Vitamine K * Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs

Lees meer

Resultaten 1 t/m 1 van 1

Lucovitaal Vitamine K2 75 mcg
2+2 gratis
Lucovitaal Vitamine K2 75 mcg
60 capsules
Morgen in huis

Vitamine K

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en voor de botstofwisseling.

Baby’s tot en met drie maanden

Pasgeboren baby’s (tot en met drie maanden) hebben extra vitamine K nodig om (hersen)bloedingen te voorkomen. Als een baby geboren wordt heeft het nog onvoldoende vitamine K. Bovendien kunnen baby’s kunnen het zelf ook nog niet aanmaken. Daarom hebben ze een vitamine K in een voedingssupplement of als toevoeging aan voeding nodig voor de bloedstolling.

Vitamine k wordt gegeven aan baby’s tot en met 3 maanden die borstvoeding krijgen. Als een baby flesvoeding krijgt, heeft het geen aparte vitamine K nodig omdat de vitamine K dan is toegevoegd aan de voeding.

Verschillende vormen vitamine K

Vitamine K wordt voor een deel door de bacteriën in de (dikke) darm gemaakt, vanaf een leeftijd van ongeveer drie maanden. Deze hoeveelheden zijn in de meeste gevallen niet voldoende, zodat aanvulling vanuit de voeding noodzakelijk is. Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 halen we met name uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten. 

Hoeveel vitamine K heeft het lichaam nodig?

De Gezondheidsraad geeft alleen een advies voor vitamine K1. Hiervoor is geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld, maar een Adequate Inneming (AI). Voor volwassenen bedraagt de adequate inneming 70 microgram per dag.

Wat is een veilige hoeveelheid vitamine K?

In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor. Daarom is er geen bovengrens aan te geven. Omdat vitamine K een belangrijke rol speelt in de bloedstolling moeten patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken, zeer goed opletten hoeveel vitamine K ze binnenkrijgen. Dit kan van cruciaal belang zijn. Als zij voedingssupplementen met vitamine K willen gaan slikken kunnen zij het beste contact opnemen met hun huisarts. Daarnaast is het belangrijk voor deze mensen om bij multivitaminen en mineralen goed op te letten of en hoeveel vitamine K deze bevatten.

Wil je graag advies of meer informatie over een bepaald product? Neem contact op met onze gecertificeerd drogist Marjolein. Zij helpt je graag verder. Je kunt haar een berichtje sturen via [email protected]

Een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs