Veel mensen hebben last van eczeem, de een wat meer dan de ander want er bestaat verschil in ernst, soort en klachten. Een andere naam voor eczeem is dermatitis genoemd en is een (allergische) ontsteking van de huid die jeuk en roodheid veroorzaakt. Eczeem is niet besmettelijk, het kan wel erfelijk zijn. In dit artikel vertel ik je alles over eczeem en hoe je eczeem kunt behandelen.
Wat is eczeem?
Eczeem komt voor in alle leeftijdsklassen. Voorheen vooral bij jonge kinderen, maar tegenwoordig ontwikkelen steeds meer mensen op latere leeftijd eczeem. Er zijn verschillende soorten eczeem. Tussen deze soorten bestaat verschil in ernst en het soort klachten. Sommige vormen zijn kortdurend en andere chronisch. Je herkent eczeem aan de volgende symptomen:
- Rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid. Deze komen met name voor op je handen, ellenboog, oren, voeten en benen (droog eczeem).
- Kleine met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem).
- Branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben. Vooral eczeem bij kinderen leidt dit regelmatig tot infecties.
- Infecties die ontstaan door het krabben.
- Blaren door acute verergering van het eczeem.
- Pigmentverandering.
Eczeem behandelen
In principe hoef je met eczeem niet naar een arts. Door je levensstijl te veranderen en met speciale producten kun je de klachten verlichten:
- Douche of bader niet dagelijks en gebruik zo min mogelijk producten die zeep bevatten, dit zijn PH neutrale producten bijvoorbeeld de producten van Sebamed. Als je gevoelig bent voor parfums in producten dan moet je er op letten dat je PH neutrale producten gebruikt zonder parfum. Gebruik dan de producten van Neutral of Dermolin. Beide series hebben ook een babylijn.
- Zorg ervoor dat je huid niet teveel uitdroogt. Je voorkomt uitdroging van je huid door voldoende water te drinken en regelmatig te smeren met een bodylotion of als je een overgevoelige huid hebt met een hypoallergeen product. Als je last hebt van eczeem heb je ook vaak last van een droge huid. Bij eczeem is het vochtverlies door je huid namelijk verhoogd en er zitten minder huidvetten (lipiden) in je huid. Dit geldt ook voor je huid op plekken waar het eczeem niet zit, vandaar het uitdrogingsgevaar van je huid.
- Er bestaan speciale producten die de eczeemklachten verlichten. Deze producten herstellen de huid en verlichten de jeuk waardoor je minder de neiging hebt om te krabben.
Moet je met eczeem naar de huisarts?
Eczeem is niet altijd zonder een arts te behandelen. Er zijn geneesmiddelen die je uitsluitend op recept van je huisarts of dermatoloog krijgt bijvoorbeeld een hormoonzalf. De arts wil dan uiteraard wel eerst de klachten zien. Andere redenen om een arts te raadplegen zijn:
- Als de eczeem ondanks de behandeling niet aanslaat binnen 2 weken of aanzienlijk minder is geworden.
- Als het ernstig is.
- Je erg last hebt van de jeuk.
- Als het een open wond is (geworden).
- Als je twijfelt aan de oorzaak van de symptomen.