CG Methode (Curly Girl)

Iris | dinsdag 14 mei | Verzorging

cg methode

De CG methode is je de laatste tijd vast niet ontgaan, zeker niet als je krullen hebt! CG staat voor de Curly Girl methode. Een haarverzorgingsmethode die, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal voor natuurlijk krullend haar is. Je kunt de natuurlijke methode toepassen ongeacht je haartype of leeftijd. Toepasbaar voor iedereen die krullen heeft dus!

Ontdek een selectie CG Methode proof producten voor prachtige krullen op Plein.nl

CG methode

Krullend haar kent een andere verzorging. Mede omdat krullend haar van nature droger is. En dat weet de bedenker van de Curly Girl methode Lorraine Massey maar al te goed. Welke dingen je juist wél moet doen en welke dingen juist niét als je krullend haar hebt lees je hieronder. 

Geen sulfaten en siliconen meer

Deze ingrediënten staan er om bekend dat ze een afsluitend laagje om je haar heenleggen. Hierdoor krijgt je haar geen lucht, waardoor het uitdroogt en dus gaat pluizen. Door deze afsluitende laag die gecreëerd wordt dringen goede producten ook niet door tot je haar, waardoor je je haar niet kunt verzorgen op de manier waar het eigenlijk om vraagt.

Beginnen met de Curly Girl methode

De CG Methode kent een aantal belangrijke stappen. Volg onderstaand stappenplan om te beginnen met de Curly Girl Methode:

1. Final wash

Om te beginnen met de CG methode was je je haren (voor de laatste keer) met een shampoo dat sulfaten bevat, maar geen siliconen. Dit zorgt ervoor dat de siliconen die nog in je haren aanwezig zijn eruit worden gewassen zodat je met 'schoon' haar aan de methode kunt beginnen. 

2. Gebruik alleen conditioner

Je zult waarschijnlijk gewend zijn om je haren met shampoo te wassen wanneer je onder de douche staat. Bij de CG methode was je je haren niet met shampoo maar met conditioner. De shampoo laat je dus achterwege! Je haren alleen met conditioner wassen noem je ook wel co-washen. Je brengt de conditioner vanaf je hoofdhuid tot in de punten aan. Masseer de conditioner met je vingertoppen in op de hoofdhuid. Hierdoor laat het vuil los en spoel je de resten van haarproducten gemakkelijk weg. Afhankelijk van hoe droog je hoofdhuid is, kun je dit 1 keer per week tot dagelijks toepassen. Conditioner maakt je haren voldoende schoon en biedt daarnaast meer verzorging dan een shampoo. 

Kun je echt niet zonder shampoo? Was dan je haar 1 keer per week met een sulfaatvrije shampoo. Dit is belangrijk omdat sulfaten schadelijk zijn voor je krullen. De ingrediënten in shampoos maken je krullende haar pluizig, breekbaar en droog. 

3. Ontklit met conditioner

Wacht nog even met het uitspoelen van de conditioner, want het ontklitten van je haar gaat het gemakkelijkst wanneer het nat is en als er conditioner in zit. Voor het ontklitten van je haar gebruik je allereerst je vingers om de grootste klitten uit elkaar te halen. Dit wordt ook wel finger detangeling genoemd. Is dit onvoldoende? Gebruik dan een grove kam, ook wel afro kam genoemd. Deze kam herken je aan de lange en wijde tanden. Dit zal de minste haarbreuken veroorzaken. 

4. Uitspoelen met koud water

Wanneer je je haar spoelt met koud water worden de haarschubben afgesloten. Dit bevordert de glans van je haar maar gaat het pluizen tegen. Daarnaast is koud water ook nog eens goed voor je bloedsomloop. Koud water is dus zowel goed voor je haar als voor je gezondheid. Een win-winsituatie dus!

5. Gebruik een geschikt haarproduct

Je kunt gebruik maken van een leave-in conditioner voor het creëren van zachtere krullen en om pluis te verminderen. Voor meer definitie en sterkere krullen gebruik je een gel of mousse. 

Je kunt elke type product gebruiken. Het is maar net wat jij zelf het fijnst vindt. Op erg krullend haar breng je het product op drijfnat haar aan. Als je meer golvend haar hebt wacht dan even 5 minuten met aanbrengen. Je geeft je krullen vorm door ondersteboven te hangen en je krullen erin te kneden. Ook kun je de krul rond je vingers draaien. 

6. Drogen van je haar

Gebruik een microvezel of hydrofiel handdoek. Als je deze niet hebt dan kun je ook een katoenen shirt gebruiken om overtollig vocht te verwijderen. Dit doe je door ondersteboven te hangen en de krul er goed in te knijpen samen met een eventueel haarproduct naar keuze. 

De minst schadelijke manier van het laten drogen van je haar is door je haren aan de lucht te laten drogen. Vermijd tijdens de CG methode alle (hete) lucht borstels, föhns, krul- en stijltangen om je haren mee te drogen. Zo bied je je haren de beste rust en de beste kans op het (terug) krijgen van mooie gezonde en natuurlijke krullen.

Ontdek een selectie CG Methode proof producten voor prachtige krullen op Plein.nl

Over de schrijver

Iris
Iris

Hi! Mijn naam is Iris van Breugel. Naast mijn opleiding Business Management heb ik parttime bij Plein gewerkt. Ik heb veel affiniteit met cosmetica en verzorgingsproducten en deel graag mijn kennis en tips met jullie.