmerseczeem

Met voetschimmel en zwemmerseczeem wordt hetzelfde bedoeld. Allen is zwemmerseczeem geen goede naam, want eczeem is een hele andere huidaandoening. Voetschimmel of zwemmerseczeem is een veelvoorkomende hardnekkige kwaal die wordt veroorzaakt door een besmetting met een schimmel. Deze schimmel nestelt zich graag in een vochtige huid. Daarom loop je voetschimmel vaak op in zwembaden en gemeenschappelijke douches.

Hoe herken je voetschimmel of zwemmerseczeem?

Je kunt zwemmerseczeem herkennen aan kleine witte schilfertjes tussen je tenen. De huid is droog en rood en er kunnen kleine bultjes of blaasjes ontstaan. De meeste mensen hebben ook last van jeuk of een branderig gevoel. Soms kan een schimmelinfectie aan de voeten leiden tot eczeem aan de handen.

Hoe krijg je voetschimmel of zwemmerseczeem?

Iedereen komt in aanraking met schimmels, maar meestal hebben we hier geen last van, omdat het bovenste laagje van je huid dik genoeg is om schimmels buiten te houden. Als je huid beschadigd of langdurig vochtig is, wordt de bescherming van de bovenste laag van je huid sterk vermindert. Hierdoor kan schimmel de buitenste laag van de huid en de hoornlaag aantasten en de huid binnendringen.

Hoe verklein je de kans op voetschimmel of zwemmerseczeem?

Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat deze adviezen daadwerkelijk helpen. Maar wellicht verkleinen onder staande adviezen de kans op een voetschimmel.
 • Was dagelijks je voeten met water en een beetje zeep Als je zeep gebruikt, gebruik dan een PH neutrale zeep. Hiermee tast je de natuurlijke bescherming van de huid minder aan.
 • Droog de voeten en de tenen goed af, gebruik elke keer een schone handdoek.
 • Om je voeten extra te drogen kun je eventueel talkpoeder gebruiken.
 • Trek elke dag schone (katoenen of wollen) sokken aan.
 • Laat je schoenen goed drogen voordat je ze weer aantrekt.
 • Als je snel last hebt van een schimmelinfectie kun je beter geen slecht ventilerende schoenen dragen.
 • Draag in de zomer zoveel mogelijk open schoenen / slippers.
 • Draag in het zwembad, in kleedruimtes, openbare doucheruimtes en dergelijke je eigen slippers.

Voetschimmel of zwemmerseczeem behandelen

Er zijn verschillende producten bij de drogist te koop die je afhelpen van voetschimmel.
 • Schimmeldodende middelen: De werkzame stof in de schimmeldodende middelen is terbinafine. Terbinafine hoeft maar 1 keer per dag te worden aangebracht en de schimmelinfectie is vaak na 1 week al verdwenen. Je mag dan ook gelijk stoppen met gebruik. Dit middel is ongeschikt voor kinderen onder de 12 jaar, zwangere vrouwen en bij borstvoeding.
 • Schimmelgroeiremmende middelen: De werkzame stoffen in schimmelgroeiremmende middelen zijn miconazol, econazol, clotrimazol of sulconazol. Schimmelgroeiremmende middelen moeten vaak meerdere keren per dag worden aangebracht en worden vaak in combinatie met voetpoeder gebruikt. De crème wordt op de voeten gebruikt en de poeder in de sokken. Als de klachten zijn verdwenen moeten deze middelen nog tenminste 1 week na het verdwijnen van de klachten worden door gebruikt.
 • Jodium: Zwemmerseczeem reageert goed op jodium. Dit kun je tweemaal per dag op de aangedane plekken deppen. Laat de jodium eerst goed opdrogen voordat je je sokken aantrekt.
 • Vette zalf: In de meeste gevallen gaat het eczeem gepaard met droge plekken. Deze kun je behandelen door tweemaal daags te smeren met een vette zalf.
 • Zinkolie: Bij ergere vormen van eczeem kunnen rode, nattende plekken ontstaan. Deze kun je laten indrogen met zinkolie.
Let op! Als je diabeet bent is het verstandig om met een arts te overleggen hoe je de voetschimmel kunt behandelen.

Kalknagels

Een geïnfecteerde nagel met schimmel is een kalknagel, ook wel onychomycosis genoemd. Kalknagels zijn besmettelijk. Als een huisgenoot last heeft van een kalknagel dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Kalknagels komen gemakkelijk weer terug. Drogistplein heeft verschillende producten in het assortiment om kalknagels te behandelen en er voor te zorgen dat je nagels er weer mooi uitzien. Houd er rekening mee dat het een paar weken, soms wel maanden duurt voordat de kalknagel helemaal verdwenen is.

Hoe voorkom je kalknagels?

 • Als je een voetschimmel hebt, behandel deze dan met schimmelgroeiremmende of schimmeldodende middelen. Als je dit niet doet kunnen er kalknagels ontstaan.
 • Draag slippers in openbare douches of zwembaden.
 • Was je voeten dagelijks met geen, of zo min mogelijk zeep. Als je zeep gebruikt gebruik dan een PH neutrale zeep. Hiermee tast je de natuurlijke bescherming van de huid minder aan.
Tip: als je last hebt van kalknagels en je wilt van de zomer mooie nagels begin dan op tijd met de behandeling van je kalknagel want het duurt vaak maanden voordat je nagel helemaal schoon is.

Hoe behandel je kalknagels?

Kalknagels kan je ook verschillende manieren behandelen. Om je nagels helemaal schoon te krijgen, moet je geduld hebben en heel consequent dagelijks behandelen. Als je dit niet doet of te vroeg stopt is de kans groot dat de kalknagel weer terug komt. Je kunt kalknagels behandelen met schimmeldodende of schimmelremmende middelen. Deze zijn verkrijgbaar in:
 • Kalknagelpen of kalknagelstift.
 • Kalknagellak met kwastje.
Er zijn ook een aantal natuurlijke middelen die goed werken tegen kalknagels. Een zeer effectief middel is tea tree olie. Tea Tree olie tegen kalknagels bevat natuurlijke bestandsdelen die de schimmel tegenwerken.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.