Alles over de hondensport Agility

Renée | woensdag 8 februari | Hond

agility-hondensport

Agility is de grootste hondensport in Nederland. Agility, ook wel behendigheid genoemd, is oorspronkelijk in Engeland ontstaan en is inmiddels overgewaaid naar vele andere landen, waaronder Nederland. Bij agility staat het samenspel en vertrouwen tussen hond en baas voorop.

Wat is agility?

Bij agility is er sprake van het zo snel en foutloos mogelijk afleggen van een vooraf vastgesteld parcours. Doordat het parcours altijd anders is, worden honden altijd begeleid door hun eigenaar. De eigenaar wijst de hond de route van het parcours. Het parcours bestaat uit meerdere hindernissen, zoals hoogtesprongen, breedtesprongen, springen door banden, slalommen, tunnels en raakvlaktoestellen, zoals de wip, de schutting en de kattenloop. Bij wedstrijden wint de hond met de snelste tijd en de minste fouten. Agility is een bijzonder goede vorm van hondentraining, doordat het veel discipline, uithoudingsvermogen en een goede band tussen hond en baas vereist. De hondensport kan recreatief beoefend worden, maar er worden ook wedstrijden georganiseerd. In drie verschillende hoogteklassen en op drie verschillende niveaus. Door punten te behalen is het mogelijk om over te gaan naar een hoger niveau.

Hoe leer ik mijn hond agility?

Net als bij elke vorm van hondentraining is agility niet zomaar aangeleerd. Je hond moet leren gehoorzaam te zijn, niet zijn eigen plan te mogen trekken en alles zo snel mogelijk uit te voeren. Je kunt je voorstellen dat je hond niet in een dag tijd een heel parcours kan leren en afleggen. Het is belangrijk om alle onderdelen één voor één aan te leren, in combinatie met een specifiek bevel.

Aan elke hindernis koppel je een bepaald bevel. Zoals 'ver' bij een breedtesprong of 'door' bij een tunnel. Op deze manier weet de hond tijdens het parcours op basis van jouw bevel welk onderdeel hij moet uitvoeren.

Geduld en herhaling zijn de kernwoorden bij het aanleren van de onderdelen. Beloon je hond als hij het goed doet en geef het bevel 'mis' als hij het niet goed uitvoert, uiteraard zonder beloning, waarna je de oefening herhaalt.

Tijdens een wedstrijd mag je je hond alleen begeleiden met je stem en met gebaren, dus op deze manier leert je hond dat hij de oefening niet naar behoren uitvoert. Als je hond de oefening vervolgens wel goed uitvoert moet je dit natuurlijk uitgebreid belonen. Bij agility is geen ruimte voor straf. Agility is gebaseerd op een vertrouwensband tussen hond en baas. Hoe meer plezier je hond erin heeft, hoe sneller je hond voor je zal rennen.

Heel veel plezier met de hondensport agility!

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs