Hoe kies ik de juiste deodorant?

Marjolein | vrijdag 25 april | Verzorging

hoe kies ik de juiste deodorant

Tegenwoordig kun je kiezen uit heel veel deodoranten maar hoe weet je welke het beste voor jou is? Ten eerste is je persoonlijke voorkeur voor een spray, roller, crème of stick bepalend. Daarnaast spelen factoren als gevoelige huid, ingrediënten en jouw transpiratie een rol.

Bekijk ook ons uitgebreide assortiment deodorant van bekende merken als Dove, Rexona, Nivea, Fa, Axe en Odorex.

Welke deodorant is geschikt voor mij?

Welke geur vind je lekker en wat gebruik je het liefst, een deospray, roller, stick of crème? Elk merk deodorant heeft tegenwoordig wel een deospray of deoroller. Daarnaast zijn er merken die ook een deostick of deocrème in het assortiment hebben. Het voordeel van een deospray ten opzichte van een stick, roller of crème is dat de spray niet in contact komt met de huid waardoor er geen bacteriën in de deodorant komen. Daarentegen zijn een roller, stick of crème veel vriendelijker voor de gevoelige huid en zijn ze milieuvriendelijker dan de meeste sprays omdat deze veelal drijfgassen bevatten.

Weinig of veel transpiratie?

Als je meer dan gemiddeld transpireert en de transpiratie heeft een sterke geur dan kun je beter kiezen voor een anti-transpirant. Een deodorant bevat meestal alleen een parfum om de geur te verbloemen en doet niets aan de mate waarin je transpireert. Een anti-transpirant bevat aluminiumzouten die de afvoergangetjes van zweetklieren blokkeren, waardoor je daadwerkelijk minder zweet. Daarnaast bevatten sommige anti-transpiranten ook antibacteriële bestanddelen tegen de bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken. Door de reproductie van deze bacteriën af te remmen wordt de nare lucht geneutraliseerd.

Verkleuring van je kleding

Je transpiratie kan er ook voor zorgen dat je kleding, en dan met name onder je oksels, verkleurt. Dit komt doordat het zout in zweet en de werking van allerlei huidbacteriën (eventueel in combinatie met een deodorant), allerlei chemische reacties kan veroorzaken die op je kleding kunnen inwerken. Laat je deodorant dus altijd goed drogen voordat je je aankleedt. Er zijn ook deodoranten te koop die verkleuring tegengaan, bijvoorbeeld Nivea Black&White.

Gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt, is het belangrijk dat je de deodorant zorgvuldig uitkiest. Vaak leiden de ingrediënten zoals alcohol, parfum of aluminiumzout tot irritatie. Vrouwen hebben vaker last van een overgevoeligheidsreactie op deodorant omdat zij de oksels scheren. De huid is dan al geïrriteerd en de deo maakt dit alleen maar erger. Als je een gevoelige huid hebt, kun je het beste kiezen voor een deodorant zonder parfum, aluminiumzout en alcohol.

Ingrediënten

Sommige mensen kiezen bewust voor producten zonder parabenen, aluminiumzout en andere niet natuurlijke stoffen. Als jij bewust je verzorgingsproducten daar op selecteert dan is dit ook bepalend voor de keuze welke deodorant geschikt voor je is. Toch heeft een deodorant wel werkzame stoffen nodig om te doen waarvoor het bedoeld is. In de meeste deodoranten kom je deze stoffen tegen:

  • Parfum en geurstoffen (maskeren lichaamsgeur en zorgen voor een fris gevoel).
  • Olie (kalmeren en verzachten de huid). Bijvoorbeeld glycerine of plantaardige olie zoals Helianthus Annuus (zonnebloemolie).
  • Alcohol (droogt snel en koelt).
  • Silica (absorberen van vettig zweet op de huid).
  • PEG-8 distearaat (maakt het afwassen van het product gemakkelijk).
  • Zouten (verminderen zweetafscheiding). Bijvoorbeeld aluminiumchloorhydraat (in deodorant) of alumuniumzirkonium tetracholohydrex gly (in antitranspirant).
  • Drijfgas (nodig bij spuitbussen). Bijvoorbeeld butaan, isobutaan en propaan.
  • Dragers (vloeibaarheid, verspreiden over de huid). Bijvoorbeeld water, cyclomethicoon en disteardimonium hectoriet.
  • Structuurmiddelen (ingrediënten bij elkaar houden). Bijvoorbeeld ricinusolie, 18-36 triglyceridezuur, stearaat en stearylalcohol.

Wij hopen dat je met deze informatie gemakkelijker een keuze kunt maken uit de vele deodoranten die je tegenwoordig kunt kopen.

Bekijk ook ons uitgebreide assortiment deodorant van bekende merken als Dove, Rexona, Nivea, Fa, Axe en Odorex.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.