Babyverzorging – Tips om je baby goed te verzorgen

Marjolein | vrijdag 15 augustus | Verzorging
babyverzorging In het begin verzorgde de kraamverzorgster de billetjes van je baby, zorgde voor de voeding en verwende je baby met een heerlijk badje. Maar nu de kraamverzorgster vertrokken is, moet je het zelf doen. Wij geven je wat tips om je baby perfect te verzorgen.

Luiers verschonen

Steeds wanneer je baby gepoept of geplast heeft, dien je de luier te verschonen. Het aantal keer dat je de luier moet verschonen kan wel oplopen tot 6 à 7 keer per dag. Tijdens het voeden van de baby komt de ontlasting meestal op gang. Het verschonen van de luier gaat bij een jongen anders dan bij een meisje.
  • Meisjes: Als meisjes een poepluier hebben, kan het zo zijn dat de schaamlipjes ook vol zitten met poep. Zorg ervoor dat je alle plooitjes goed schoonmaakt. Gebruik hiervoor billendoekjes om ze schoon te maken.
  • Jongens: Het verschonen bij jongetjes is wat makkelijker, maar zorg er wel voor dat het piemeltje naar beneden wijst, anders kunnen er ongelukjes gebeuren.
Bij het verschonen van de luier, maak je de billen van je baby schoon met billendoekjes, lauw water of een speciale babylotion. Gebruik in ieder geval geen zeep. Na het schoonmaken is het heel belangrijk om de huidplooien, de liezen en billetjes goed te drogen, om het huidje daar heel te houden. Sommige baby’s zijn gevoelig voor luieruitslag. Als jouw baby hier last van heeft, kun je snel handelen door er twee keer per dag een dun laagje zinkzalf op te smeren. Zinkzalf beschermt en laat het huidje helen. Luieruitslag kun je voorkomen door na het afdrogen babypoeder op de billetjes en in de huidplooien te strooien.

Babyverzorging – je baby wassen

De meeste baby's vinden het heerlijk om in badje te gaan, omdat het ze doet herinneren aan de tijd in de baarmoeder. Het is verstandig om te checken of alles wat je nodig hebt binnen handbereik is voordat je begint met wassen. Maar wat heb je dan allemaal nodig? Zorg allereerst voor een tochtvrije badkamer, die goed op temperatuur is. Leg vervolgens de volgende items klaar:

Aan- en uitkleden

Controleer voordat je je baby uitkleed eerst met een thermometer of voel met je elleboog of de temperatuur van het badwater goed is (ca. 36 °C). Leg je baby vervolgens op het aankleedkussen om je kindje uit te kleden. Bij het uitkleden kun je het beste bij het broekje en de sokken beginnen. Hierna haal je de armpjes uit de mouwen en verwijder je de bovenkleding over het hoofdje. Bij het aankleden is deze volgorde precies andersom.

Baby in bad doen

Als je je baby uitgekleed hebt, wikkel je je baby in een warme omslagdoek. Als het water op temperatuur is, pak je je baby als volgt vast:
  • Ondersteun met één arm het hoofdje en houd je hand onder een oksel.
  • Ondersteun met je andere arm de benen en de billen.
  • Laat eerst de beentjes in het water zakken.
  • Laat de benen los en maak je arm vrij om je baby af te spoelen.
Je baby helemaal schoon? Haal je kindje uit het bad en wikkel hem of haar in een lekker warme badcape of grote hydrofiele doek. Leg vervolgens je baby op het aankleedkussenhoes en maak je baby droog met een hydrofiele doek. Vergeet vooral de plooitjes niet, achter de oren en onder het hoofdje (het nekje) niet. Smeer je baby vervolgens in met een lekkere bodylotion of -olie. Hierna is het tijd om je kindje aan te kleden. Naast het badderen, zul je ook regelmatig de nageltjes van je kindje moeten knippen en de oortjes en ogen moeten schoonmaken:
Knippen van de nageltjes
De nageltjes van een baby groeien snel. Het is belangrijk om ze bij te houden, anders worden de nageltjes puntig en kan je baby zichzelf openkrabben. Zachte babynageltjes kun je het beste voorzichtig vijlen met een kartonnen vijl. Je kunt ze ook knippen, maar gebruik dan wel een speciaal babyschaartje met stompe punten. Het kan zijn dat je baby het niet prettig vindt, doe het dan terwijl je baby ligt te slapen.
Oortjes reinigen
De oortjes mogen alleen aan de buitenzijde en aan binnenkant van de oorschelp schoon gemaakt worden met een in olie of water gedrenkt watje. Ook als er vrij veel oorsmeer te zien is, laat je dit gewoon zitten. Dit geeft namelijk de natuurlijke bescherming aan het trommelvlies.
Oogjes schoonmaken
De afscheiding in de oogjes van je baby kun je voorzichtig schoonmaken met een in gekookt water gedrenkt watje, dat uiteraard eerst is afgekoeld. Strijk met het watje altijd van buiten naar binnen. Wij hopen dat deze tips je helpen bij het geven van een goede babyverzorging.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs