Wat te doen bij griep?

Marjolein | maandag 14 oktober | Gezondheid

wat te doen bij griep Er bestaan geen geneesmiddelen die griep kunnen genezen, ook geen antibiotica. Antibiotica werkt alleen als een bacterie de oorzaak is van een ziekte terwijl griep wordt veroorzaakt door een virus. Bij griep is de beste remedie rusten en uitzieken zodat je lichaam het virus kan ‘opruimen’.

Griep symptomen

Bij griep kun je last hebben van spierpijn, keelpijn, verkoudheid, hoofdpijn en een algemeen lamlendig gevoel. Met een pijnstiller kan je deze symptomen verlichten. Het nadeel is dat je hiermee ook de koorts onderdrukt waardoor het lichaam niets kan doen aan de oorzaak. Mocht je toch graag een paracetamol willen gebruiken zodat je normaal kunt functioneren, neem er dan eentje met vitamine C. Op deze manier onderdruk je de symptomen en wordt tegelijkertijd je weerstand een beetje verhoogt.

Tip: Als je griep hebt, is het belangrijk dat je voldoende drinkt en het vochtverlies continue aanvult. Door de koorts verlies je namelijk veel vocht.

Wanneer moet ik naar de huisarts als ik griep heb?

Griep is voor de meeste mensen niet gevaarlijk en je hoeft er niet voor naar de dokter. Er zijn echter risico groepen waarvoor griep wel gevaarlijk kan zijn. Mensen die tot een risicogroep behoren zijn:

  • Mensen die ouder zijn dan 60 jaar.
  • Mensen die langdurig last hebben van hart- en/of vaatziekten.
  • Mensen met een longaandoening zoals astma of COPD.
  • Mensen met suikerziekte.
  • Mensen met een nieraandoening.
  • Mensen met een lage weerstand.

Als je tot een risicogroep behoort, kom je in aanmerking voor de griepprik. De griepprik verkleint de kans op griep en als je toch de griep krijgt is deze minder heftig. Wil je meer informatie over de griepprik, neem dan contact op met je huisarts. Weerstand is belangrijk om griep te voorkomen. Mensen met een goede weerstand krijgen minder snel de griep. Producten met Echinacea of vitamine C helpen om de weerstand te verhogen.

Geneesmiddelen die helpen bij griep:

Verzachtend voor de keel:

Weerstand verhogend:

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.