Wat te doen tegen witte aanslag op tong?

Marjolein | dinsdag 12 februari | Specialistische mondverzorging

witte tong

Heb jij wel eens naar je tong gekeken? Hoe ziet deze eruit? Is deze mooi roze van kleur of zit er een witte/gelige laag op? In deze blog geef ik je een aantal oorzaken en behandelingen als je last hebt van een witte tong.

Witte tong en een slechte adem

Een witte/gelige tong wordt voornamelijk veroorzaakt door plaque die op de tong achterblijft. De tong bestaat uit meerdere soorten papillen. Tussen deze papillen nestelen zich de plaque bacteriën. De plaque bacteriën die zich op de tong nestelen geven de tong een gele/witte kleur.

Plaque, dat voor ongeveer uit 70% uit bacteriën bestaat, is in staat om eiwitten om te zetten in een zwavelverbinding. Deze zwavelverbinding geeft een onaangename geur, ook wel halitose of Foetor ex ore genoemd. Met name in de nacht wordt er weinig speeksel geproduceerd. Hierdoor is er minder zuurstof in de mond aanwezig en kunnen de bacteriën zich snel vermeerderen. Om deze reden neemt de hoeveelheid zwavelverbindingen in de nacht toe en is de adem in de ochtend het minst aangenaam.

Behandeling bij een witte tong veroorzaakt door plaque

Gelukkig is er iets aan de wit/gelige aanslag die een slechte adem veroorzaakt te doen. Het witte/gelige beslag is weg te halen, waardoor de tong weer roze van kleur wordt en tevens de adem verbeterd. Hieronder een aantal tips die daarbij kunnen helpen:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag de tanden en gebruik één keer per dag een rager, stoker, flossdraad of monddouche om tussen de tanden en kiezen te reinigen.
  • Maak gebruik van een tongschraper. Dit is een schraper die speciaal ontwikkeld is om de plaque bacteriën van de tong af te halen. Haal de schraper 3 tot 5 keer van achter naar voren. Wanneer je dit vaker doet, kan de tong geïrriteerd raken.
  • Gebruik eventueel aanvullend een mondspoelmiddel om een slechte adem te bestrijden. Probeer niet alleen te spoelen, maar ook te gorgelen met het mondspoelmiddel. Hierdoor komt het mondspoelmiddel ook bij de tongrug (achterste gedeelte van de tong) waar de meeste bacteriën zich nestelen.

Witte tong veroorzaakt door schimmel

Een andere oorzaak van een witte tong kan een schimmelinfectie zijn. Deze schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist Candida Albicans. De Candida gist komt bij vrijwel iedereen voor op onder andere de huid, in de mond en het spijsverteringskanaal. Normaliter is de hoeveelheid van deze gist in balans, waardoor we geen klachten ervaren. Wanneer deze gist gaat overgroeien, kan de schimmel zich op diverse manieren manifesteren.

Overgroei van gisten kan diverse oorzaken hebben:

   • Een verminderde weerstand
   • Slechte mondhygiëne
   • Veelvuldig gebruik van antibiotica
   • Mensen die Diabetes Mellitus (suikerziekte) hebben
   • Door roken
   • Een slecht passend kunstgebit

Symptomen bij een Candida infectie

In de mond kan de candida schimmel op meerdere plekken zichtbaar worden. Op de tong worden er vaak licht verdikte, witte plekken gezien. Ook op het gehemelte en de binnenkant van de wangen kunnen deze witte plekken zichtbaar zijn.

De witte laag is eraf te schapen, maar er blijft dan vaak een rode (ontstekingsachtige) plek achter. Ook kunnen de plekken pijnlijk (branderig gevoel) zijn en soms gaan bloeden.

Behandeling bij een Candida infectie

Belangrijk is om eerst een diagnose vast te laten stellen. De huisarts of tandarts kan meestal een diagnose stellen door in de mond te kijken. Soms word er een uitstrijkje van de tong gemaakt voor eventueel verder onderzoek. De arts zal een bij een candida infectie van de mond een antischimmel medicijn voorschrijven. Dit is vaak een mondspoeling of een gel die gebruikt moet worden.

Hoe kan ik een Candida infectie voorkomen?

Om een schimmelinfectie in de mond te voorkomen, is het belangrijk om maatregelen te nemen waardoor de gisten niet de overhand kunnen krijgen. Hier heb je uiteraard niet altijd invloed op, maar er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen, waardoor de kans op het ontstaan van een schimmelinfectie in de mond kleiner wordt.

   • Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets tweemaal daags de tanden. Gebruik één keer per dag een rager, stoker, flossdraad of monddouche om tussen de tanden en kiezen te reinigen.
   • Zorg ervoor dat de tong zo min mogelijk plaque bacteriën bevat door een tongschraper te gebruiken. Let op: niet vaker dan 3-5 keer schrapen over de tong.
   • Gebruik geen mondwater die de pH waarde kan verstoren in de mond. Kies liever voor een pH neutrale mondspoeling zoals deze van Bluem.
   • Gebruik je een astma inhaler? Spoel na gebruik de mond goed.
   • Vermijd roken. Dit verzwakt het immuunsysteem.

Let op: In sommige gevallen is de verkleuring op de tong iets anders. Laat daarom bij klachten van een tongbeslag de huisarts, tandarts of de mondhygiënist de tong beoordelen voor een passende diagnose en eventuele behandeling.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein, specialist bij Tandartsplein en gediplomeerd mondhygiëniste. Ik help je graag bij al je vragen rondom mondverzorging.