Weleda: heerlijke en eerlijke producten

Eline | vrijdag 10 februari | Verzorging
weleda Weleda ontwikkelt al bijna een eeuw lang heerlijke én eerlijke producten die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten. Verzorgingsproducten die goed zijn voor jou en voor de wereld. Alle Weleda producten worden op een duurzame manier gemaakt en bevatten uitsluitend pure ingrediënten waar bovendien een eerlijke prijs voor wordt betaald aan de telers. In dit blog vertellen we je meer over waar de grondstoffen voor de Weleda producten precies vandaan komen.

Heerlijk en eerlijk

Bij Weleda is duurzaamheid geen trend. Zij zijn al meer dan 90 jaar lang bezig met duurzaamheid in combinatie met verzorgingsproducten. Bij alles wat ze ondernemen denken ze aan de verhouding tussen mens en natuur en proberen deze zo goed mogelijk te bewaken. Daarom gaat Weleda tot het uiterste om het leefmilieu en biodiversiteit te beschermen en te respecteren. Dit zie je ook terug in de producten van Weleda, neem als voorbeeld de planten tandpasta van Weleda. Deze tandpasta reinigt je gebit, verwijdert tandplak en beschermt je tandglazuur, maar is wel gemaakt van planten. Deze tandpasta is dus goed voor jou en goed voor de natuur. En dat is precies wat Weleda wilt bereiken met haar producten. Hieronder vertellen we je alles over de oorsprong van de verschillende ingrediënten die Weleda gebruikt in haar producten.

Weleda Amandelolie

Afkomstig uit: Alicante, Spanje weleda amandelolieAmandelolie is een zeer geschikt ingrediënt voor verzorgingsproducten gericht op de gevoelige huid. Omdat de vraag naar dergelijke producten blijft toenemen, is ook amandelolie zeer gewild op de markt. Om er zeker van te zijn dat de amandelolie in de producten van Weleda voldoet aan hun strenge kwaliteitsnormen, werken zij samen met een teler die gespecialiseerd is in het duurzaam telen en verwerken van amandelnoten. Als deze amandelnoten zijn geoogst, is een snelle en zorgvuldige verwerking erg belangrijk voor de kwaliteit van de amandelolie. De amandelolie komt daarna zo snel mogelijk naar de vestigingen van Weleda om deze in de producten te verwerken.

Weleda Arnica

Afkomstig uit: Karpaten, Roemenië In de producten van Weleda worden zowel de Arnica-plant als de gedroogde bloemen verwerkt. De planten zijn afkomstig van een biologisch bedrijf in Duitsland. De bloemen halen zij zelf in de Karpaten, een gebied in Roemenië. Hier worden de bloemen op een gecertificeerde manier in het wild geplukt. Deze bloemen zijn erg gewild en een aantal jaar geleden dreigde de Arnica te verdwijnen. Weleda is dit tegen gegaan door samen te werken met WWF en diverse landschapsecologen. Nu worden de planten aan de hand van een betrouwbaar pluk- en kweekmodel geoogst, hierdoor is de plant veilig gesteld.

Weleda Calendula

Afkomstig uit: Schwäbisch Gmünd, Duitsland weleda calendula Calendula is een van de planten die Weleda zelf teelt in hun biodynamische tuin in Schwäbisch Gmünd. De bloeitijd valt vaak rond juni, dan is het landschap versiert met meer dan honderdduizenden oranje puntjes. Op een terrein van ongeveer 1 hectare worden ongeveer 3 ton aan bloemen met de hand geplukt. Het telen van calendula gaat dus gepaard met veel handarbeid. Zo wordt de bodem verrijkt met compost en speciale preparaten. Daarnaast wordt de aarde regelmatig geharkt zodat deze los blijft. Op die manier kunnen voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen. En doordat alles met de hand wordt geplukt is er al een eerste check uitgevoerd op de kwaliteit van de calendula.

Weleda Duindoorn

Afkomstig uit: Toscane, Italië Duindoorn is een wilde plant die oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt. In de loop der eeuwen heeft de plant zich tot in de Alpen en zelfs tot de kusten van Noord- en Oostzee verspreid. Als de bessen van de Duindoorn rijp zijn, leveren zij een vitaminerijke sap en hoogwaardige olie op. Het familiebedrijf ‘Künzi & Röthlisberger’ heeft een biologisch dynamisch landgoed, genaamd San Mario, waar zij erin geslaagd zijn om deze plant duurzaam te telen. Dit landgoed heeft ongeveer 100 hectare grond waar zij elk jaar meer dan 200 ton bessen oogsten. Hieruit kan ongeveer 100 ton aan vers sap geperst worden. Dit sap van de bessen zit vol met vitaminen en spoorelementen. Hierdoor is dit erg goed voor het welzijn van je lichaam. Weleda werkt al meer dan tien jaar goed samen met dit familiebedrijf.

Weleda Iris

Afkomstig uit: Atlasgebergte, Marokko De gebieden van het Marokkaanse Atlasgebergte vormen de ideale leefomstandigheden van de sierlijke irisplant. Weleda werkt daar samen met een biologisch teeltbedrijf in de regio Tirdouime, hier halen zij de etherische iris-olie vandaan. Al het werk op de velden, van het planten tot het oogsten, wordt met de hand of met muilezels gedaan. Doordat dit gebied in de bergen ligt, is het onmogelijk om het werk met machines te doen. Als er dan geoogst is, moeten alle honderdduizenden wortelknollen zorgvuldig met de hand geschild en in de zon gedroogd worden. In dit proces verliezen de wortels 80 procent van hun gewicht. De gedroogde wortels worden dan naar het dal gebracht om deze vervolgens verder te verwerken.

Weleda Lavendel

Afkomstig uit: Bessarabia, Moldavië weleda lavendelIn Europa is er naast Frankrijk nog een ander land waar enorm veel Lavendel wordt geteeld, namelijk Moldavië. Dankzij het warme, droge klimaat en de vruchtbare, zwarte aarde telt Moldavië talrijke plantages. Sinds 2005 werkt Weleda samen met een van de grootste lavendel teelprojecten. Hierdoor is de grootte van de lavendelteelt enorm gestegen, er zijn zo’n 200 gezinnen die werken op de 200 hectare grond. Het oogsten is een moeizame taak dat heel wat uithoudingsvermogen vergt. De werkers moeten namelijk de rijpe bloemen met een handzeis afsnijden. De afgesneden lavendel wordt direct op de akker in een mobiele distilleereenheid tot etherische olie verwerkt. Dit vraagt dus niet alleen een goede technische opleiding, maar ook een uitgebreide kennis van lavendel. Daarom is een team van vier man altijd bezig met het ontvangen van de lavendel. De uiteindelijke lavendelolie moet gekoeld worden geleverd bij Weleda zodat de kwaliteit zo hoog mogelijk blijft.

Weleda Ogentroost

Afkomstig uit: Rijnland, Duitsland Euphrasia officinalis, beter bekend als ogentroost, is een halfparasiet. Dit betekent dat de plant groeit in de wortels van grassen en kruiden die rondom de plant gelegen zijn. Daar haalt de plant ook zijn water en voeding vandaan. Ogentroost maakt dus gebruik van de levenskracht van andere planten om zichzelf te voeden en om te groeien. Elk jaar wordt er meer dan 100 kilogram aan verse ogentroost verwerkt in producten, zoals oogdruppels. De planten die Weleda gebruikt worden voor een deel geteeld in hun eigen biodynamische tuin maar grotendeels worden zij op een duurzame manier geplukt in het wild. De plukkers trekken de planten voorzichtig uit de bodem zodat de wortels in tact blijven. De oogst wordt dan binnen 24uur geleverd bij een Weleda afdeling die tincturen maakt.

Weleda Ratanhia

Afkomstig uit: Arequipa, Peru Ratanhia is een ruige, onopvallende plant die rond de stad Arequipa in een woestijngebied groeit. De planten zijn uitlopers van het Andesgebergte en houden met haar wortels erosie tegen. De planten worden in het wild geplukt. weleda ratanhiaweleda ratanhia Door de vele interesse in medicinale planten worden overal ter wereld deze planten verkocht, zo ook de Ratanhia-wortel. Dit gebeurt echter niet altijd op een eerlijke manier. Daarom werkt Weleda samen aan een duurzaam project met milieubeschermingsorganisaties en diverse plukkers, wetenschappers en handelaars. Allereerst wilde Weleda zelf ratanhia kweken, maar dit bleek al snel onmogelijk. Daarom werd een duurzame methode ontwikkeld om de plant in het wild te plukken. Er werd een beschermd gebied van 2.000 hectare gecreëerd om daar de ratanhia te plukken. Dit gebied is in 5 delen verdeeld zodat er telkens 1 gedeelte geoogst kan worden. Zo kunnen de overige planten in de 4 gebieden weer aangroeien. In Europa worden deze wortels verder tot extracten verwerkt zodat deze in de producten van Weleda verwerkt kunnen worden.

Weleda Rozemarijn

Afkomstig uit: Ademuz, Spanje weleda rozemarijn Het gebied rond het Spaanse Ademuz is ideaal voor de kweek van rozemarijn en andere aromatische planten. Weleda werkt daar samen met het plaatselijke bedrijf Ecoaramuz. Zij zijn gespecialiseerd in de ecologische kweek van kruiden en de gecertificeerde pluk van rozemarijn in het wild. Rozemarijn wordt met kleine elektrische zagen afgesneden en vervolgens met de hand verzameld. Vervolgens wordt de rozemarijn daar tot etherische olie verwerkt. Door de hechte samenwerking is Weleda er zeker van dan de olie zuiver is en voldoet aan alle hoge kwaliteitsnormen.

Weleda Sesamolie

Afkomstig uit: Jalisco, Mexico Sesamolie is een belangrijke grondstof voor veel verzorgingsartikelen uit het assortiment van Weleda. Het grootste deel van de olie die Weleda gebruikt, is afkomstig uit Zuid-Mexico. Weleda heeft een hechte samenwerking met het familiebedrijf ‘Sesajal’. Deze landbouwers verbouwen sesam op een biologische manier. De geoogste planten worden na het oogsten direct verwerkt tot olie, waardoor er geen tussenhandel is. Verder is het bedrijf constant bezig om zichzelf te verbeteren. Zo hebben zij twee ingenieurs in dienst die hiermee bezig zijn. Momenteel zijn zij bezig met het verbeteren van de bodemkwaliteit.

Weleda Zonnebloemolie

Afkomstig uit: Puszta, Hongarije In Pustza (Hongarije) vind je hele velden vol met zonnebloemen. De zonnebloemen worden daar biologisch geteeld om er vervolgens later zonnebloemolie van te maken. De zonnebloem heeft behoefte aan een bodem die rijk is aan voedingsstoffen, humus en water. Daarnaast moet de zonnebloem warmte krijgen van de zon. Als dit allen aanwezig is kan de zonnebloem optimaal groeien en kan daar de beste zonnebloemolie van gemaakt worden. Zonnebloemolie is uitermate geschikt om te verwerken in verzorgingsproducten. De olie die Weleda gebruikt is rijk aan onverzadigde vetzuren die huidverzorgende eigenschappen hebben. Benieuwd geworden? Bekijk het complete assortiment verzorgingsproducten van Weleda op Plein.nl.

Over de schrijver

Eline
Eline

Hi, ik ben Eline en werkzaam als online marketeer bij Plein. Ik heb een grote liefde voor alles wat met verzorging & make-up te maken heeft.