Voorkom een Blue Monday: Gebruik BLUEMONDAY5 en krijg 5% korting bij 50,-
Bedplassen is iets wat je kind vrijwel zeker zal ontgroeien. Er bestaan geen hulpmiddelen die je kind meteen laat stoppen met bedplassen. Gelukkig bestaan er wel speciale nachtluiers én zijn er maniertjes om je kind 's nachts zindelijk te krijgen. DryNites is één van de weinige merken die speciale luierbroekjes heeft voor oudere kinderen tijdens de nacht.
Ontdek het assortiment van DryNites luiers speciaal voor 's nachts bij Plein.
Het bedplassen van je kind kan soms best een moeilijke tijd zijn. Tot nu toe zijn er zoveel prestaties geweest om trots op te zijn – denk aan de eerste stapjes, het weghalen van de zijwieltjes van de fiets en ga zo maar door. En als je kind dan blijft bedplassen terwijl dat eigenlijk niet meer hoort, kan dat gevoelens van bezorgdheid, verwarring en/of frustratie oproepen. Maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je kind te helpen, en die jullie allebei meer vertrouwen kunnen geven.
Bij kinderen tot en met vier jaar is ’s nachts nat zijn nog een normaal verschijnsel. Pas daarna spreken we over bedplassen. Bijna 10% van alle 4- tot 15-jarigen heeft er wel eens last van. In Nederland zijn dat dus zo’n 200.000 kinderen! Het komt het meest voor bij kinderen onder de 8 jaar. Normaal gesproken groeit je kind eroverheen: het ’s nachts droog blijven is dan ook meestal de laatste fase in het zindelijk worden.
De medische term voor bedplassen is enuresis nocturna. Hiervan wordt gesproken wanneer een kind vanaf 5 jaar ‘s nachts nog op een onjuiste plaats (het bed) een volledige plas doet, zonder dat er sprake is van een lichamelijke oorzaak.
Primaire enuresis komt het meest voor. Hierbij heeft het kind nog niet constant droge nachten ervaren. Een te kleine blaascapaciteit voor de leeftijd of een moeilijke wekbaarheid kan daarbij een rol spelen.
Er is sprake van secundaire enuresis wanneer het kind na een lange tijd van droog zijn, weer in bed plast. Dit kan te maken hebben met emotionele factoren, zoals spanningen (bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname, een verhuizing of een Sinterklaasfeest), gezinsproblemen (zoals een scheiding), of een mislukte zindelijkheidstraining. Vaak gaat het om een combinatie van factoren.
Er is niet een bepaald ‘type’ kind dat meer last heeft van plassen in bed. Toch zijn bedplassers vaker jongens dan meisjes. Experts weten niet zeker waarom. Uit sommige onderzoeken blijkt dat meisjes gewoon eerder zindelijk zijn dan jongetjes. In 60% van de gevallen zijn het namelijk de jongens die bedplassen. Daarom heeft DryNites® voor jongens en meisjes aparte absorberende broekjes voor de nacht ontwikkeld.
Hieronder enkele mogelijkheden om je kind e stimuleren om 's nachts zindelijk te worden. Goed om te weten: dit zijn richtlijnen. Uiteindelijk volgt ieder kind zijn eigen tempo. Wees niet bang als je kind op zijn vijfde 's nachts nog niet zindelijk is. Dit komt echt wel goed.
Beleef een optimale bescherming met de extra absorberende broekjes van DryNites die naast andere behandelmethodes kunnen worden gebruikt. De absorberende broekjes zijn onopvallend, omdat ze eruit zien als normaal ondergoed. Deze broekjes absorberen de urine, zodat je kind een droge en goede nachtrust krijgt.
Bedplassen behandelen met de stickermethode werkt op basis van beloning. Elke keer als je kind een droge nacht heeft gehad, mag je kind een stickertje plakken. Als je kind dan een vooraf bepaald aantal stickertjes heeft, krijgt hij/zij een cadeautje of gaan jullie wat leuks doen. Als deze methode goed werkt, kun je het aantal benodigde stickertjes verhogen. Dit kan een goede methode zijn, maar het nadeel is dat een lege kalender een behoorlijke druk op je kind kan leggen. De doelen die gesteld worden, moeten wel realistisch en haalbaar zijn voor je kind. Als de kalender na drie of vier weken nog (bijna) leeg is, kun je beter stoppen met deze methode.
De kans op bedplassen kun je sterk verminderen door je kind enkele uren voor het slapen gaan, minder te laten drinken. Je kind moet over de gehele dag natuurlijk wel voldoende drinken en als je kind echt dorst heeft, moet je dit nooit weigeren.
Een plaswekker gaat af als er in bed wordt geplast. Door een sensor in het ondergoed of op het matras, wordt de wekker geactiveerd als deze maar een beetje vocht voelt. Door het gebruik van een plaswekker, leert je kind op een gegeven moment in zijn/haar slaap sneller te reageren op een volle blaas. Het duurt wel een tijd voordat deze methode werkt en met een slagingspercentage van circa 70% is het niet de meest succesvolle behandeling tegen bedplassen.
Om bedplassen te behandelen kan er ook gebruikt worden van medicijnen die de urineproductie verminderen. Dit is een effectieve methode om droge nachten te beleven. Het nadeel van deze methode is dat het bedplassen meestal weer terugkeert als er gestopt wordt met medicatie. Overleg voor deze methode met de huis- of schoolarts.
Een dokter kan oefeningen die de blaas versterken geven. Het trainen van een slappe blaasspier kan door halverwege het plassen de urine op te houden. Daarnaast kun je ook de urine zo lang mogelijk proberen op te houden en daarmee de blaas vergroten. Deze methode is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.
Er zijn ook alternatieve geneeswijzen om bedplassende kinderen te behandelen, zoals acupuntuur, hypnotherapie, homeopathie of chiropractie. Overleg altijd met je (huis)arts voor advies, ongeacht welke methode je wilt toepassen.
Ontdek het assortiment van DryNites luiers speciaal voor 's nachts bij Plein.