Hardlopen met je hond

Renée | donderdag 15 oktober | Hond

hardlopen-met-je-hond

Het is een sport die al sinds jaar en dag populair is in Nederland: hardlopen. Het grote voordeel van hardlopen is dat je het altijd en overal kunt doen. Als je een hond hebt, kun je overwegen om samen met je hond te gaan hardlopen.

Voordelen hardlopen met je hond

Hardlopen is niet alleen leuk, maar heeft ook de volgende voordelen:

  • Opbouwen conditie
  • Versterken van jullie band
  • Direct buiten om je hond uit te laten

Alleen maar positieve kanten toch? Uiteraard is het nadeel dat je met een beetje pech dagelijks een hond naast je hebt staan die graag met je wil gaan hardlopen. Dan kun je in ieder geval niet meer onder het hardlopen uit. Dus heb je een flinke stok achter de deur. Eigenlijk ook een positief punt!

Opbouwen hardlopen met je hond

In principe kun je met een hond gaan hardlopen vanaf dat hij ongeveer 10 maanden oud is. Vanaf die leeftijd zijn honden over het algemeen volledig uitgegroeid. Dit kan echter per hond verschillen, dus als je twijfelt of je hond er al klaar voor is, vraag dit na bij je dierenarts.

Net als bij mensen is het bij honden ook van belang om hardlopen rustig op te bouwen. In principe werken de spieren en gewrichten van een hond hetzelfde als de spieren en gewrichten van een mens. Het is dus niet goed voor het lijf van een hond om direct 5 of 10 km te gaan hardlopen. Dit kun je opbouwen door regelmatig te gaan hardlopen en gaandeweg de tijd, de afstand en de snelheid steeds iets te verhogen. Om ervoor te zorgen dat de spieren van een hond tijd hebben om te herstellen raad ik je aan altijd een dag rust in te plannen tussen twee hardloopsessies.

Oververhitting

Het is belangrijk alert te zijn op oververhitting. Honden raken warmte veel moeilijker kwijt dan mensen, dus als een hond het te warm krijgt kan dit gevaarlijk zijn. Om die reden wordt afgeraden met je hond te gaan hardlopen als het warmer is dan 20 graden. Ook is het belangrijk om altijd water bij je te hebben. Zo kun je je hond verkoeling bieden en laten drinken als je tijdens het hardlopen merkt dat hij het warm krijgt. Veel plezier!

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.