Griep

Lees meer

Resultaten 1 t/m 15 van 15

Coldrex Hot Coldrex
Coldrex Hot Coldrex
10 sachets
Morgen in huis
6,79
Bekijk product: Coldrex Hot Coldrex
A.Vogel Echinaforce Junior
A.Vogel Echinaforce Junior
120 stuks
Morgen in huis
10,91
Bekijk product: A.Vogel Echinaforce Junior
A.Vogel Echinaforce Druppels
A.Vogel Echinaforce Druppels
100 ml
Morgen in huis
16,99
Bekijk product: A.Vogel Echinaforce Druppels
Citrosan Hete Citroendrank
Citrosan Hete Citroendrank
15 sachets
Morgen in huis
9,99
Bekijk product: Citrosan Hete Citroendrank
A.Vogel Echinaforce Hot Drink Forte met Vlierbes
A.Vogel Echinaforce Hot Drink Forte met Vlierbes
100 ml
Morgen in huis
9,22
Bekijk product: A.Vogel Echinaforce Hot Drink Forte met Vlierbes
VSM Nisyleen Pelargonium tabletten
VSM Nisyleen Pelargonium tabletten
20 tabletten
Morgen in huis
8,01
Bekijk product: VSM Nisyleen Pelargonium tabletten
Healthypharm Paracetamol + Vitamine C
Healthypharm Paracetamol + Vitamine C
10 sachets
Morgen in huis
3,35
Bekijk product: Healthypharm Paracetamol + Vitamine C
Antigrippine 250mg
Antigrippine 250mg
40 tabletten
Morgen in huis
6,49
Bekijk product: Antigrippine 250mg
Citrosan Hete Citroendrank
Citrosan Hete Citroendrank
10 sachets
Morgen in huis
6,89
Bekijk product: Citrosan Hete Citroendrank
A.Vogel Echinaforce Sterk 1200 mg
A.Vogel Echinaforce Sterk 1200 mg
30 tabletten
Morgen in huis
9,99
Bekijk product: A.Vogel Echinaforce Sterk 1200 mg
VSM Nisyleen Pelargonium druppels
VSM Nisyleen Pelargonium druppels
20 ml
Morgen in huis
8,61
Bekijk product: VSM Nisyleen Pelargonium druppels
A.Vogel Echinaforce Druppels
A.Vogel Echinaforce Druppels
50 ml
Direct leverbaar
9,99
Bekijk product: A.Vogel Echinaforce Druppels
Antigrippine Paracetamol Vitamine C 500/50 mg Poeder
Antigrippine Paracetamol Vitamine C 500/50 mg Poeder
10 sachets
Direct leverbaar
7,31
Bekijk product: Antigrippine Paracetamol Vitamine C 500/50 mg Poeder
A.Vogel Echinaforce
A.Vogel Echinaforce
80 tabletten
Tijdelijk uitverkocht
8,79
Bekijk product: A.Vogel Echinaforce
Antigrippine 250 mg
Antigrippine 250 mg
20 tabletten
Direct leverbaar
4,73
Bekijk product: Antigrippine 250 mg

Wat te doen bij griep?

Bij griep heb je vaak last van keelpijn, verkoudheid, hoofdpijn en een algemeen lamlendig gevoel. Op Plein vind je geneesmiddelen die de klachten verlichten.

Griep is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Griep wordt veroorzaakt door de influenza A en B virussen. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een griepepidemie. Je kunt elk jaar opnieuw griep krijgen omdat de influenza A en B virussen vele varianten kennen.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

Hoe krijg je griep?

Je krijgt griep omdat je besmet bent geraakt met Influenza A en B virussen. De actieve influenza virussen zijn elk jaar verschillend. De virussen komen in de lucht als iemand die ziek is hoest, proest of niest. Als een gezond iemand het virus inademt kan die persoon ziek kan worden. Je kunt ook besmet worden als je dingen aanraakt die kort daarvoor zijn aangeraakt door iemand die al besmet is door het griepvirus.

Je kunt anderen met griep besmetten vanaf de dag dat je zelf ziekteverschijnselen krijgt tot en met vijf dagen daarna.

Griep komt in het najaar of winter vaker voor dan in de zomer of het voorjaar omdat ruimten in die periode minder vaak gelucht worden waardoor het virus langer blijft hangen. In het najaar en de winter is de luchtvochtigheid lager en dat vind het virus ook prettig.

Griep of verkoudheid?

Vaak worden griep en verkoudheid met elkaar verward. Als je verkouden bent, heb je een ontsteking van de luchtwegen. De symptomen zijn in de meeste gevallen vrij mild. Je hoofd heeft een ‘vol’ gevoel, je neus is verstopt waardoor het ademen moeilijk gaat, loopneus, keelpijn, hoesten  en een lichte temperatuursverhoging. Meestal voel je je lamlendig, maar niet ziek genoeg om niets meer te doen. De symptomen van griep en verkoudheid kunnen elkaar overlappen waardoor het niet altijd direct duidelijk is of je verkouden bent of de griep hebt. Uiteindelijk wordt dit duidelijk omdat de symptomen van griep veel heftiger zijn,  je voelt je meestal te ziek om te functioneren.

Griep symptomen

 • Minimaal 38,5 graden koorts
 • Vermoeidheid
 • Hoesten
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn 
 • Koude rillingen
 • Slechte slaaprust
 • Spierpijn
 • Slechte eetlust
 • Verkoudheidssymptomen, verstopte/ loopneus
 • Soms braak- en diarreeverschijnselen

Deze symptomen komen vaak plotseling op waardoor je het gevoel hebt dat je van het ene op het andere moment ziek bent. In tegenstelling tot verkoudheid kan griep zich ontwikkelen tot een veel ernstigere aandoening zoals een longontsteking.  

Als je geluk hebt, ben je  ongeveer een week echt ziek maar soms komt het voor dat je er wel twee weken zoet mee bent. Vaak moet het lichaam zich daarna nog herstellen en heb je nog een tijdje last van de naweeën van de griep.

Hoe verklein je de kans op griep?

Als je een goede weerstand hebt is je lichaam beter bestand tegen het virus. Door een goede weerstand op te bouwen verklein je dus de kans om besmet te raken met het griepvirus. Multivitaminen, Vitamine C of producten die Echinacea bevatten verhogen de weerstand. Je kunt de multivitaminen, vitamine C of  producten op basis van Echinacea preventief innemen.

 • Een goede en voldoende nachtrust kan meehelpen om de kans op griep te verkleinen. Het schijnt dat mensen die korter dan zeven uur slapen meer kans hebben om ziek te worden dan mensen die minimaal acht uur slapen.
 • Was regelmatig je handen met een antibacteriële zeep. Je kunt ook besmet worden als je dingen aanraakt die kort daarvoor zijn aangeraakt door iemand die al besmet is door het griepvirus. Denk hier bij aan deurklinken, leuningen of speelgoed.
 • Maak harde oppervlakken en voorwerpen in huis regelmatig schoon (zoals het aanrecht, keukengerei, kranen, deurklinken, trapleuningen en speelgoed) met een allesreiniger en warm water. Wasgoed (pyjama’s, lakens, slopen, handdoeken) kunnen met gewoon waspoeder op  60 graden gewassen worden.
 • Als je moet niezen, houd dan je elleboog of een tissue voor je mond. In je handen niezen is niet handig doordat je het dan makkelijker overdraagt.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
 • Zet regelmatig een raam open om leef-, slaap- en werkruimten te luchten. Hiermee haal je ook het virus uit de lucht van deze ruimten. 
 • Als je tot de risicobevolkingsgroep behoort, word je elk jaar uitgenodigd om een griepprik te halen. Je krijgt geen garantie dat je geen griep krijgt maar de symptomen zijn wel minder heftig. Het lichaam van mensen uit de risicobevolkingsgroep heeft over het algemeen minder weerstand en zijn ze kwetsbaar waardoor de gevolgen van griep veel ernstiger kunnen zijn. Als je geen oproep krijgt voor de griepprik maar je denkt dat je deze wel nodig hebt dan kun je dit altijd bespreken met je huisarts.

Wat te doen bij griep?

 • Wanneer je een griep aanvoelt komen, kan rust houden erger voorkomen. Door zo weinig mogelijk inspanning te leveren kunnen de griep symptomen niet verergeren en lig je hooguit maar een paar dagen ziek in bed.
 • Laat de koorts zijn werk doen en onderdruk deze niet direct door een paracetamol te nemen. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed waardoor het virus of de bacterie uiteindelijk uit je lichaam verdwijnt.
 • Bij koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een laken vaak voldoende. Voorkom afkoeling als je naar buiten gaat en neem rust want het lichaam heeft alle energie nodig om de strijd aan te gaan met het virus. 
 • Als je koorts hebt transpireer je veel. Drink voldoende om het vocht aan te vullen en uitdroging te voorkomen. Ook heeft het lichaam vocht nodig om afvalstoffen af te voeren.
 • Breng je weerstand weer op pijl met vitamine C, Echinacea of andere weerstand verhogende middelen. Je kunt hier mee het herstel (iets) versnellen.
 • Een paracetamol kan helpen om bepaalde griep symptomen, zoals koorts, hoofd- keel- en spierpijn te onderdrukken, je geneest ze niet! Er is ook paracetamol waar al vitamine C aan toegevoegd is. Deze is verkrijg baar in tabletvorm of die je moet oplossen in heet water.
 • Geef kinderen alleen paracetamol als het niet anders kan. Ook voor hen geldt: uitzieken is beter door het lichaam en de koorts zijn werk te laten doen. Als je je kind een pijnstiller wil geven, geef dan geen aspirine. De werkzame stof acetylsalicylzuur kan bij kinderen met griep een ernstige reactie veroorzaken: het zogeheten Syndroom van Reye.
 • Er zijn keeltabletten, hoestmiddelen, neussprays en pijnstillers te koop of online te bestellen om de griepsymptomen te verlichten.

Moet je naar de huisarts met griep?

In principe hoef je niet naar de huisarts met griep. Het is eigenlijk beter als je niet gaat want je kunt de mensen in de wachtkamer gemakkelijk besmetten. Toch is het in sommige gevallen wel verstandig om contact op te nemen met de huisarts als je griep hebt. 

Je neemt contact op met de huisarts als...

 • je kinderen jonger dan 2 jaar zijn. Je moet dan dezelfde dag nog contact opnemen.
 • je kinderen ouder dan 2 jaar zijn en de koorts na drie nog niet afneemt.  
 • je steeds meer gaat hoesten.
 • je kortademig of benauwd wordt.
 • je suf wordt.
 • de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt. 
 • je opnieuw koorts krijgt nadat je een paar dagen koortsvrij bent geweest.
 • je op de huid puntvormige vlekjes krijgt die niet verdwijnen als je er met een glas op drukt.
 • je de kin niet op de borst kunt brengen.
 • je kort voor de griepsymptomen in de tropen bent geweest.
 • je twijfelt over het ziekteverloop.

Middelen tegen griep kopen op Plein

Op Plein vind je een breed aanbod met middelen die helpen om het griepgevoel te verminderen. Ontdek onze uitgebreide selectie en bestel direct voordelig online. Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via drogist@plein.nl of bellen op 088-8000 200.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

cbd-logo