Vitamine B1

Vitamine B1 (Thiamine) zorgt voor energie door de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart.

Een andere naam voor vitamine B1 is Thiamine. Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 is voor een volwassene vastgesteld op 1,1 mg. Voor vitamine B1 is nog geen maximum opgesteld. Als je  meer vitamine B1 binnenkrijgt dan je nodig hebt, plas je het teveel uit. Je lichaam heeft vitamine B1 (Thiamine) nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, de hartspier en het vrijmaken van energie (energieproductie).

Waar zit vitamine B1 in?

Vitamine B1 zit vooral veel in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Vitamine B1 zit voornamelijk in zonnebloempitten, soja, hennepzaad, sesamzaad en pecannoten.

Waar is vitamine B1 goed voor?

Je lichaam heeft vitamine B1 (Thiamine) nodig om koolhydraten om te zetten naar energie voor het lichaam. Vitamine B1 heb je verder nodig voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.

Tekort aan vitamine B1

Als je een tekort hebt aan vitamine B1 dan kun je last krijgen van concentratieproblemen en geheugenklachten. Ook klachten als depressie, gevoelloosheid en zelfs verlamming kunnen wijzen op een vitamine B1 tekort. Zo wordt ook de aandoening Beriberi (vertaald: ernstige zwakte) gelinkt aan een vitamine B1 tekort. Dit kan leiden tot aantasting van het hart- en vaatstelsel of het ontstaan van neurologische defecten.

Als er veel alcohol wordt gedronken, vergroot de kans op vitamine B1 tekort. Bij langdurig alcoholgebruik (alcoholisme) kan het Syndroom van Korsakov optreden. Het Syndroom van Korsakov uit zich voornamelijk in desoriëntatie en geheugenproblemen. De hersenen zijn dan beschadigd door een vitamine B1 tekort.

Vitamine B1 als supplement

Vitamine B1 is verkrijgbaar in diverse vitamine supplementen. Vitamine B1 kun je enkel als B1 kopen maar ook in combinatie met andere vitaminen. B1 zit namelijk ook in de meeste multivitaminen en in B-complex. Wil je graag advies of meer informatie over een bepaald product? Neem contact op met onze gecertificeerd drogist Marjolein. Zij helpt je graag verder. Je kunt haar een berichtje sturen via [email protected]

Een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding.