Schijnzwangerschap bij honden

Renée | vrijdag 19 december | Hond

schijnzwangerschap-bij-honden

Wanneer sprake is van een schijnzwangerschap is er geen vrucht in de baarmoeder aanwezig, terwijl het dier (of de mens) wel de symptomen van een zwangerschap vertoont. Wanneer dieren drachtig zijn, gaat dit vaak gepaard met veranderingen in het gedrag. Bij een schijnzwangerschap is dit ook het geval. Een schijnzwangerschap komt het vaakst voor bij honden, katten en konijnen. Om je zoveel mogelijk te kunnen vertellen over schijnzwangerschappen, en zowel de gedrags- als de fysieke veranderingen weinig verschillen per dier, zal ik deze blog beperken tot schijnzwangerschap bij honden.

Schijnzwangerschap bij honden

De meeste honden zijn om de zes tot negen maanden loops, waarbij veel hormonale veranderingen plaatsvinden. Onderzoek wijst uit dat het hormoon 'prolactine' een grote rol speelt bij een schijnzwangerschap. Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat in het bloed van honden met een schijnzwangerschap hoge(re) concentraties prolactine te vinden is. Een schijnzwangerschap kan zes tot twaalf weken na het begin van de loopsheid ontwikkeld worden. Je zult dit eerst merken aan het gedrag van je hond. Een schijnzwangerschap brengt namelijk, net zoals een echte dracht, gedragsveranderingen met zich mee. Je kunt dan denken aan:

  • Onrustig worden
  • Minder actief zijn
  • Opkomst van de welbekende nesteldrang (waarbij de hond bijvoorbeeld speeltjes naar de mand sleept).

Naast gedragsveranderingen vinden er na verloop van tijd ook fysieke veranderingen plaats, zoals melkproductie, vergroting van de melkklieren, gewichtstoename en soms zelfs braken of persen.

De behandeling van een schijnzwangerschap

Schijnzwangerschap komt regelmatig voor bij honden en is over het algemeen niet schadelijk. De gedragsveranderingen nemen vaak uit zichzelf af, meestal binnen de eerste week al. De fysieke veranderingen houden na twee tot drie weken ook op.

Om ervoor te zorgen dat de schijnzwangerschap zo snel mogelijk weer over is kun je je hond afleiden met bijvoorbeeld wandelen, spelen, een tweede huisdier of bijvoorbeeld het veranderen van voer. De nesteldrang kun je niet voorkomen/oplossen. Het verbieden van speeltjes in de mand leggen of de speeltjes weghalen zal je hond alleen maar nerveuzer maken. Afleiding is in dit geval de beste oplossing.

In sommige gevallen houdt de schijnzwangerschap wel aan, waardoor de melkklieren kunnen gaan ontsteken of de hond gestrest wordt vanwege het uitblijven van een bevalling. Bij ontstoken melkklieren is het aan te raden om even een bezoek te brengen aan je dierenarts.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs