Speciaal voor jou! 5% extra korting op alles - In de winkelmand vul je ZOMER2019 in bij 'cadeaubon inwisselen'

Kattenbakken


Lees meer

Resultaten 1 t/m 20 van 40

Je schaft voor je kat een kattenbak aan zodat je kat er de behoefte op kan doen. 

Kattenbakken

Over het algemeen zijn er drie soorten kattenbakken die het meest gebruikt worden:

  • de open kattenbak
  • de dichte kattenbak (met deksel)
  • de kattenbak met deksel en opvangbak

Hiernaast wordt in sommige huishoudens gebruikt gemaakt van andere "specialere" kattenbakken zoals de Litter Kwitter en de Peewee.

De open kattenbak

De meest verkochte kattenbak is de "normale", open kattenbak. De voordelen hiervan zijn dat deze kattenbak weinig ruimte inneemt, goedkoop is in de aanschaf en een goede oplossing is voor de bang aangelegde kat, omdat deze het volledige overzicht kan behouden en alles kan zien. De nadelen hiervan zijn dat deze kattenbak de geur niet tegenhoudt en dat katten bij het begraven het kattengrit uit de kattenbak gooien. Ook de open kattenbak is verkrijgbaar met een opvangbak, waardoor de urine en ontlasting samenklontert en bovenop de zeef blijft liggen. Hierdoor is schoonmaken makkelijker.

De dichte kattenbak (met deksel)

De tweede plek wordt ingenomen door de dichte kattenbak. Wanneer je vanaf kitten gebruik maakt van een dichte kattenbak weten de katten niet beter en zullen ze net zo snel wennen aan de deksel als aan een open kattenbak. De voordelen van een dichte kattenbak zijn dat het grootste deel van de geur tegengehouden wordt door de deksel, bovendien blijft de omgeving van de bak schoon, omdat het grit binnenboord blijft. De nadelen zijn dat deze bak vaak iets prijziger is in aanschaf, bovendien kan het wat onhandig zijn bij het schoonmaken, omdat de deksel natuurlijk ergens neergezet moet worden. Ook is het schoonmaken zelf meer werk, omdat de kattenbak inclusief deksel één keer in de één a twee weken in zijn geheel schoongemaakt moet worden. Daarnaast vinden katten het vaak prettiger om de omgeving te kunnen zien, dus voelen ze zich meestal niet op hun gemak in een dichte kattenbak.

De kattenbak met deksel en opvangbak

Eén van de duurdere opties is de dichte kattenbak met opvangbak. Deze kattenbak houdt de geur tegen, zorgt ervoor dat het grid niet uit de bak gegooid kan worden en maakt schoonmaken makkelijker. Hierbij gelden dezelfde nadelen als bij de dichte kattenbak zonder opvangbak. De kat vindt het vaak niet prettig en de kattenbak is vaak vrij duur in aanschaf. Wel is het voor jou een stuk prettiger, omdat dit voor de minste 'rommel' zorgt. In deze kattenbak zit als het ware een soort zeef als bodemplaat. Hierdoor kun je elke dag het kattengrit er doorheen zeven, waardoor de klonten grit makkelijk te verwijderen zijn.

Litter Kwitter

De Litter Kwitter is een systeem dat zijn origine in Amerika vindt. Dit werkt als volgt. Je ontvangt vier verschillende ringen die je bovenop de wc-bril kunt bevestigen. De eerste ring is het breedst, de vierde ring is het smalst. Je begint met de breedste ring, hier kun je kattengrit in doen. Op deze manier zal je kat het verband leggen met de kattenbak. Als je kat hieraan gewend is kun je de ring vervangen door de tweede ring. Deze is iets smaller, waardoor de kat zijn behoefte al gauw in het toilet zal doen in plaats van in het grit. Hierna kun je de derde ring bevestigen, deze is nog smaller. Als ook dit goed gaat kun je de laatste en smalste ring plaatsen. Wanneer je hier positief resultaat mee behaald kun je de ringen in zijn geheel weghalen en zal je kat - hopelijk - gebruik maken van het toilet in plaats van van de kattenbak. Als je een beetje rondkijkt op internet zul je zien dat veel mensen je succesvol voor gegaan zijn. De voordelen zijn duidelijk: het is schoon, geurloos, goedkoop en makkelijk. De nadelen zijn dat je de wc-deur altijd open moet laten, dat je kat niet door kan trekken en dat de behoefte tot begraven niet bevredigd kan worden.

Peewee Kattenbak

PeeWee is het Zweedse kattenbaksysteem met een dubbele bodem. De PeeWee kattenbak bestaat uit een bovenbak met een rooster en een onderbak. De bovenbak dien je te vullen met ca. 2 cm PeeWee korrels. Wanneer de kat plast, verdwijnt 90% daarvan via het rooster in de onderbak. De rest wordt geabsorbeerd door de korrels in de bovenbak. Deze korrels vallen uiteen tot zaagsel. Wanneer jouw kat graaft, valt het vieze zaagsel van de bovenbak door het rooster in de onderbak. Verwijder 1 keer per dag de uitwerpselen met het PeeWee schepje. De 100% biologisch afbreekbare PeeWee korrels neutraliseren vieze luchtjes.

Kattenbak bij Plein kopen

Al met al veel mogelijkheden dus. Jij kent je kat het beste, dus jij zal als enige kunnen bepalen wat voor jou en je kat het best werkt. Je bestelt de kattenbakken gemakkelijk en eenvoudig online bij Plein. En ook niet geheel onbelangrijk, welk kattengrit past het beste bij jou en je kat? lees er meer over in ons blog over kattengrit.

|