Zo start jij met de CG Methode (Curly Girl)

Iris | dinsdag 14 mei | Verzorging

cg-methode

De CG methode is je de laatste tijd vast niet ontgaan, zeker niet als je krullen hebt! CG staat voor de Curly Girl methode. Een haarverzorgingsmethode die, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal voor natuurlijk krullend haar is. Je kunt de natuurlijke methode toepassen ongeacht je haartype of leeftijd. Toepasbaar voor iedereen die krullen heeft dus! Lees in deze blog wat je allemaal moet weten over de CG methode.

CG methode

Krullend haar kent een andere verzorging. Mede omdat krullend haar van nature droger is. En dat weet de bedenker van de Curly Girl methode Lorraine Massey maar al te goed. De CG methode zorgt ervoor dat je weer glanzende en gedefinieerde krullen krijgt. Welke dingen je juist wél moet doen en welke dingen juist niét als je krullend haar hebt lees je hieronder. 

Sulfaat en silicone vrije haarproducten

De basis voor de CG methode is het vermijden van bepaalde ingrediënten in producten. Sulfaten en siliconen staan er om bekend dat ze een afsluitend laagje om je haar heenleggen. Hierdoor krijgt je haar geen lucht, waardoor het uitdroogt en dus gaat pluizen. Ook de natuurlijke oliën die je hoofdhuid aanmaakt worden verwijderd en omdat juist krullend haar van nature erg droog is, heeft het juist de oliën en het vocht nodig. Door de afsluitende laag die gecreëerd wordt dringen goede producten ook niet door tot je haar, waardoor je je haar niet kunt verzorgen op de manier waar het eigenlijk om vraagt. 

De stappen van de Curly Girl methode

De CG Methode kent een aantal belangrijke stappen. Volg onderstaand stappenplan om te beginnen met de Curly Girl Methode:

1. Final wash

Om te beginnen met de CG methode was je je haren (voor de laatste keer) met een shampoo dat sulfaten bevat, maar geen siliconen. Bij de CG methode gebruik je normaal helemaal geen sulfaten, maar bij de eerste stap juist wel. Dit zorgt ervoor dat build up, of terwijl de siliconen die nog in je haren aanwezig zijn eruit worden gewassen zodat je met 'schoon' haar aan de volgende stappen van de methode kunt beginnen. Dit zal erin resulteren dat je haar meer vocht en meer verzorgende bestandsdelen zal opnemen gedurende de volgende stappen van de CG methode.

Ontdek het assortiment final washes op Plein.

2. Gebruik alleen conditioner

Je zult waarschijnlijk gewend zijn om je haren met shampoo te wassen wanneer je onder de douche staat. Bij de CG methode was je je haren niet met shampoo maar met conditioner. De shampoo laat je dus achterwege! Je haren alleen met conditioner wassen noem je ook wel co-washen. Je brengt de conditioner vanaf je hoofdhuid tot in de punten aan. Masseer de conditioner met je vingertoppen in op de hoofdhuid. Hierdoor laat het vuil los en spoel je de resten van haarproducten gemakkelijk weg. Afhankelijk van hoe droog en beschadigd je haar is, hoe meer conditioner je kan gebruiker per wasbeurt. Als je net begint met de CG methode heb je in het begin waarschijnlijk meer conditioner nodig. Ga voor jezelf na wat het beste werkt voor jouw krullen. Conditioner zal je haren voldoende schoon houden en biedt daarnaast meer verzorging en hydratatie dan een shampoo. 

Kun je echt niet zonder shampoo? Was dan je haar 1 keer per week met een sulfaatvrije shampoo. Dit is belangrijk omdat sulfaten schadelijk zijn voor je krullen. De ingrediënten in shampoos maken je krullende haar pluizig, breekbaar en droog. 

Ontdek het assortiment conditioner voor krullend haar op Plein.

3. Ontklit met conditioner

Terwijl er juist geadviseerd wordt nat haar niet te kammen, ontklit je je krullen juist beter wanneer je haar nat is en er conditioner in zit. Wacht dus nog even met het uitspoelen van de conditioner. Voor het ontklitten van je haar gebruik je allereerst je vingers om de grootste klitten uit elkaar te halen. Dit wordt ook wel finger detangeling genoemd. Is dit onvoldoende? Gebruik dan een grove kam, ook wel afro kam genoemd. Deze kam herken je aan de lange en wijde tanden. Dit zal de minste haarbreuken veroorzaken. Gebruik bijvoorbeeld een tangle teezer. Normale kammen zijn niet bedoeld voor de CG methode, ze zorgen ervoor dat de natuurlijke krulpatroon verstoord wordt.  

4. Uitspoelen met koud water

Wanneer je je haar spoelt met koud water worden de haarschubben afgesloten. Dit bevordert de glans van je haar maar gaat het pluizen tegen. Daarnaast is koud water ook nog eens goed voor je bloedsomloop. Koud water is dus zowel goed voor je haar als voor je gezondheid. Een win-winsituatie dus!

5. Gebruik een geschikt haarproduct

De volgende stap is het vinden van een geschikt haarproduct. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een leave-in conditioner voor het creëren van zachtere krullen en om pluis te verminderen. Voor meer definitie en sterkere krullen gebruik je een gel of mousse. 

Je kunt elke type product gebruiken. Het is maar net wat jij zelf het fijnst vindt en wat bij jouw haar past en werkt. Op erg krullend haar breng je het product op drijfnat haar aan. Als je meer golvend haar hebt wacht dan even 5 minuten met aanbrengen. Je geeft je krullen vorm door ondersteboven te hangen en je krullen erin te kneden. Ook kun je de krul rond je vingers draaien. 

Ontdek het assortiment style en fixeer producten op Plein.

6. Drogen van je haar

Gebruik een microvezel of hydrofiel handdoek. Als je deze niet hebt dan kun je ook een katoenen shirt gebruiken om overtollig vocht te verwijderen. Dit doe je door ondersteboven te hangen en de krul er goed in te knijpen samen met een eventueel haarproduct naar keuze. Gebruik in ieder geval geen normale badstof handdoek.

De minst schadelijke manier van het laten drogen van je haar is door je haren aan de lucht te laten drogen. Vermijd tijdens de CG methode alle (hete) lucht borstels, föhns, krul- en stijltangen om je haren mee te drogen. Zo bied je je haren de beste rust en de beste kans op het (terug) krijgen van mooie gezonde en natuurlijke krullen. Toch gebruik maken van een föhn? Gebruik een diffuser en houd de temperatuur zo laag mogelijk. 

Over de schrijver

Iris
Iris

Hi! Mijn naam is Iris van Breugel. Naast mijn opleiding Business Management heb ik parttime bij Plein gewerkt. Ik heb veel affiniteit met cosmetica en verzorgingsproducten en deel graag mijn kennis en tips met jullie.