Is thee gezond?

Elisha | dinsdag 18 februari | Eten & drinken

gezonde-thee

Ben jij ook zo’n theeleut? Ik hou echt van een lekker kop thee. ’s Ochtends als ik nog een beetje wakker aan het worden ben. Of juist ’s avonds laat voordat ik naar bed ga. Eigenlijk is elk moment van de dag wel geschikt voor een kopje thee naar mijn mening. Ik vind vooral een kopje kruidige thee heerlijk. De geur, de smaak, de warmte die je door je hele lijf voelt. Voor mij is het een moment van ontspanning en een heerlijke dorstlesser. En wist je dat thee ook nog eens gezond is?

Ontdek het assortiment thee van o.a. Kneipp en Pukka bij Plein.

Hoe wordt thee gemaakt?

Echte thee komt van een theeplant op een theeplantage. Om goed te kunnen groeien hebben deze planten een warm en vochtig klimaat nodig. Dit is van invloed op de smaak. Theeblaadjes worden met de hand of machinaal geplukt en vervolgens verwelkt. Net als bloemen die verwelken. Als ze te weinig water krijgen, worden ze slap en verliezen ze hun kleur. Bij thee is dit nodig. De blaadjes verliezen dan vocht. Na dit proces worden de blaadjes gekneusd, zodat het oxidatieproces op gang komt. De duur van dit proces bepaalt welke smaken en aroma’s de verschillende theesoorten krijgen. Elke theesoort wordt dus op een andere manier geproduceerd.

kneipp-thee

Welke theesoorten zijn gezond?

Thee drinken is erg gezond, want je voorziet je lichaam van vocht op een gezonde manier. Geen toevoegingen, geen suikers. Zoals je misschien wel weet zijn er oneindig veel soorten. Zo is er zwarte thee, groene thee, witte thee, maar ook kruidenthee.

Wist je dat kruidenthee eigenlijk helemaal geen echte thee is? Dit komt namelijk niet van de theeplant, maar het is een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen.

Soorten thee

  • Zwarte thee is vaak wat krachtiger van smaak. Deze theesoort bevat de meeste cafeïne en is dus ideaal om de ochtend mee te beginnen. De hoeveelheid cafeïne is echter niks vergeleken met een kop koffie, dus hier hoef je je geen zorgen over te maken.
  • Groene thee bevat antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ideale bestanddelen om ziekte te bestrijden. Door het drinken van groene thee versterk je je immuunsysteem en het helpt bij stress en vermoeidheid. Groene thee bevat minder cafeïne dan zwarte thee.
  • Witte thee heeft het laagste cafeïne gehalte van de verschillende theesoorten. Deze soort heeft de minste bewerking nodig.
  • Kruidenthee is dus officieel geen thee en bevat ook geen cafeïne. Er zijn vele verschillende smaken met elk z’n eigen werking. Denk bijvoorbeeld aan kamillethee of muntthee.

Cafeïne in thee

Het klopt dat thee cafeïne bevat, maar in hele kleine hoeveelheden. Je hoeft je hier dus echt geen zorgen om te maken. Zwarte thee bevat de meeste cafeïne, gevolgd door groene thee en witte thee.

Kruidentheesoorten bevatten helemaal geen cafeïne. Dus maak je je zorgen om dit stofje, drink dan lekker een kopje kruidenthee. Kruidenthee wordt om die reden ook vaak als ontspanningsthee gezien. Zo is de Bed Time thee van Kneipp heerlijk om te drinken voordat je naar bed gaat. Deze thee is gemaakt van lavendel, tulsi en kamille. Officieel geen echte thee dus, maar wel heerlijk kalmerend en smaakvol. Ik drink al de hele week een kopje van deze thee voordat ik naar bed ga en ik merk zeker dat ik er relaxt van word. Ik maak er dan ook echt een lekker rustmomentje van. Even ontspannen en op adem komen van de drukke dag, voordat ik onder de dekens kruip.

Ontdek het assortiment thee van o.a. Kneipp en Pukka bij Plein.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!