Granen zijn de zaden van gras. Granen zijn gezond en bevatten veel vezels en zijn hierdoor de ideale basis voor een gezond voedingspatroon.
De verschillen grassoorten zorgen voor verschillende granen. In Nederland vind je tarwe, rogge, teff en gerst, en haver op de akkers. De andere granen, zoals gerst, haver en rijst, importeren we uit het buitenland. Boekweit is eigenlijk geen graan maar wordt wel op dezelfde manier verwerkt waardoor we het wel vaak in één adem noemen met granen.
Granen worden onder andere gebruikt om meel en bloem te maken door de granen te malen. Omdat de graankorrels uit verschillende delen bestaan, zijn er verschillende soorten meel en bloem van te maken. Meel is grover vermalen dan bloem. Daarnaast zijn de granen de grondstof voor brood en pasta.
Omdat bloem fijner gemalen is dan meel is het beter om mee te bakken. Dat is vooral belangrijk bij het maken van koek en andere gebakswaren. Meel is geschikt voor brood en pannenkoeken.
Tegenwoordig wordt er niet meer alleen meel van granen gemaakt. Steeds meer producten lenen zich ervoor om gemalen te worden tot meel. Een goed voorbeeld hiervan is kokos. Kokosmeel wordt gezien als goed alternatief voor tarwemeel omdat het dezelfde structuur heeft. Daarnaast heeft het evenveel eiwitten als tarwemeel, maar bevat van nature geen gluten. Hierdoor is het een goede graanvervanger voor mensen met glutenintolerantie.
Op Plein vind je een breed assortiment met graan en meel van bekende merken als Amanprana, Lisa's Choice en Mattisson. Ontdek nu het complete aanbod en bestel jouw favoriete graan en meel voordelig bij Plein. Altijd snel in huis!