Als je op vakantie gaat met auto, vliegtuig, bus of boot heb je meer kans om last van reisziekte te krijgen. De oorzaak kan zijn dat je op bergwegen rijdt, je langer in een bus zit dan woon-werk verkeer of dat de zee erg onstuimig is.
Reisziekte wordt ook wel bewegingsziekte genoemd. Onder reisziekte verstaan we zeeziekte, luchtziekte en wagenziekte. Ontdek onze middelen tegen reisziekte.
Reisziekte ontstaat tijdens een beweging die je niet zelf veroorzaakt en waarover je geen controle hebt. Gelukkig zijn er geneesmiddelen die helpen bij reisziekte.
In een bus of auto gebeurt reisziekte vooral als het voertuig snel optrekt, vaak remt of veel bochten maakt. Als je last hebt van reisziekte kun je je behoorlijk ellendig voelen. Je bent draaierig, misselijk, vaak zo erg dat je ervan moet overgeven, het zweet breekt je uit, je kunt hoofdpijn en buikpijn krijgen en je kunt je flauw en duizelig voelen. Kortom: reisziekte is geen leuk vooruitzicht als je weet dat moet reizen.
Sommige mensen hebben niet alleen last van reisziekte in een auto, bus, trein , boot of vliegtuig maar worden ook misselijk in een lift, draaimolens of achtbanen.
Reisziekte ontstaat als je hersenen informatie krijgen van de zintuigen die niet met elkaar overeenkomen. Bijvoorbeeld als je in een auto zit. Je ogen melden aan je hersenen dat je stil zit omdat je meebeweegt met het voertuig, je zit dus ook eigenlijk stil maar je evenwichtsorgaan meldt aan de hersenen een vorm van beweging. Op dat moment zijn de hersenen in de war. Het evenwichtsorgaan reageert hierop met impulsen geven aan het braakcentrum in de hersenen waardoor je misselijk wordt en soms gaat braken en zweten.
Kinderen hebben vaker last van reisziekte omdat bij hen het evenwichtsorgaan nog niet goed ontwikkeld is. Vaak hebben mensen om die reden naarmate ze ouder worden geen of minder last van reisziekte.
Als je op de bestemming bent aangekomen gaat de reisziekte vanzelf weer over. De een voelt zich na vijf minuten weer kiplekker en de ander moet even gaan liggen.
Als bovenstaande voorzorgsmaatregelen niet helpen, vind je op Plein geneesmiddelen kopen tegen reisziekte. Over het algemeen zijn dit de antihistaminica cinnarizine, cyclizine en meclozine. Deze middelen gaan na ongeveer een half uur werken en werken vier tot zes uur door. Neem ze dus minimaal een half uur voor aanvang van de reis in, want als je ze inneemt op het moment dat je al ziek bent helpen ze niet meer. Nadeel van deze antihistaminica is dat ze versuffend en slaperig werken. Je mag deze middelen daarom niet gebruiken als je het voertuig zelf bestuurd.
Let bij aanschaf van de reisziekte geneesmiddelen goed op vanaf welke leeftijd ze geschikt zijn. Niet alle reistabletten zijn geschikt voor jonge kinderen. Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via [email protected].
Met reisziekte klachten hoef je niet naar de huisarts maar soms kan je er zoveel last van hebben dat het wel verstandig is om dit te bespreken met je huisarts. De huisarts kan andere middelen voorschrijven die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Welk geneesmiddel je ook gaat gebruiken het is altijd belangrijk om voor gebruik de bijsluiter te lezen.
Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.