Glutenvrij

Gluten is een eiwit dat in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, en khorasantarwe (kamut). Volkorenmeel, meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten. Gluten is onoplosbaar in water en dient, opgeslagen in de graankorrel, als reservevoedsel voor de plant.

Alle voedingsmiddelen die niet van graan afkomstig zijn bevatten helemaal geen gluten. Denk maar aan alle soorten fruit, groenten, vlees, vis en peulvruchten. Er zijn zelfs heel wat granen of soortgelijken die glutenvrij zijn: teff, amarant, boekweit, gierst, mais. Ook aardappelen, quinoa en rijst zijn glutenvrij.

Een gluten intolerantie kan op elke leeftijd ontstaan en kan dus ook plotseling ontstaan. De ziekte wordt vastgesteld met bloedonderzoek en onderzoek van darmslijmvlies. De enige behandeling is eten zonder gluten

Glutenvrij bestellen

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer glutenvrije artikelen beschikbaar, ook bij Plein hebben we een breed assortiment aan glutenvrije artikelen. Bestel ze snel en gemakkelijk op Plein.nl of download de Plein app!