MSM Poeder: wat zijn de voordelen van MSM poeder?

Marjolein | woensdag 12 december |

msm-poeder

MSM Poeder is een zwavel dat betrokken is bij veel processen in ons lichaam. Zwavel is een belangrijke bouwsteen voor je lichaam en bij gebrek aan deze stof kan je lichaam minder goed functioneren. We kennen MSM poeder hoofdzakelijk als toevoeging in supplementen met glucosamine en in supplementen en crèmes voor huid, haren en nagels. Toch kent MSM veel meer toepassingen.

Wat is MSM?

MSM is de afkorting van MethylSulfonylMethaan en is een in water oplosbare stof die voorkomt in al het leven op aarde, zoals: planten, dieren, mensen, vissen en algen. Sulfonyl staat voor zwavel. Normaal gesproken zouden we MSM binnen moeten krijgen met onze voeding. Het wordt van nature in kleine hoeveelheden aangetroffen in vers fruit en verse groenten. Helaas gaat door de bereiding van voeding de zwavel in onze voeding verloren. Daarnaast gaat naarmate de leeftijd stijgt, de hoeveelheid MSM en zwavel in het lichaam achteruit. Een langdurig zwavelgebrek kan negatieve gevolgen hebben voor belangrijke lichaamsfuncties. Je kunt dit voorkomen door MSM toe te voegen aan je voedingsschema door middel van poeder of capsules.

Werking van MSM

De zwavel die in MSM zit, is essentieel voor een groot aantal lichaamsfuncties. Het is een onderdeel van belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten. Bijvoorbeeld de synthese van collageen, essentieel voor de structuur van bindweefsel (huid) en kraakbeen, is sterk afhankelijk van voldoende zwavel. Zwavel verzorgt de disulfidebruggen, die voor structuur en elasticiteit zorgen. Daarom vind je MSM vaak in supplementen met glucosamine en in supplementen of crèmes voor de huid.

MSM: goed voor huid, haar en nagels

MSM zorgt ervoor dat huidcellen zich beter met elkaar kunnen verbinden, doordat er voldoende zwavel bevattende collageenvezels aanwezig zijn. Daarom wordt MSM regelmatig toegevoegd aan formules om de conditie van huid, haar en nagels te verbeteren. Zwavel stimuleert namelijk de aanmaak van collageen, een tekort aan MSM kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je huid minder elastisch wordt en sneller veroudert. Het toevoegen van MSM aan je voeding kan daarom een positief effect hebben op de conditie van je huid, haar en nagels.

MSM voor een goede spierfunctie

Sporters kunnen baat hebben bij het gebruik van MSM. MSM heeft namelijk een positief effect op de flexibiliteit en het uithoudingsvermogen van je spieren. Daarnaast kan het je spieren sneller laten herstellen, waardoor spierpijn minder lang aanhoudt. Dit komt omdat MSM inwerkt op je cellen. Door de afvoer van afvalstoffen te verbeteren, vermindert de kans op het oplopen van ontstekingen in het spierweefsel.

Waar is MSM poeder nog meer goed voor?

Naast de aanmaak van collageen zijn er nog heel veel andere voordelen van het gebruik van MSM poeder:

  • MSM helpt ons lichaamsweefsel door gemakkelijker voedingsstoffen door te laten en de afvalstoffen af te voeren
  • MSM ondersteunt een zuiverende werking op urinewegen en blaas
  • MSM helpt voor behoud van een gezonde bloedcirculatie 
  • MSM verhoogt de weerstand
  • MSM helpt ouderdomsverschijnselen zoals rimpels en huidbeschadigingen te bestrijden
  • MSM ondersteunt de dikke darm door het aanbrengen van een beschermende laag

Tekort aan zwavel

Als je een tekort aan zwavel hebt, dan kun je last hebben van veel voorkomende symptomen die hieraan niet direct gelinkt worden. Mocht je meerdere symptomen herkennen bij jezelf en verdwijnen ze niet nadat je geprobeerd hebt ze te behandelen of ze keren regelmatig terug dan is het advies om bij je huisarts na te vragen of deze symptomen komen door een tekort aan zwavel. Een tekort aan zwavel herken je aan de volgende klachten:

  • Huidproblemen zoals een droge huid, slechte wondgenezing, rimpels, littekenweefsel en zweren
  • Nagels die snel afbreken
  • Haaruitval en haar dat snel breekt
  • Pijnlijke spieren en gewrichten of artritis

Maar ook bij allergieën, de ziekte van Alzheimer, diabetes, diverticulitis, het chronisch vermoeidheidssyndroom, een hoog cholesterol niveau en migraine kan een tekort van zwavel in je lichaam een rol spelen. Als je dus naar de huisarts gaat met deze klachten kun je vragen of een tekort aan zwavel misschien een oorzaak kan zijn. 

Producten met MSM en MSM poeder

Op Plein vind je meerdere supplementen die uitsluitend MSM bevatten. Daarnaast zijn er ook supplementen waaraan MSM is toegevoegd Vaak wordt MSM toegevoegd aan glucosamine. Ook crèmes en spierbalsems kunnen MSM bevatten. 
Kleine selectie producten

Goed om te weten: een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk zijn. Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.