Tips bij examenstress

Marjolein | maandag 6 mei |

examenstress-tips

Het doen van examen is voor bijna iedereen een spannende aangelegenheid en sommigen hebben zelfs last van faalangst en examenstress. Stress en angst kunnen een negatieve invloed hebben bij het afleggen van een examen. Wat kan je nu het beste doen met examenstress? In dit blog geven wij wat tips die je kunnen helpen bij examenstress.

Vind hier het uitgebreide assortiment voor natuurlijke rustgevers bij Plein.

Tips bij examenstress

 • Zorg dat je de stof die je moet kennen goed beheerst. Begin op tijd met leren en een goede voorbereiding. Het maken van een planning kan daarbij helpen.
 • Als je planning richting je examens niet helemaal goed is geweest en je nu nog heel veel moet leren zorg dan wel dat je jezelf nog wel iets van ontspanning gunt. Als je uren achter elkaar studeert neem je niets meer op en kun je beter even iets anders doen.
 • Zorg voor voldoende slaap. Doorleren in de nachten heeft vaak geen zin. Je kunt beter goed uitgerust zijn, zodat je je goed kunt concentreren op het examen.
 • Ga op tijd naar bed! Als je uitgerust wakker wordt ben je fit en is je geest fris waardoor je veel beter kunt presteren.
 • Sta jezelf toe om fouten te maken. Ieder mens maakt fouten, het is heus niet erg als je een paar fouten maakt, zonder meteen een onvoldoende te krijgen.
 • Wissel negatieve gedachten voor positieve gedachten. Verliep je examen van gisteren niet zo goed? Morgen weer een nieuwe dag! Het kan niet zo zijn dat elk examen alleen maar onderwerpen heeft die je niet zo goed beheerst. 
 • Werk doelgericht tijdens je examen. Het is vaak handig om te beginnen met het invullen van je naam en examennummer, zodat je dat later niet vergeet. Wij adviseren ook om eerst in te schatten hoeveel tijd je ongeveer nodig zult hebben en met welk onderdeel je het beste kunt beginnen. Neem voldoende tijd om de vragen te lezen en ga niet jagen.
 • Doe eerst de vragen waarvan je de antwoorden weet. Check aan het eind wel of je alle vragen beantwoordt hebt. 
 • Praat met je vrienden, ouders of familie over jouw spanning rondom het examen, over je gedachten, angsten en verwachtingen. Dit kan helpen om je examenstress te verminderen.
 • Heb je veel last van bijvoorbeeld hartkloppingen, buikpijn of hyperventileren? Adem dan bewust vanuit je buik, dit helpt in deze stress situaties en zo leer je je ademhaling te beheersen.
 • Heb je had gewerkt of verliep een examen goed? Beloon jezelf dan! Ga bijvoorbeeld een ijsje eten, ga lekker in bad of ga wat leuks doen met vrienden.
 • Probeer niet te perfectionistisch te zijn. Een paar foutjes maken mag best. Deze gedachte kan de perfectionist rust geven.
 • Als je tijdens je examen een black out krijgt blijf dan niet hangen bij de stof die je kwijt bent maar ga verder met andere vragen of opdrachten. Het heeft geen zin om in paniek te raken omdat je de stof die je wel beheerst nu even niet weet. Met een beetje geluk en als je in staat bent om rustig met de volgende opdracht verder te gaan komt de kennis gewoon weer tevoorschijn.
 • Laat je niet gek maken door je klasgenoten als je het examen na bespreekt. Zij kunnen ook fouten maken. Als het nabespreken je onzeker maakt zoek dan even andere mensen op en vermijd de situatie.
 • Als je thuis komt na het maken van je examen, vertel eerst je verhaal en laat je verwennen met een kopje thee met iets lekkers. Duik daarna pas weer de studieboeken in. Als je dit gelijk na thuiskomst doet heeft dit toch niet zoveel zin, je hoofd moet eerst het examen dat je gemaakt hebt nog even verwerken.
 • Er zijn rustgevende middelen te koop die je wat rustiger maken. Let er wel op dat je geen middelen slikt die ongeschikt zijn voor examens. Begin hier nu al mee want sommige middeltjes werken niet direct.

Rustgevend middel bij stress of slecht slapen?

Gezonde spanning is nodig om te kunnen presteren. Als bovenstaande tips niet helpen te ontspannen en de examenstress beïnvloed je functioneren, dan kun je overwegen om een rustgevend middel te nemen. Deze middelen kunnen helpen om iets meer ontspannen naar je examen te gaan. Het zelfde geldt voor een gezonde nachtrust. Het is belangrijk om een goede nachtrust te krijgen om overdag te kunnen presteren. Een moe gevoel leidt af, waardoor het moeilijk is om je te concentreren. Als je moeilijk in slaap kan komen, zijn er diverse supplementen die een gezonde nachtrust ondersteunen. Let er wel op dat je supplementen kiest die geschikt zijn om te slikken in een examen periode. Heb je vragen welk product geschikt is om te nemen tijdens de examens? vraag het onze drogisten [email protected] 

Vind hier het uitgebreide assortiment voor natuurlijke rustgevers bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs