Alles over het coronavirus

Marjolein | zondag 1 maart | Gezondheid

coronavirus

Het coronavirus is het gesprek van de dag. Inmiddels hebben veel landen drastische maatregelen genomen om uitbereiding van Het coronavirus tegen te gaan. Ook in Nederland zijn maatregelen getroffen om de besmettingsgraad wat gelijkmatiger te krijgen waardoor de besmettingspiek zal verdwijnen en de maatschappij weer kan functioneren. In deze blog geven we je meer uitleg over het coronavirus, de symptomen en wat je moet doen als je denkt het coronavirus te hebben. Daarnaast willen we ook wat vertellen waarom deze maatregelen genomen worden.

Raadpleeg voor een actuele status over het coronavirus de site van het RIVM.

Ontdek het assortiment hand desinfectie en vloeibare handzeep bij Plein.

Wat is het coronavirus?

In de regio Wuhan in China startte in december vorig jaar de uitbraak van een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2). Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Het virus verspreidt zich nu in een rap tempo over de wereld. Na China is nu Europa het epicentrum van de corona-epidemie. Het nieuwe corona is een virusziekte dat zich door het uithoesten van vochtdruppeltjes verspreidt. Het is goed om te weten dat deze besmette druppels ongeveer één meter ver komen.

Antistoffen tegen het coronavirus

Het coronavirus is op dit moment gevaarlijker dan het griepvirus omdat  de mensen er voor het eerst mee in aanraking komen. Hierdoor heeft het lichaam anders dan bij het griepvirus nog geen antistoffen opgebouwd. De antistoffen worden door het lichaam aangemaakt als je besmet bent geweest met het coronavirus. Antistoffen zijn een soort wapens van het afweersysteem, waarmee het virus een volgende keer herkent wordt en door het lichaam beter bestreden kan worden. 

Hoe besmettelijk is het nieuwe coronavirus?

Nog lang niet alles is bekend over het nieuwe coronavirus. Het coronavirus is nu nog heel besmettelijk omdat niemand nog antistoffen heeft. Het grootste deel van de bevolking zal dus besmet raken met het nieuwe coronavirus. Wie het virus daarna nog een keertje krijgt is over het algemeen immuun of zal minder heftig ziek zijn. Hoe meer mensen corona hebben gehad hoe groter de groep die immuun is en hoe minder schade het coronavirus kan aanrichten. Als minimaal 60% van de bevolking het coronavirus heeft gehad is er een groepsimmunitiet. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om het virus heen waardoor het coronavirus zich minder gemakkelijk kan verspreiden.

Waarom alle maatregelen om het aantal besmettingen controleerbaar te houden?

Omdat niemand nog antistoffen heeft worden veel mensen ziek. Je kunt een beetje ziek zijn maar ook heel erg. Als veel mensen ziek thuis blijven of erger opgenomen moeten worden in het ziekenhuis dan legt dit een enorme druk op de maatschappij. Het zelfde werk moet immers gedaan worden door veel minder mensen en in de zorgsector meer werk door minder mensen. 
Door de maatregelen die zijn genomen om de kans om elkaar te besmetten zo klein mogelijk te maken wil men bereiken dat de grote piek van besmettingen verdwijnt en dat het aantal wat gelijkmatiger wordt. Hierdoor heeft het coronavirus minder invloed op het functioneren van onze maatschappij. Het coronavirus zal nooit helemaal verdwijnen uit onze samenleving maar het doel is dat het vergelijkbaar wordt met een griepepedimie.

Welke maatregelen zijn belangrijk voor mij?

De overheden in binnen en buitenland hebben maatregelen genomen om het aantal besmettingen te verminderen. Veel landen zijn op slot. Je komt het land gewoon niet in. Kijk daarom voordat je afreist naar het buitenland welke maatregelen gelden in het land waar je naar toe wilt.
Ook in Nederland zijn drastische maatregelen genomen.

 • Geen bijeenkomsten met meer dan 100 mensen
 • Scholen zijn dicht
 • Horeca gelegenheden zijn dicht
 • Publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden zijn niet meer toegankelijk.
 • Samenscholings verbod op straat, in parken of op het strand. Als je met meer dan 3 personen bij elkaar staat zonder de 1,5 meter afstand van elkaar in acht te nemen loop je zelfs risico op een boete van 400 euro. 

Winkels en openbaar vervoer zijn nog wel toegankelijk. Reizigers en bezoekers van winkels wordt wel gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, geen handen te schudden en de andere maatregelen die er al zijn in acht te nemen. 

Voor wie is het coronavirus gevaarlijk?

Als je besmet bent met het coronavirus dan kun je afhankelijk van je lichamelijke conditie corona in een milde, ernstige of zelfs dodelijke vorm krijgen. Verre weg het grootste deel van de mensen die besmet raken krijgen de milde vorm. Deze mensen merken nauwelijks dat ze besmet zijn. Inmiddels weten we uit een grote Chinese studie dat acht op de tien patiënten milde klachten heeft. Een klein percentage van de mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben de ernstige vorm. Zij hebben ernstige luchtweg klachten en moeten alert zijn omdat ze longontsteking kunnen krijgen. Voor een nog kleiner percentage is het coronavirus gevaarlijk of zelfs dodelijk. Dit zijn over het algemeen mensen met ademhalingsziekten, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, leverziekten en mensen met een verminderde of zwakke weerstand.
Vrouwen die zwanger zijn behoren niet tot de kwetsbare groep met een verhoogd risico. Infectie met het virus heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Er is, voor zover men nu weet, geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met het coronavirus bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

Hoe herken je het Coronavirus?

Het coronavirus herken je aan de volgende symptomen:

 • Koorts
 • Luchtwegklachten zoals hoesten en/of moeilijk ademhalen.

Als je naast de bovengenoemde klachten ook last van benauwdheid, hoofdpijn, diarree en het ophoesten van bloed en slijm hebt en dat gaat gepaard met moeheid en lusteloosheid dan heb je geen milde vorm meer van corona. 

Wat moet je doen als je denkt dat je het nieuwe coronavirus hebt?

Allereerst ga niet naar de praktijk van je huisarts! Over het algemeen zitten er mensen met een verminderde weerstand in wachtkamers die je dus gemakkelijk kunt besmetten. Neem daarom telefonisch contact op met je huisarts bij;

 • ernstige klachten hebt, die wijzen op het coronavirus
 • koorts hebt en je bent in de risico gebieden geweest. Op de site van het RIVM kun je lezen welke landen risico landen zijn.
 • Als je de afgelopen twee weken in contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft.

Tijdens dit telefonisch contact hoor je dan wat je verder moet doen.

Daarnaast is het belangrijk dat je je gezonde verstand blijft gebruiken. Als je denkt dat je Corona hebt blijf dan thuis, ga niet naar je werk en bezoek vooral geen mensen die een zwakke gezondheid hebben of tot de kwetsbare groep in onze samenleving behoren. Wie het virus onder de leden heeft, krijgt klachten binnen 2 tot 14 dagen. 

Hoe voorkom ik verspreiding van het nieuwe coronavirus?

Er zijn wat maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veelvuldig  je handen wassen met zeep of een desinfectie handgel is daarbij heel belangrijk.  Zoals gezegd verspreidt het virus zich door kleine vochtdruppeltjes met het virus uit te hoesten of niezen. Deze druppeltjes komen op handen en andere dingen die aangeraakt worden door je handen. Als je handen dan in aanraking komen met je mond dan bestaat er een kans dat je besmet raakt met het virus. Zorg dus dat je regelmatig je handen wast of dat je een desinfecterende handwas bij je hebt.

Daarnaast is het belangrijk dat je 2 armlengtes, dat is ongeveer 1,5 meter afstand neemt tussen jezelf en andere personen. Verder blijven de maatregelen om te hoesten en te niezen in je ellebogen en gebruik papieren zakdoekjes die je daarna direct weggooit van kracht. Regelmatig deurklinken en andere voorwerken die je regelmatig aanraakt schoonmaken kan ook geen kwaad.  

Zelf desinfecterende gel maken

In veel winkels is de desinfecterende gel door de grote vraag uitverkocht. Gelukkig kan je desinfecterende gel ook zelf thuis maken.

Wat heb je nodig?

 • Alcohol 96% Dit kan een flesje alcohol ketonatus zijn dat je bij de drogist koopt, misschien heb je deze nog wel thuis staan als desinfectiemiddel, of Wodka als de alcohol ketonatus ook overal is uitverkocht.
 • Aloë Vera (hand)gel
 • Optioneel: 5-10 druppels essentiële olie zoals lavendel, citroen of pepermunt
 • Optioneel: een paar druppels teatree-olie
 • Mengkom
 • Spatel of vork
 • Trechter
 • Leeg flesje of potje

De verhouding is 1 deel handgel en 2 delen alcohol. Meng de alcohol en de Aloë Vera gel in een kom door elkaar met een spatel of vork. Doe dit net zolang tot je een egaal mengsel hebt. Als je het mengsel te dun vindt doe er dan nog iets Aloë Vera gel bij en meng dit weer met elkaar totdat het mengsel weer egaal is. Het is belangrijk dat er voldoende alcohol in het mengsel blijft want dat doodt de ziekteverwekker! De desinfecterende gel is nu klaar. Om er een geurtje aan te geven kun je een paar druppels essentiële olie er aan toevoegen. Hoe meer druppels je gebruikt hoe sterker de geur.
In plaats van een essentiële olie kun je ook teatree olie gebruiken. 

Als het mengsel naar wens is kun je met behulp van een trechter een flesje vullen en is de desinfecterende handgel klaar voor gebruik.

Ontdek het assortiment hand desinfectie en vloeibare handzeep bij Plein.

Hoe verder?

De komende weken beheerst het coronavirus ons leven. Geplande operaties, vakanties, feestjes en rijexamens zijn geannuleerd. Daar waar mogelijk moeten we thuiswerken, het openbaar vervoer zoveel mogelijk mijden en kunnen we beter niet op bezoek gaan bij mensen met een zwakke gezondheid. Niet leuk maar wel noodzakelijk om de piek van besmettingen te verminderen naar normale aantallen. Voorlopig gelden deze maatregelen een paar weken en sommige zelfs een paar maanden. Daarna zal bekeken worden of en hoe de maatregelen aangepast moeten worden. Naast het naleven van de maatregelen is  het belangrijk dat je je gezonde verstand gebruikt! 
Het is wel goed om te weten dat de maatregelen effect hebben. Dit zien we in China. Daar waren ze al eerder van toepassing en zien we nu dat de verspreiding afneemt.
Tot slot wees lief voor elkaar. Als er gevraagd wordt om even te wachten voordat je een winkel in mag of om 1.5 meter afstand te houden of als je ergens de toegang wordt geweigerd, wordt dan niet boos op een handhaver of winkelpersoneel maar bedank ze want ze denken aan jou gezondheid!!

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.