Allergie

Lees meer

Resultaten 1 t/m 1 van 1

Carelastin Neusspray bij Hooikoorts
Carelastin Neusspray bij Hooikoorts
10 ml
Morgen in huis
15,95
Bekijk product: Carelastin Neusspray bij Hooikoorts

Middelen tegen allergie

Last van hooikoorts of ben je allergisch voor huisstofmijt of huisdieren? Op Plein vind je een breed assortiment met middelen tegen allergie.

Ongeveer 25% van de bevolking heeft last van allergie en dat aantal neemt nog steeds toe. Allergie is de meest voorkomende chronische ziekte.

Allergische aandoeningen worden steeds meer een probleem want als je allergisch bent, kan dit het dagelijks functioneren, de kwaliteit van leven en je nachtrust negatief beïnvloeden. Denk hierbij aan veel niezen, jeuk of zelfs je beroep niet meer kunnen uitoefenen.

Er zijn verschillende producten te koop tegen allergie:

 • Antihistamine tabletten tegen verschillende vormen van allergie. De werkzame stof is Loratidine of Cetirizine. Deze tabletten werken ongeveer na een één uur en de werking houdt een dag aan.
 • Neussprays op basis van cromoglicinezuur tegen loopneus, niezen, dichtzittende neus en jeuk veroorzaakt door histamine. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cromoglicinezuur voorkomt dat deze stof vrijkomt door .
 • Neusssprays op basis van een histamine. Azelastine is een antihistamine en werkt al na ongeveer 15 minuten tegen symptomen zoals een loopneus, niezen, verstopte neus en jeuk.  
 • Neussprays die een barrière maken van een micro-gel waardoor het allergeen niet bij het neusslijmvlies kan komen. 
 • Oogdruppels voor jeukende en branderige ogen veroorzaakt door een allergische reactie.
 • Oogdruppels op basis van een histamine. De werkzame stof is Azelastine en helpt binnen 30 minuten tegen symptomen zoals rode, tranende en gezwollen ogen als gevolg van een allergische reactie. 
 • Huidcrèmes tegen allergisch eczeem.

Naast geneesmiddelen tegen allergie kun je ook gezondheidsproducten die verlichting geven bij pollen in de lucht online bestellen bij Plein. Je vindt deze producten bij gezondheidsproducten in de categorie luchtwegen en keel.

Zelftesten

Als je denkt dat van sommige lichamelijke ongemakken de oorzaak een allergie is kun je dit ook zelf testen. Op Plein kun je online Zelftesten bestellen die verschillende allergieën aantonen. Het is belangrijk dat voordat je de zelftest doet, je de gebruiksaanwijzing goed doorleest, je de test doet volgens de gebruiksaanwijzing en je de uitslag met je huisarts bespreekt om te kijken wat de behandelmogelijkheden zijn:

Wat is allergie?

Allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op allergenen. Allergenen zijn eiwitten, die gewoon in de natuur voorkomen en waar het lichaam op reageert, de allergische prikkel dus. Meestal ontstaan allergische klachten direct na het contact met een allergeen maar het komt ook voor dat de allergische reactie pas uren na de allergische prikkel optreedt.

Je kunt de allergenen onderverdelen in zes categorieën:

 • Inhalatieallergenen, bijvoorbeeld; pollen van grassen en bomen of huisstofmijt
 • Voedingsmiddelen, bijvoorbeeld koemelk, kippenei, vis, schaaldieren, soja, tarwe of noten en pinda's.
 • Insecten gif, bijvoorbeeld muggen,  wespen- en bijensteken.
 • Geneesmiddelen, bijvoorbeeld antibiotica. 
 • Contactallergenen, bijvoorbeeld nikkel in horlogebandjes of geld.
 • Beroepsallergenen, bijvoorbeeld tarwemeel bij bakkers of haarverf bij de kapper.

De mensen die last hebben van een allergie krijgen bijna altijd last van de allergische reactie op de plek waar het lichaam met de allergeen in aanraking komt. Zo komen de contactallergenen in aanraking met de huid en de allergische reactie vindt daar dan ook plaats. Het inhalatieallergeen komt via de neus binnen en deze allergenen veroorzaken klachten zoals niezen en jeuk aan de neus.

Er zijn verschillende soorten allergie:

Hooikoorts

Deze allergie wordt veroorzaakt door gras-, planten- en of boompollen. Je hebt het meeste last van deze allergie in het voorjaar en de zomer. 

Klachten: veel niesbuien, verstopte neus, tranende en jeukende ogen.

Allergie voor huistofmijt

De allergie wordt met name veroorzaakt door de uitwerpselen van de huidstofmijt. De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen en is vooral te vinden in matrassen, dekbedden, kussens, tapijt en stoffering.

Klachten: niesbuien als je ’s morgens opstaat en rode tranende ogen met niesbuien als je in een ruimte bent met tapijt en gordijnen.

Allergie voor huisdieren

De allergie wordt over het algemeen veroorzaakt door de huidschilfers en veren van de huisdieren.

Klachten: verstopte neus, niesbuien en tranende en rode ogen als je samen met een huisdier in en ruimte bent.

Allergie voor insectengif

Als je meer klachten hebt dan een zwelling op de gestoken plek dan is er over het algemeen sprake van een allergische reactie. 

Klachten: jeuk en zwelling over het hele lichaam, moeite met ademhalen, slikken en of spreken, misselijkheid, overgeven, diarree of shock. Maar ook hartritmestoornissen bewustzijnsverlies en sterke bloeddrukdaling kunnen tot de klachten behoren. Bij verreweg de meeste mensen vindt de allergische reactie plaats binnen een kwartier maar het komt ook voor dat de reactie pas na een uur komt. Bij allergie voor insecten gif kunnen de allergische reacties zo heftig zijn dat je eraan kunt overlijden.

Voedselallergie

Als je voedselallergie hebt dan wordt je ziek van gewone voedingsmiddelen zoals vis, schaaldieren, tarwe, soja, noten, koemelk of fruit. 

Klachten: de klacht is een beetje afhankelijk van het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent. Je kunt last krijgen van huiduitslag, zwelling in de mond, benauwdheid of misselijkheid

Contactallergie

Je krijgt een huiduitslag als je in contact bent gekomen met voor jou prikkelende stoffen. Dit kan bijvoorbeeld nikkel zijn maar ook een shampoo, cosmetica, crème of haarverf. Bekende aandoeningen die het gevolg zijn van contactallergie zijn netelroos en eczeem.

Klachten: heftige jeuk, zwellingen, rood plekken op de huid waar de huid in contact is geweest met het allergeen en schilfering van de huid.

Als je klachten hier niet zijn benoemd, wil dit niet zeggen dat je geen last kan hebben van een allergie. Jouw klacht komt alleen niet zo vaak voor bij die allergie.

Als je allergische reacties hebt maar je weet niet door welke allergie of stoffen ze ontstaan, kun je in overleg met je huisarts proberen uit te zoeken voor welke stoffen je allergisch bent. Meestal is dit onderzoek een plak- of priktest of bloedonderzoek en kan worden gedaan door de huisarts of allergoloog.

Wat kun je doen als je allergisch bent?

 • Als je last hebt van huisstofmijt is het belangrijk om regelmatig te ventileren en stofzuig de leefruimtes regelmatig, zodat stof en huidschilvers verdwijnen.
 • Als je last hebt van hooikoorts, houd dan het hooikoorts weerbericht in de gaten of kijk op de hooikoortsradar. Je weet dan of je met een open raam kunt gaan slapen of dat je maatregelen moet nemen bij buitenactiviteiten.
 • Als je allergisch bent voor cosmetische producten probeer deze altijd eerst uit op een klein stukje arm voordat je grotere delen van het lichaam of het gezicht er mee insmeert.
 • Noteer op welke producten je allergisch reageert. Misschien zijn er verbanden te vinden waardoor je zelf al kunt inschatten of je allergisch gaat reageren.

Wanneer naar de huisarts?

Soms komt het voor dat de allergische reacties heel heftig zijn, denk dan aan een ernstige neusverstopping, moeite met slapen, benauwd gevoel of een piepende ademhaling. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

Als je de symptomen hebt van een allergie dan kan je huisarts helpen om er achter te komen of het echt gaat om een allergische reactie of dat het toch gaat om andere aandoeningen. Je arts kan dit bepalen door de ervaring die je hem vertelt of door te testen. Daarnaast kan je arts helpen om te bepalen waarvoor je allergisch bent zodat je je levensstijl hierop kunt aanpassen en je er minder last van hebt.

Geef ook altijd allergische reacties op medicijnen, insecten gif of voedingsmiddelen door aan de huisarts, het staat dan vermeld in je patiëntendossier en als het nodig is krijg je noodmedicatie voorgeschreven.

Middelen tegen allergie kopen op Plein

Op Plein vind je een breed assortiment met middelen tegen allergie, zoals hooikoorts. Ontdek nu onze uitgebreide selectie. Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via drogist@plein.nl of bellen op 088-8000 200.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

cbd-logo