Hoest

Lees meer

Resultaten 1 t/m 1 van 1

Bisolnex Stroop 1 mg Noscap
Bisolnex Stroop 1 mg Noscap
150 ml
Tijdelijk uitverkocht

Middel tegen hoesten

Hoesten is ontzettend vervelend. Gelukkig zijn er genoeg middelen die helpen om het hoesten te verlichten en tips om snel van je hoest af te komen.

Er zijn in twee soorten hoest: een vastzittende hoest en een droge- of kriebelhoest.

Vastzittende of productieve hoest

Een hoest die vastzit op de borst is meestal het gevolg van een virale of een bacteriële infectie zoals griep of verkoudheid. Bij deze hoest wordt het slijm, dat in de luchtwegen zit, opgehoest zodat het taaie slijm en ziektekiemen uit de luchtwegen verwijderd worden. De ademhaling wordt zo iets beter. De hoestdrank die je voor deze hoest slikt, maakt het slijm zachter waardoor je het gemakkelijker op kunt hoesten.

Als je last hebt van een vastzittende hoest dan kun je het slijm dunner maken waardoor het gemakkelijker is op te hoesten. Dit kun je doen met slijmoplossende hoestmiddelen op basis van cetylcysteïne, broomhexine en carbocysteïne. Middelen met deze werkzame stoffen zijn te koop in drankjes, tabletten, bruistabletten, sachets of sprays.

Droge/kriebel of niet-productieve hoest

Bij een droge/kriebel hoest komt geen slijm omhoog. De hoest heeft dus geen ‘nut’ en de oorzaak is vaak niet duidelijk. Een droge hoest kan zorgen voor aanhoudende hoestbuien, ook ‘s nachts. Een kriebelhoest is een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtpijp. Deze irritatie kan ontstaan door roken, een rokerige ruimte, airconditioner of een gebrek aan frisse lucht.

Rokershoest is een droge hoest. Onder invloed van sigarettenrook kunnen de trilhaartjes hun werk niet meer goed doen waardoor er bijna geen afvoer van slijm of stof uit de luchtwegen plaatsvindt. Deze blijven achter in de luchtwegen met een vervelende hoest als gevolg, de zogenaamde rokershoest. Een roker die net is gestopt zal vaak de eerste tijd meer hoesten. Dat komt omdat de trilhaartjes in de luchtpijp weer in beweging komen en slijm en andere ongerechtigheden naar buiten werken. De schoonmaak komt dus weer op gang en het vuil komt eruit. Dat irriteert de keelholte en wekt een hoestprikkel op. Na een tijd wordt het hoesten vanzelf minder.

Als je last hebt van een droge of kriebelhoest kun je hoestprikkeldempende middelen gebruiken. Deze middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel waardoor de neiging tot hoesten afneemt of stopt. Deze middelen zijn vaak op basis van Codeïne, Noscapine of Dextromethorfan. Middelen op basis van Dextromethorfan kun je alleen bij de apotheek kopen. Middelen op basis van Codeïne en Noscapine zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Deze hoestmiddelen zijn verkrijgbaar in drankjes en dragees.

Vind je het moeilijk vind om te bepalen of jij last hebt van een vastzittende hoest of van een kriebelhoest, dan kun je kiezen om een hoestdrank te nemen die geschikt is voor beide soorten hoest.

Voor kinderen zijn er speciale hoestdranken waarbij de hoeveelheid werkzame stof beter is afgestemd op hun leeftijd.

Wat is hoesten?

Hoesten heeft een nuttige functie en is geen ziekte. Hoesten is in feite een opruimsysteem van de luchtwegen waardoor je optimaal kunt ademhalen. Bij het hoesten wordt de lucht met grote kracht, tot wel 120 tot 160 kilometer per uur, naar buiten geperst waardoor de stoffen die de luchtwegen prikkelen naar buiten worden gewerkt.

Functie van hoesten?

Hoesten is een reactie van het lichaam op prikkelingen in de luchtwegen. Normaal gesproken verwijderen talloze trilhaartjes in de bovenste luchtwegen slijm en ‘indringers’ (zoals stofdeeltjes) naar de keelholte. Soms kunnen de trilhaartjes dit niet omdat er teveel slijm is of omdat er een voedseldeeltje in de luchtpijp schiet. Dan ontstaat er een hoestreflex om dit uit de luchtpijp te verwijderen.

Wat kun je doen tegen hoesten?

 • Vooral ’s nachts last van hoesten? Leg je hoofd iets hoger door een extra kussen te plaatsen of het hoofdeinde omhoog te zetten.
 • Als je een vastzittende hoest hebt dan kan stomen boven een kom met kokend water en een handdoek boven je hoofd, zodat de stoom niet ontsnapt, verlichting geven. Het slijm wordt zo dun gemaakt waardoor je het gemakkelijk kunt ophoesten. Dit is alleen geschikt voor volwassenen. Bij kinderen is het risico op verbranding te groot.
 • Mensen die deelnemen aan het verkeer of machines bedienen, moeten bij gebruik van middelen op basis van noscapine en codeïne voorzichtig zijn want deze stoffen kunnen duizeligheid en sufheid als bijwerking hebben. Daarom mogen mensen niet deelnemen aan het verkeer of machines besturen als ze deze middelen gebruiken. Om toch iets tegen de hoest te doen, is een verzachtend middel of natuurproduct heel geschikt.
 • Er zijn ook hoestsprays te koop. Deze zijn verkrijgbaar voor een vastzittende hoest of een kriebelhoest. Door de spray komt het hoestmiddel gelijk op de plek waar het zijn werk moet doen. De hoestspray voor vastzittende hoest maakt het slijm minder taai waardoor je het gemakkelijk kunt ophoesten. De hoestspray voor een kriebelhoest geeft verlichting van de symptomen van een droge hoest.
 • Water drinken en zuigen op een keelpastille zorgen voor vochtige slijmvliezen. Vochtige slijmvliezen hebben een gunstige werking op beide soorten hoest.
 • Als je rookt en hoest dan heb je last van een rokershoest. Voor de gezondheid is het goed om te stoppen met roken. Als je stopt met roken, moet je er rekening mee houden dat de hoest in het begin erger kan worden en daarna pas vermindert. Als je het moeilijk vindt om te stoppen met roken dan zijn er tegenwoordig nicotinepleisters, -kauwgom, -zuigtabletten en sprays om je te helpen met stoppen met roken.  Als dit niet voldoende is kun je met je huisarts overleggen wat voor jou de beste stopmethode is.
 • Als de hoest veroorzaakt wordt door een griep of verkoudheid is het vaak prettig om de om de neus met een zoutoplossing te sprayen of te druppelen zodat deze open blijft.
 • Schraap zo min mogelijk de keel. Door het schrapen van je keel krijg je een schrale keel en dit is weer een prikkel om te hoesten.
 • Gebruik nooit hoestmiddelen speciaal voor droge hoest en speciaal voor slijmoplossers tegelijk. De hoestmiddelen met slijmoplossers wekken de hoestprikkel op om het slijm zo snel mogelijk te verwijderen uit het lichaam en een middel tegen droge hoest onderdrukt juist de hoestprikkel waardoor je het slijm niet op kunt hoesten.

Wanneer naar de huisarts? 

In principe hoef je met hoestklachten niet naar de huisarts. Hoestklachten gaan meestal binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Het is verstandig om naar een huisarts te gaan als een van de onderstaande klachten van toepassing is:

 • Als de hoest al langer dan drie weken aanhoudt, terwijl je verder niet verkouden bent.
 • Indien de hoest bij een verkoudheid na vijf dagen nog even hardnekkig is, kun je een extra besmetting hebben opgelopen. Er kan dan naast een virusinfectie een tweede (bacteriële) infectie ontstaan zijn.
 • Als de hoest gepaard gaat met benauwdheid of piepen (zeker bij mensen met astma of chronische bronchitis).
 • Wanneer je niet alleen hoest, maar ook langer dan drie dagen koorts hebt. Bij baby’s jonger dan 3 maanden en volwassenen ouder dan 75 jaar: bel op de eerste koortsdag direct de huisarts.
 • Wanneer de hoest gepaard gaat met hevige, stekende pijn of als je bloederig slijm ophoest.
 • Als je vermoed dat een geneesmiddel de oorzaak van de hoest is of als hart- of maagklachten nachtelijke hoest veroorzaken.
 • Bij baby’s jonger dan zes maanden die door het hoesten slecht drinken.

Middel tegen hoest kopen op Plein

Last van hoesten? Op Plein vind je diverse middelen die de hoest verlichten. Ontdek onze uitgebreide selectie en bestel direct online. Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via [email protected] of bellen op 088-8000 200.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl . Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

cbd-logo  cbd-logo