Vaginale gezondheid Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs

Lees meer

Resultaten 1 t/m 1 van 1

K-Y Glijmiddel
K-Y Glijmiddel
82 gram
2
Morgen in huis 31% korting

Vaginale gezondheid

Last van vaginale droogheid of wil je graag je vagina op de juiste manier verzorgen? Op Plein vind je meerdere producten ter ondersteuning van de vaginale gezondheid.

Wist je dat vier op de tien vrouwen last heeft van een droge vagina? Toch hoor je er weinig over en gaan ze hier niet snel mee naar een arts omdat het nog een beetje in de taboesfeer zit. Jammer, want het is een lastige klacht die veel pijn kan veroorzaken en redelijk simpel is op te lossen.

Symptomen bij vaginale droogheid

Als je last hebt van vaginale droogheid dan wordt er onvoldoende vocht aangemaakt in je vagina waardoor de slijmvliezen geïrriteerd raken. Symptomen of klachten van vaginale droogheid zijn:

 • Jeuk
 • Branderig en schrijnend gevoel in de schaamstreek
 • Pijn tijdens het plassen
 • Licht bloedverlies en of pijn als je geslachtsgemeenschap hebt
 • Pijnlijke wondjes in de vaginaopening en -wand

Door vaginale droogheid heb meer je kans op vaginale infecties, bijvoorbeeld een schimmelinfectie, en heb je meer en vaker last van blaasontsteking. Als je niets doet aan vaginale droogheid worden de klachten meestal erger en ondervindt je hier ook in het dagelijkse leven last van. Fietsen, lopen en zelfs zitten kan dan pijnlijk zijn.

Oorzaken vaginale droogheid

Er zijn verschillende oorzaken voor een droge vagina. De meest voorkomende zijn:

 • Medicijngebruik: Sommige medicijnen hebben invloed op de slijmvliezen en de productie van slijm. Voorbeelden hiervan zijn antidepressiva, medicijnen tegen allergische reacties of sommige chemokuren.
 • Hormonale veranderingen: Het vrouwelijk hormoon oestrogeen is hier verantwoordelijk voor. Oestrogeen zorgt ervoor dat de vagina en het slijmvlies in een goede conditie blijven. Door de afname van oestrogeen kan er een droge vagina ontstaan. Daarom hebben vrouwen vaak last van een droge vagina op bepaalde momenten in de menstruatiecyclus, tijdens en na de overgang of als ze borstvoeding geven.
 • Emotionele factoren: Als je een langere periode last hebt van stress dan kan dit een droge vagina veroorzaken.
 • Medische aandoeningen: Er zijn medische aandoeningen die direct invloed kunnen hebben op de slijmproductie. Diabetes, de ziekte van Sjörgen, endometriose of nierziekten zijn bekende voorbeelden.
 • Verstoring van het vaginaal milieu: De vagina houdt zelf het natuurlijke evenwicht in balans van bacteriën en schimmels. Als dit verstoord wordt kunnen er klachten zoals een droge vagina ontstaan. Je verstoort het evenwicht door; het gebruik van zeep rond de vagina en schaamlippen, tampon gebruik tijden lichte menstruatiedagen, gebruik van geparfumeerd toiletpapier, inlegkruisjes of maandverband, roken, het douchen van de vagina met een inwendige douche of lekker badderen in een schuimbad.
 • Onvoldoende aanmaak van vocht seksuele opwinding: Als er geslachtsgemeenschap plaats vind en je bent als vrouw nog niet opgewonden dan kan de vagina nog droog zijn waardoor de geslachtsgemeenschap niet prettig voelt. De hoeveelheid vocht die nodig is om probleemloos te vrijen verschilt per vrouw. Helaas komt het ook voor dat vrouwen wel opgewonden zijn maar toch te weinig vocht hebben om pijnloos te genieten van het vrijen.

Wat kun doen aan een droge vagina?

Als je last hebt van een droge vagina kun je daar met zelfzorgproducten of veranderingen in levensstijl vaak iets aan doen. Wat je kunt doen is afhankelijk van de oorzaak.

Veel vrouwen gebruiken een zeepproduct om de schaamstreek te wassen. Klinkt logisch maar toch verstoor je hiermee het vaginale milieu en kun je hiermee een droge vagina veroorzaken. Reinigen met lauwwarm water of speciale intiemproducten houd het vaginale evenwicht in stand. Wees kritisch met producten die je rond de schaamstreek gebruikt en parfum bevatten. Ze kunnen het vaginale evenwicht verstoren en de toegevoegde parfum is vaak niet nodig.

Als er geen aanwijsbare oorzaak is kun je een vagina bevochtiger gebruiken. Dit doet niets aan de oorzaak maar verzacht wel de klachten en bevochtigd het slijmvlies. Plein heeft een ruim assortiment in vaginale bevochtiging. Welke het beste is hangt af van persoonlijke voorkeur. De duur van de werking is van enkele dagen tot een week en de meeste producten kun je aanbrengen met een meegeleverde applicator of je vinger.

Voor een droge vagina tijdens het vrijen kun je een glijmiddel op waterbasis gebruiken. Een glijmiddel wordt aangebracht rondom de opening van de vagina en op de penis. Het wordt gebruikt vlak voor of tijdens de geslachtsgemeenschap en het blijft enkele uren werkzaam.

Wanneer naar de huisarts?

Als het de klachten na gebruik van zelfzorgmiddelen zoals vaginale bevochtiging blijven bestaan, er een raar plekje of bultje rond je vagina zit, een geneesmiddel voor de klachten zorgt of als je andere symptomen hebt die je niet vertrouwd is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen. De huisarts kan dan na onderzoek bepalen wat er moet gebeuren om de klachten te verhelpen. Het lijkt gênant om met een klacht als droge vagina naar de huisarts te gaan maar vergeet niet er zijn een heleboel lotgenoten en als de klachten opgelost worden verbetert dat de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Snel en gemakkelijk online bestellen bij Plein

Op Plein vind je diverse producten om klachten rond de vagina te behandelen. Veel vrouwen vinden het prettig om deze producten online te bestellen. Op Plein wordt het de volgende dag thuis bezorgd, mits voorradig, zodat je de producten gauw in gebruik kunt nemen. Wil je graag advies of meer informatie over een bepaald product? Neem contact op met onze gecertificeerd drogist Marjolein. Zij helpt je graag verder. Je kunt haar een berichtje sturen via [email protected]