Fytotherapie voor dieren

Renée | donderdag 10 december | Hond

fytotherapie-voor-dieren

De NVF definieert fytotherapie als de professionele toepassing van plantaardige geneesmiddelen om de gezondheid te behouden of te bevorderen. Fytotherapie is geschikt voor mensen en voor dieren. Bij fytotherapie wordt gebruik gemaakt van planten en delen van planten (zoals knoppen, stengels en wortels) vanwege de preventieve of geneeskrachtige werking bij aandoeningen en ziektes. Geneeskrachtige kruiden worden al honderden jaren gebruikt in medicijnen.

Fytotherapie voor dieren

Fytotherapie is een toepassing waar dieren in de natuur al gebruik van maken. Dieren eten bepaalde planten of delen van planten om misselijkheid tegen te gaan, om ontstekingen te remmen of om braken op te wekken, met als meest simpele voorbeeld: de kat die gras eet om niet-verteerbaar voedsel uit de maag te krijgen. In de natuur eten katten en katachtigen vaak andere dieren in zijn geheel op, inclusief botten. Deze zijn echter niet te verteren, dus eten ze gras om braken op te wekken.

Dieren zoals paarden en honden houden wij binnen (in huis of in een stal), waardoor deze niet langer de kans hebben om zelf fytotherapie toe te passen. Hiervoor hebben de dieren ons dus nodig. In veel gevallen zijn planten, delen van planten en/of kruiden al heel behulpzaam bij ziektes, dus kun je fytotherapie proberen voordat je je dier antibiotica geeft.

Welke planten/kruiden zijn geschikt?

Welke planten, plantendelen en/of kruiden je je dier zou moeten geven is afhankelijk van waar je dier behoefte aan heeft. Van onder andere de volgende planten en kruiden wordt gedacht dat deze een geneeskundige werking hebben:

  • Brandnetel werkt bij gewrichtspijn, artritis/artrose en reuma. Van de brandnetel is het kruid, het blad en de wortel te gebruiken.
  • Munt werkt bij buikpijn, verkoudheid (niezen/neusloop/neusverstopping) en winderigheid. Van munt is alleen het blad te gebruiken.
  • Paardenbloem werkt bij buikpijn, gewrichtspijn en een gebrek aan eetlust. Van de paardenbloem is het kruid, het blad en de wortel te gebruiken.
  • Duizendblad werkt bij darmkramp, winderigheid en wonden. Van duizendblad is alleen de bloeiende top te gebruiken.
  • Tijm werkt vooral bij aandoeningen aan de keel, zoals hoesten, een mondslijmvliesontsteking, bronchitis en kinkhoest. Van tijm is het blad en de bloem te gebruiken.
  • Goudsbloem werkt bij een huidirritatie en/of huidontsteking. Van goudsbloem is alleen de bloem te gebruiken.
  • Duivelsklauw werkt bij gewrichtspijn, artritis/artrose en reuma, echter werkt duivelsklauw ook tegen maag-darmklachten. Van duivelsklauw is alleen de knol te gebruiken.

Zoals te zien zijn er veel verschillende plantaardige geneesmiddelen geschikt voor mensen en voor dieren om de gezondheid te behouden of te bevorderen.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.