Wat is fytotherapie?

Marjolein | donderdag 4 september |

fytotherapie

Fytotherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij de geest een uiterst belangrijk onderdeel van de lichamelijke gezondheid vormt. Fytotherapie betekent letterlijk planten- of kruidengeneeskunde. In dit blog vertellen we je meer over deze vorm van therapie.

Ontdek hier het ruime assortiment voor kruidenpreparaten bij Plein.

Wat is fytotherapie?

De oorzaak van een lichamelijke klacht is volgens fytotherapeuten te wijten aan een verstoord evenwicht tussen je geest en het lichaam. Deze balans kan met behulp van 100% plantaardige middelen hersteld worden. Fytotherapie onderscheidt zich van homeopathie omdat er alleen plantaardige stoffen worden gebruikt. Bij homeopathie worden er naast plantaardige stoffen ook mineralen, dierproducten zoals honing, gemalen oesterschelpen en zelfs weefsels van ziektes gebruikt.

Contrariaprincipe

Er wordt bij fytotherapie uitgegaan van het contrariaprincipe. Dit principe houdt in dat een fysiek ongemak behandeld moet worden met middelen die een tegengestelde werking hebben. In dat opzicht sluit fytotherapie aan bij de reguliere geneeskunde.

Fyto (phyto) komt van fyton (phyton), dit is Grieks voor Plant. Fytotherapie is dus therapie bedrijven met planten. Fytotherapie is de oudste vorm van geneeskunde, het is geschat zo’n 5000 jaar oud.

Soorten

Fytotherapie bestaat in twee vormen; de reguliere en complementaire vorm.

  • Reguliere fytotherapie: Hier wordt gebruik gemaakt van onderdelen van planten waarvan de reguliere geneeskunde de werking erkent, bijvoorbeeld Ginkgo Biloba. Gingko is namelijk een geregistreerd geneesmiddel dat wordt gebruikt om de bloeddoorstroming bij etalagebenen te stimuleren.
  • Complementaire fytotherapie: Deze vorm komt met tabletten, crèmes en oogdruppels die bestaan uit onverdunde plantextracten.

Kneipp en A. Vogel

Sebastian Kneipp was een fytotherapeut uit de 19e eeuw en zijn naam is nog steeds een merk voor onder andere bad- en verzorgingsproducten. In de fytotherapie zijn medicinale baden een belangrijk onderdeel van de therapie. De geneeskrachtige stoffen worden namelijk via de huid opgenomen. Alfred Vogel is een andere beroemde kruidentherapeut. Zijn naam is eveneens verbonden met geneesmiddelen (A. Vogel). Het meest populaire en bekende medicijn wat hij heeft ontwikkeld is Echinaforce. Alfred Vogel reisde hiervoor naar Noord-Amerika om bij de indianen onderzoek te doen naar geneeskrachtige planten. Zij gaven hem zaden van de zonnehoed en hij wist deze succesvol te kweken en tot een medicijn tegen verkoudheid te verwerken.

Fytotherapie en reguliere geneeskunde

Bij fytotherapie is het gebruikelijk om de plant in zijn medicinale werkzaamheid te beschrijven en aan de hand van de geanalyseerde inhoudsstoffen toe te passen. Dit in tegenstelling tot de allopathische therapie, daar wordt het werkzame (hoofd)bestanddeel uit het geheel van het kruid geïsoleerd en tot geneesmiddel verwerkt. Echter gaat hierbij een belangrijk deel van de werking verloren.

Wat is het verschil tussen fytotherapie en homeopathie?

Een verschil tussen fytotherapie en homeopathie is dat fytotherapie uitgaat van de biologische beschikbaarheid van inhoudsstoffen van planten en homeopathie met de ‘energetische afdruk’ daarvan.

Bij homeopathie wordt er gebruik gemaakt van zeer verdunde substanties, waar zo goed als geen moleculen meer in te vinden zijn. Bij fytotherapie wordt er juist gebruikt gemaakt van die werkzame stoffen. De mate van verdunning bij homeopathie wordt aangegeven met een letter, gevolgd door een cijfer. De letter staat voor het soort verdunning, waarbij D staat voor decimale verdunning (1:10). Het cijfer staat voor het aantal keer dat die verdunningsstap heeft plaatsgevonden. In een D6 en hogere verdunning worden (zo goed als) geen moleculen meer aangetroffen. De best verkochte producten van homeopathische merken, zijn in werkelijkheid vaak (verdunde) fytotherapeutische producten.

Zijn er bijwerkingen van fytotherapie?

Medicijnen uit de fytotherapeutica hebben beduidend minder bijwerkingen dan reguliere medicijnen. Er kunnen bij fytotherapie wel allergische huidreacties optreden door medicijnen die op de huid worden aangebracht. Daarnaast zijn er ook contra-indicaties voor sommige fytotherapeutische medicijnen, net als bij reguliere medicijnen. Deze indicaties vertellen in welk geval je een medicinaal product niet moet gebruiken.

Ontdek hier het ruime assortiment voor kruidenpreparaten bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs