Verantwoorde zorg bij online verkoop van geneesmiddelen

Nick | dinsdag 29 juni | Gezondheid

geneesmiddelen veilig online kopen

Het komt wel eens voor je je niet helemaal lekker voelt of dat je ziek bent. Denk aan hoofdpijn, hoesten of een verstopte neus. Gelukkig zijn er geneesmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Deze geneesmiddelen koop je waarschijnlijk vaak bij dezelfde winkel. Maar biedt deze winkel ook verantwoorde zorg? En hoe zit dat eigenlijk als je online je geneesmiddelen koopt?

Keurmerk Erkend Specialist Zelfzorg

Het is belangrijk dat retailers verantwoorde zorg bieden aan consumenten die geneesmiddelen kopen. Voor fysieke winkels is hiervoor is al jaren het keurmerk ‘Erkend Specialist in Zelfzorg’ in het leven geroepen. Dat houdt onder meer de verplichting in om advies te geven over aard en doel van het geneesmiddel en de te verwachten gevolgen en risico’s daarvan voor de gezondheid, tenzij de klant aangeeft daar geen behoefte aan te hebben. De brancheorganisatie CBD heeft hiervoor een volledige richtlijn opgesteld en controleert de verschillende vestigingen op de naleving ervan.

Verkoop geneesmiddelen online

De laatste jaren vind de verkoop van geneesmiddelen steeds meer plaats via online kanalen. Inmiddels is dit al een kwart van de totale verkopen. Niet zo vreemd wellicht, want als je ziek bent blijf je natuurlijk liever thuis en bestel je online. Maar zijn al die verschillende, en soms onbekende, aanbieders wel betrouwbaar? Leveren zij wel echte erkende geneesmiddelen? En kunnen ze het advies bieden dat je nodig hebt? Gevraag én ongevraagd?

Keurmerk Zelfzorg Online

Om dit te ondervangen is er ook voor online een keurmerk ontwikkeld. Plein.nl is hier vanaf het begin af aan bij betrokken geweest en heeft als een van de eerste het Keurmerk Zelfzorg Online verkregen. Dit logo kun je onderaan onze website vinden naast het logo van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waaruit blijkt dat Plein.nl legaal mag handelen in geneesmiddelen.

Plein heeft speciaal voor zijn klanten diverse (technische) maatregelen ingebouwd zodat wij verantwoorde zorg kunnen bieden. Mocht je vragen hebben over een geneesmiddel, dan kun je contact opnemen met onze gecertificeerde drogist.

Dit zijn de belangrijkste zaken die we voor je geregeld hebben:

  • Ruim aanbod van uitsluitend officiële goedgekeurde geneesmiddelen.
  • Gedetailleerde productinformatie in een overzichtelijke tabel en met een duidelijke productafbeelding.
  • Een actuele online bijsluiter bij elk product.
  • Een risicowaarschuwing met essentiële informatie voordat je het product kunt toevoegen aan je winkelmandje.
  • Mogelijkheid om vragen te stellen per mail of telefoon.
  • Een begrenzing van 3 stuks per product om overmatig gebruik te beperken.

Daarnaast is het zo dat online drogisterijen in Nederland geen geneesmiddelen in België mogen verkopen. Plein.nl houdt zich vanzelfsprekend hieraan.

Wil je daarnaast meer informatie over aandoeningen en zelfzorgmiddelen dan attenderen wij je graag op de betrouwbare website zelfzorg.nl

Over de schrijver

Nick
Nick

Hey! Mijn naam is Nick en ben altijd bezig met gezondheid. Of het nu via voeding, sport of levensstijl is. Zelf probeer ik zo veel mogelijk biologisch te eten en wekelijks 2 keer te sporten. Aanvullend gebruik ik ook supplementen. Bij Plein ben ik verantwoordelijk voor Gezondheid en Mondverzorging.