Bestanddeel Antioxidanten

Lees meer

Resultaten 21 t/m 30 van 30

NOW Lycopeen 10 mg
NOW Lycopeen 10 mg
60 stuks
23% korting
Metagenics Oxyperm 333
Metagenics Oxyperm 333
90 tabletten
24% korting
Mattisson Astaxanthine 4 mg
Mattisson Astaxanthine 4 mg
60 vegacapsules
20% korting
Nutramin Antiox 3.0
Nutramin Antiox 3.0
60 tabletten
Tijdelijk uitverkocht 19% korting
NOW L Glutathione 250mg
NOW L Glutathione 250mg
60 capsules
26% korting
NOW Paba 500mg
NOW Paba 500mg
100 capsules
21% korting
Ortholon Selenium 200mcg
Ortholon Selenium 200mcg
60 vegacapsules
30% korting
Metagenics Selenomethionine  #
Metagenics Selenomethionine #
120 tabletten
Tijdelijk uitverkocht 21% korting
Bonusan GSH Glutathion 100 mg
Bonusan GSH Glutathion 100 mg
60 capsules
6% korting
TS Choice Alfa Liponzuur
TS Choice Alfa Liponzuur
30 tabletten
Tijdelijk uitverkocht 8% korting

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn, simpel gezegd, bijproducten in ons lichaam. Vrije radicalen komen vrij bij de energieproductie in ons lichaam. Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn en snel reageren met andere stoffen in ons lichaam. 

Goede en slechte vrije radicalen

Je lichaam vormt constant vrije radicalen in het lichaam. Dat is goed, want sommige vrije radicalen heb je nodig om virussen te lijf te kunnen gaan. Verder is je lichaam een goed werkende motor die de meeste vrije radicalen al neutraliseert zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
Maar het lichaam kan niet alles zelf. Een teveel aan vrije radicalen, of vrije radicalen op ongewenste plekken, kunnen schade geven aan cellen en weefsels. 

Invloeden van buitenaf

Vrije radicalen ontstaan ook door invloeden van buitenaf. Denk aan make-up, alcohol, medicijngebruik, verontreinigde lucht, roken, maar vooral stress. Ook een teveel aan Uv-straling heeft invloed op de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam en zelfs sporten zorgt voor de vorming van vrije radicalen.

Wat doen antioxidanten?

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen door een van hun eigen elektronen te doneren aan een vrije radicaal, waardoor de ontbrekende elektron wordt aangevuld. De vrije radicaal wordt daardoor onschadelijk.  Antioxidanten worden geen vrije radicalen omdat ze stabiel zijn in welke vorm dan ook.  

In welk eten zitten antioxidanten?

Antioxidanten zitten vooral in groente en fruit: en dan voornamelijk in bessen, maar ook in noten, pure chocolade, kruiden, het chlorofyl in bladgroenten en de curcumine in kurkuma.

Belangrijkste Antioxidanten

 • Vitamine C
  Vitamine C heeft een enorm breed werkingsgebied. Naast het ondersteunen van het immuunsysteem, heeft vitamine C ook een antioxidantfunctie.
 • Vitamine A
  Vitamine A en bètacaroteen vangen vrije radicalen.
 • Vitamine E
  Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant. Het beschermt vetzuren en vetoplosbare stoffen tegen vrije radicalen en gifstoffen (zware metalen, bepaalde geneesmiddelen). Deze is nodig bij vrije radicalen in vetzuren. Alle cellen in het lichaam bestaan deels uit vetzuren. Het gaat dan om de celmembranen. Celmembranen beschermen de lichaamscellen.
 • Selenium
  Selenium is een spoorelement dat ook werkt als antioxidant. Het maakt giftige stoffen zoals zware metalen onschadelijk en vermindert schade aan cellen. Selenium vind je zowel in dierlijke als plantaardige producten.
 • Zink
  Zink is naast een belangrijk mineraal ook een antioxidant. Zink heeft veel functies voor een goede gezondheid, maar als antioxidant beschermt het lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf zoals luchtvervuiling, stress en zonlicht (Uv-straling).
 • L- Ergothioneine
 • Koper
  Net als selenium is koper een spoorelement en vangt vrije radicalen in alle cellen van het lichaam.
 • Q10
  Q10, co-enzym Q10, CoQ10, vitamine Q ubiquinol en ubiquinon zijn allemaal benamingen voor dezelfde stof. De meest gebruikte benamingen zijn Q10 en Co-enzym Q10. Als krachtig antioxidant kan Q10 de opname van andere essentiële voedingsstoffen verhogen. Hierdoor heb je dus meer profijt van bijvoorbeeld vitamine C en E, waardoor de antioxidatieve kracht van deze vitaminen verder verhoogd wordt. Daarnaast beschermt Q10 de cellen tegen de schade van vrije radicalen. 
 • Carotenoïden
  Er zijn wel 500 soorten carotenoïden. Deze natuurlijke kleurstof is verantwoordelijk voor de rode, oranje en gele kleur van groente en fruit. De meest bekende zijn bètacaroteen, lycopeen en luteïne.
 • Flavonoïden
  Flavonoïden (ook wel bioflavonoïden genoemd) zijn veruit de grootste groep met antioxidantenwerking.
 • Glucosinaten