Aspirine

Aspirine is een medicijn dat pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend werkt. De werkzame stof is acetylsalicylzuur, dat wordt voorgeschreven bij de behandeling van verschillende klachten en aandoeningen.
Lees meer

Aspirine

Aspirine is één van de merken die op de markt gebracht worden door Bayer. Aspirine is een merknaam die als soortnaam wordt gebruikt. Vaak wordt gezegd ‘neem maar een aspirientje’ terwijl pijnstiller wordt bedoelt. Aspirine is een pijnstiller op basis van Acetylsalicylzuur. Naast pijnstillend werkt aspirine ook koortsverlagend en ontstekingsremmend. Je hebt geen recept nodig om aspirine te kopen. Aspirine is te koop in 3 varianten: Aspirine 500 mg, Aspirine junior en Aspirine C.

De geschiedenis van aspirine

Acetylsalicylzuur wordt als Salicine en Salicylzuur gewonnen uit wilgenbast en wilgenbladeren. De pijnstillende, ontstekingsremmende en koortsverlagende werking ervan was reeds in de Oudheid bekend. Hippocrates van Kos (460-370 voor Christus) schreef er al over. Recentelijk bleek uit een publicatie van het blad Nature dat er zelfs bij Neanderthalers soortgelijke resten zijn ontdekt. In natuurlijke extracten is de werking echter beperkt, slecht voor de maag en vanwege de bitterheid moeilijk in te nemen. Daarom is gezocht naar een chemische vervanger.

Over de uitvinder daarvan doen twee verhalen de ronde. De officiële versie van Bayer is dat het medicijn werd ontdekt door Felix Hoffmann (1868-1946). Hoffmann zou in zijn vrije tijd hebben gezocht naar een pijnstiller voor zijn zwaar reumatische vader. Op 10 augustus 1897 zou hij in zijn laboratoriumdagboek hebben vastgelegd hoe hij acetylsalicylzuur zou hebben bewerkt tot een bruikbaar medicijn.

Het andere verhaal zegt dat Arthur Eichengrün (1867-1949), eveneens een scheikundige in dienst van Bayer, de ontdekker is van Aspirine zoals we het nu kennen. Vanwege zijn Joodse achtergrond hadden de nazi's zijn aandeel in de ontdekking weggemoffeld en het verhaal van Hoffman's vader bedacht. Een onderzoek in 1999 van Walter Sneader van de Universiteit van Glasgow bevestigde Eichengrüns claims.

Aspirine als antistollingsmiddel of preventief voor hartklachten

Naast een koortsverlagende, pijnstillende en ontstekingsremmende werking is aspirine ook een antistollingsmiddel. Het gaat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen. Artsen schrijven het voor na een hartinfarct, na een beroerte (herseninfarct) of TIA (lichte beroerte), bij angina pectoris (hartkramp), bij verhoogde kans op trombose en bij bepaalde hartritmestoornissen. Je gebruikt dan Acetylsalicylzuur in een dosering onder de 300 mg. Gebruik het alleen als antistollingsmiddel of preventief tegen hartklachten in overleg met je huisarts. Het gebruik van aspirine kent namelijk ook risico’s.

Aspirine en kinderen

Aspirine bevat Acetylsalicylzuur. Producten die Acetylsaliylzuur bevatten mogen bij kinderen en jongeren niet zonder overleg met een arts gebruikt worden bij virusinfecties met of zonder koorts. Bij bepaalde virusziekten, in het bijzonder influenza A, influenza B (griepvarianten) en waterpokken, bestaat het gevaar van het optreden van het syndroom van Reye. Het syndroom van Reye is een zeer zeldzaam voorkomende, maar mogelijk levensgevaarlijke ziekte, die onmiddellijk ingrijpen door een arts vereist. Het risico hierop kan groter zijn wanneer acetylsalicylzuur tezelfdertijd gegeven is. Er is echter geen causaal verband aangetoond. Mocht aanhoudend overgeven optreden bij een dergelijke ziekte, kan dit duiden op het syndroom van Reye.

Welke aspirine is geschikt voor mij?

Er zijn 3 varianten aspirine:

  1. Aspirine 500 mg is de volwassen variant van aspirine en geschikt voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar.
  2. Aspirine Kind 100 mg is geschikt voor kinderen ouder dan 3 jaar en volwassenen die aspirine als antistollingsmiddel moeten slikken. Deze variant wordt tevens voorgeschreven bij hartklachten.
  3. Aspirine C bevat 400 mg aspirine en vitamine C. Deze variant wordt vaak gebruikt als je de griep hebt of als je verkouden bent. De aspirine onderdrukt de koorts en zorgt ervoor dat je de pijn, zoals spierpijn, die vaak gepaard gaat met griep niet voelt. De vitamine C werkt bovendien weerstand verhogend waardoor je over het algemeen wat sneller herstelt.

Als je langere tijd een van deze drie varianten slikt of je hebt een gevoelige maag dan is het raadzaam om een maagbeschermer te gebruiken. Je arts kan je hierover meer vertellen of je kunt kijken op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte, geneesmiddelen en gezondheid.

Alle drie de varianten zijn geneesmiddelen. Lees daarom voor gebruik altijd de bijsluiter.

Aspirine kopen op Plein

Als je een pijnstiller nodig hebt, wil je deze gelijk kunnen nemen. Het is dus handig om altijd wat pijnstillers in huis te hebben. Tip van onze gediplomeerde drogist Marjolein: “Doe af en toe een medicijnen check om te controleren of je alles nog hebt en er geen medicijnen over de datum zijn. Mis je toch nog iets? Op Plein vind je een breed aanbod met pijnstillers, waaronder aspirine. Bestel gemakkelijk online en wij bezorgen je bestelling snel bij je thuis."