Oog oor & mond Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs

Lees meer

Resultaten 1 t/m 20 van 142

Audispray Oorpsray Ultra
Audispray Oorpsray Ultra
20 ml
Morgen in huis 16% korting
Herpotherm Koortslip Bestrijder
Herpotherm Koortslip Bestrijder
Morgen in huis 21% korting
Hylo Night Oogzalf
Hylo Night Oogzalf
5 gr
Morgen in huis
4x Herriestoppers Oordopjes
4x Herriestoppers Oordopjes
5 paar
Morgen in huis 15% korting
GUM AftaClear Mondwater
1+1 gratis
GUM AftaClear Mondwater
120 ml
11
Morgen in huis
Ohropax Oordopjes Classic
Ohropax Oordopjes Classic
20 stuks
Morgen in huis
A.Vogel Oogdruppels Extra Intensief
aanbieding
A.Vogel Oogdruppels Extra Intensief
10 ml
1
Morgen in huis 15% korting
Get Plugged Gp Sleep Plugs
Get Plugged Gp Sleep Plugs
7PR
Morgen in huis
A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels
aanbieding
A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels
10 ml
Morgen in huis 16% korting
VSM Chamodent Tandgel
VSM Chamodent Tandgel
10 ml
Morgen in huis 21% korting
Lucovitaal Droge Mond Spray
aanbieding
Lucovitaal Droge Mond Spray
20 ml
Morgen in huis 40% korting
Sorefix Prevent Koortslip Balsem
Sorefix Prevent Koortslip Balsem
8 ml
1
20% korting
Vitis Baby Tandgel
aanbieding
Vitis Baby Tandgel
10 ml
Morgen in huis 20% korting
2x A.Vogel Creme Echinaforce
2x A.Vogel Creme Echinaforce
30 gr
Morgen in huis 9% korting
2x A.Vogel Oogdruppels
2x A.Vogel Oogdruppels
10 ml
Morgen in huis 17% korting
GUM AftaClear Spray
1+1 gratis
GUM AftaClear Spray
15 ml
6
Morgen in huis
A.Vogel Oogdruppels
aanbieding
A.Vogel Oogdruppels
10 ml
Morgen in huis 14% korting
Eye Fresh Comfort Drops
Eye Fresh Comfort Drops
15 ml
Morgen in huis 5% korting
Similasan Optimoist Droge Ogen Oogdruppels
Similasan Optimoist Droge Ogen Oogdruppels
10 ml
Morgen in huis 29% korting
Unicare Saline Lenzenvloeistof
Unicare Saline Lenzenvloeistof
360 ml
Morgen in huis 7% korting

Oog, oor & mond

Deze categorie bevat niet alleen producten die klachten verminderen maar ook producten die preventief werken om klachten te voorkomen.

Mooie voorbeelden van producten die preventief werken om klachten te voorkomen hiervan zijn de oordoppen die je gehoor beschermen of oogdruppels die voorkomen dat droge ogen ontstoken ogen worden. Oordruppels en oogdruppels zijn na opening beperkt houdbaar, vaak heeft bewaren daarom weinig zin

Naast gezondheidsproducten en medische hulpmiddelen bestaan er ook geneesmiddelen voor Oor en Mond. Als je dus meer producten wilt vergelijken kijk dan ook eens in die categorie.

Wat te doen tegen droge ogen?

Eén van de meest voorkomende oogklachten is droge ogen. Het kenmerk van droge ogen is uitdroging van de oogbol en de oogleden. Aan de bovenzijde van het oog zitten traankliertjes. Traankliertjes maken traanvocht aan. Traanvocht is belangrijk want dat beschermt het oog tegen uitdroging, stof en schadelijke bacteriën. Iedere keer, ongeveer 20 keer per minuut, dat je knippert met je oog wordt traanvocht over het oog verdeeld en beschermt op die manier het oog. Als je ogen niet genoeg traanvocht hebben en je doet daar niets aan dan kan onder andere het hoornvlies ontstoken raken.

Veel mensen hebben last van droge en jeukende ogen. Er zijn verschillende oorzaken hiervoor:

 • Allergie
 • Te weinig knipperen met je ogen
 • Droge lucht door bijvoorbeeld verwarming of airco
 • Lang achtereen op de computer werken
 • Het dragen van lenzen
 • Geen goed functionerende traanklier
 • Hormonale of lichamelijke afwijking
 • Bijwerkingen van geneesmiddelen
 • Geen goed sluitend oog
 • Ontstoken oog
 • Leeftijd

Sommige van deze oorzaken moet je bespreken met je arts en samen een oplossing zoeken. Met een ontstoken oog kun je naar de huisarts gaan (hoeft niet, gaat ook vanzelf over), deze bepaald of de oorzaak een bacterie of virus is. Afhankelijk van de oorzaak kan de arts dan een antibioticazalfje voorschrijven. Een ontstoken oog kan erg besmettelijk zijn dus voorkom dat je veel aan het oog zit en was regelmatig je handen.

Andere oorzaken kun je prima zonder tussenkomst van een arts oplossen met oogdruppels, spray’s, gel of zalf. Soms is het daarbij belangrijk om ook te kijken of je wat aan de omstandigheden kunt doen die de droge ogen veroorzaken zoals:

 • Af en toe je werk achter de computer te onderbreken
 • Bewust worden van het regelmatig knipperen met je ogen
 • Rokerige en droge lucht in ruimtes vermeiden, deze ruimtes regelmatig luchten of even een frisse neus halen.
 • Als het dragen van lenzen de oorzaak is bespreek dan mogelijke oplossingen met de opticien.

Als allergie de oorzaak is, neem dan naast oogdruppels die je gebruikt bij allergie ook een middel dat de overige klachten van allergie vermindert.

Naast droge ogen kun je ook last hebben van vermoeide ogen of branderige ogen. Plein verkoopt verschillende toepassingen om je oogprobleem op te lossen of te verminderen. Er zijn oogdruppels voor:

 • Computerogen
 • Geïrriteerde ogen
 • Vermoeide ogen
 • Branderige ogen
 • Droge ogen
 • Allergie

Deze producten zijn verkrijgbaar in druppels in flesje of ampullen, waarbij gezegd moet worden dat ampullen hygiënischer zijn in gebruik, een spray die je gebruikt op gesloten ogen en een zalf of gel. Wat het beste is hangt van klacht en voorkeur af.

Gehoorbescherming

Je kunt op verschillende manieren last hebben van je oor. Een veel gehoorde oorklacht is gehoorbeschadiging door lawaai. Op het moment dat je hier last van hebt kun je er vaak niets meer aan doen. Je kunt wel preventief oordoppen voor diverse soorten lawaai gebruiken om gehoorbeschadiging te voorkomen. Op Plein hebben wij veel verschillende oordoppen te koop die het gehoor tegen verschillende decibellen en soorten lawaai beschermen. Welke oordoppen het beste zijn hangt af van waarvoor je ze wilt gebruiken en je persoonlijke voorkeur.

Een andere veel voorkomende klacht is tevens de minst ernstigste, opeenhoping van oorsmeer in het uitwendige gedeelte van de gehoorgang. Over het algemeen is dit gemakkelijk te verhelpen.

Oorsmeer verwijderen

Oorsmeer bestaat uit talg, losse haartjes, dode huidcellen en keratine (een stofje uit de losgelaten huidcellen). Oorsmeer beschermt het oor tegen vocht, uitdroging en bacteriën. Daarnaast zorgt het oorsmeer ervoor dat vuil en stofdeeltjes niet in de gehoorgang komen. Oorsmeer is dus belangrijk voor het oor. In principe heeft het oor een zelfreinigende werking en zou het niet nodig moeten zijn om oorsmeer weg te halen. Als oorsmeer aan de buitenkant zichtbaar is kun je dat wel gewoon weghalen met lauwwarm water.

Soms komt het voor dat je last hebt van overmatig oorsmeer. Als je daar niets aan doet kan dit leiden tot continue jeuk in het oor,(tijdelijk) minder goed horen of een oorontsteking.

Meestal is de oorzaak van overtollig oorsmeer dat de haartjes in de oren beschadigd zijn en daardoor het oorsmeer niet meer naar buiten kunnen afvoeren of het vuil niet buiten kunnen houden. De haartjes in de oren kunnen onder andere beschadigd raken door:

 • Overmatig gebruik van wattenstaafjes
 • Gebruik van oordopjes
 • Eczeem in de oren
 • Zwemmen
 • Gebruik van een gehoorapparaat

Wat kun je zelf doen om overtollig oorsmeer te voorkomen?

 • Grijp niet te snel naar een wattenstaafje om de oren te reinigingen. Het nadeel van wattenstaafjes is dat deze het oorsmeer tegen het trommelvlies aan duwen in plaats van het uit het oor te halen. Je lost het probleem dus niet op maar maakt het eigenlijk alleen maar erger. Je kunt beter een oorspray, bijvoorbeeld Audyspray of de oorspray van A. Vogel, gebruiken die het oorsmeer soepel houdt waardoor het gemakkelijk af te voeren is door de oorhaartjes er bestaan ook druppels tegen oorsmeer maar je kunt ook dagelijks een druppeltje (sla)olie in de oren, dit houdt het oorsmeer ook soepel.
 • Als het teveel aan oorsmeer jeuk veroorzaakt ga dan niet krabben in je oor met een hard voorwerp of wattenstaafje. Hiermee loop je risico op beschadiging. Als je al een oorprop hebt kun je naar de huisarts gaan om je oren te laten uitspuiten. Gebruik een koptelefoon in plaats van oordoppen om het gehoor te beschermen.
 • Als zwemmen klachten geeft aan de oren dan is het middel (oordoppen) beter dan de kwaal en moet je gewoon oordoppen gebruiken. Als je hierdoor last krijgt van overmatig oorsmeer gebruik dan geen wattenstaafjes maar bijvoorbeeld de eerder genoemde oorspray.
 • Droog je oren goed na het douchen of zwemmen. Desnoods gebruik je een föhn om ze droog te blazen.

Oorpijn of oorontsteking

Oorpijn of -ontsteking komt ook vaak voor. In principe hoef je hier niet mee naar de huisarts want het gaat vanzelf weer over. Als je oorontsteking of oorpijn wilt behandelen met een zelfzorgmiddel kijk dan bij de geneesmiddelen in onze categorie Oor, mond haar daar vind je een middel tegen oorpijn, lees voor gebruik wel de bijsluiter want er zijn gevallen waarbij het wel beter is om een huisarts te raadplegen.

Mondverzorgingsproducten

Als je zelfzorgmiddelen voor de mond nodig hebt dan is dit vaak voor:

 • Aften
 • Droge mond
 • Koortslip of blaasjes

In principe heb je voor alle drie de klachten geen geneesmiddel of gezondheidsproducten nodig want ze verdwijnen vaak vanzelf naar verloop van tijd. Echter omdat de symptomen vervelend kunnen de producten in onze categorie gezondheidsproducten wel ervoor zorgen dat je daar minder (lang) last van hebt.

Wat te doen tegen aften?

Ongeveer 20% van de bevolking heeft last van aften. Aften komen voornamelijk voor aan de binnenkant van je lip, je wang, op het tandvlees of op of onder de tong. Het zijn pijnlijke, open zweertjes die zich in het mondslijmvlies bevinden. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus, dat ook de veroorzaker van een koortslip is. Aften verdwijnen vanzelf na een paar dagen maar Plein verkoopt producten die een beschermlaagje over de plek aanbrengen waardoor je er minder last van hebt.

Wat te doen tegen een koortslip?

Een koortslip of koortsblaasje wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus en is een met vloeistof gevuld blaasje dat de huid doet zwellen en rood uitziet. Als je eenmaal een koortslip hebt gehad blijft deze onverwachts weer terug keren. Het Herpes Simplex Virus verlaat namelijk nooit meer je lichaam. Als je een koortslip tijdig behandelt dan heb je er minder last van. Je kunt een koortslip behandelen met de koortslip crème met een geneesmiddelen uit de categorie geneesmiddelen of met een medisch hulpmiddel uit deze categorie.

Wat te doen tegen een droge mond?

Een droge mond heeft verschillende oorzaken. Het gevolg is bijna altijd het zelfde; namelijk een slechte adem of vieze smaak in de mond. De producten op Plein doen niets aan de oorzaak het zijn eigenlijk een soort speekselvervangers.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts. Als klachten niet verminderen of overgaan binnen een redelijke termijn dan is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

Producten voor de gezondheid van je ogen, oren en mond kopen op Plein

Op Plein vind je niet alleen producten die klachten verminderen maar ook producten die preventief werken om klachten te voorkomen. Plein heeft onder andere een ruim assortiment oordoppen, oogdruppels, producten tegen lipblaasjes of aften . Wil je graag advies of meer informatie over een bepaald product? Neem contact op met onze gecertificeerd drogist Marjolein. Zij helpt je graag verder. Je kunt haar een berichtje sturen via [email protected]