Bescherm je huid tegen de zon

Elisha | woensdag 1 juni | Verzorging

De zomer is voor veel mensen hun favoriete seizoen. En geen wonder. Lange dagen op het strand, 's avonds na werktijd nog een terrasje pakken en natuurlijk lekker op vakantie. De zomer is vooral het seizoen van genieten. Van de lange avonden, goed gezelschap en natuurlijk de zon. Belangrijk is wel om je deze maanden goed in te smeren. Als je op je zonnebedje bij het zwembad ligt, maar ook als je even een terrasje gaat pakken. Want die zon voelt erg lekker op je huid, maar kan ook schadelijk zijn. Benieuwd hoe je je huid het beste kunt beschermen en welke varianten zonnebrand er allemaal zijn? Wij vertellen je 't graag in deze blog.

Bekijk hier het brede assortiment aan zonnebrand bij Plein.

Bescherm je huid tegen de zon

De zon is heerlijk en veel mensen worden instant blij als de zon weer gaat schijnen. Een goede zonbescherming is echter noodzakelijk om je huid voldoende te beschermen tegen schadelijke straling. Zonbescherming is gelukkig in vele varianten: een crème, melk, lotion, olie of spray. Ook zijn er verschillende beschermingsfactoren. Je kunt dus een zonnebrand kiezen die goed bij jou past. Hieronder vertellen we je er meer over.

Wat is het verschil tussen crème, melk, lotion, olie of spray?

Het verschil tussen een zonnebrandcrème, melk, lotion, olie of spray zit 'm voornamelijk in de manier van aanbrengen. De eerste vier varianten smeer je en een zonnebrandspray, zoals de naam al doet vermoeden, spray je op je huid. Zonnebrand op je lichaam sprayen is erg gemakkelijk, het is vaak wat vloeibaarder dan lotion en je komt makkelijker op plekken waar je niet zo goed bij komt (zoals op je rug). Een nadeel kan zijn dat sprays vaak transparant zijn en je dus niet goed ziet of je je gehele lichaam hebt ingesmeerd. De zonnebrandspray van Sence biedt bescherming tegen UVA- én UVB-stralen, zorgt voor een langdurige hydratatie en is beschikbaar in SPF 30 en SPF 50.

Een keuze voor een type zonnebrand is dus heel persoonlijk, in wat je prettig vindt qua gebruik. Er zit namelijk geen verschil in bescherming. Wel word je met een zonnebrandolie sneller bruin, dit komt door de weerkaatsing. Je wordt echter niet minder bruin van zonnebrand crème, melk of -lotion. Ook zonnebrandolie heeft een hoge beschermingsfactor, waardoor je niet verbrand. Maar ook met olie moet je regelmatig opnieuw blijven smeren. Een zonnebrandmelk is vaak net wat vloeibaarder dan een crème en trekt sneller in, dit kan weer handig zijn als je een wat vette huid hebt. Heb je juist een droge huid? Dan is een zonnebrandolie weer een aanrader. Deze hydrateren je huid terwijl ze bescherming bieden! De zonnebrandolie van Sence trekt snel in en zorgt voor een zijdezachte en gehydrateerde huid. Deze spray biedt twee uur lange bescherming tegen UVA- én UVB-stralen!

Hoe vaak moet je je insmeren?

Dit is mede afhankelijk van wanneer de zon op zijn sterkste is en de activiteit die je doet. Hoe sterk de UV straling is, is van meerdere factoren afhankelijk. Zoals het tijdstip van de dag, tussen 12 en 15 uur is de sterkte van UV stralen het hoogste. Ga je dan de directe zon in, dan is het extra van belang om goed te smeren en regelmatig te blijven herhalen! Ook de plek waar je je bevindt is van invloed. In Australië is de ozonlaag bijvoorbeeld heel dun en  wordt de UV straling minder gefilterd en is dus vele malen sterker. Ben je op het water of in de woestijn? UV stralen weerkaatsen op water en zand, waardoor je veel meer wordt blootgesteld aan de zon en extra zonbescherming noodzakelijk is.

Start met smeren een half uur voordat je de zon in gaat. Maar smeer ook goed op een bewolkte dag, want ook dan kunnen UV stralen krachtig zijn. Smeer vervolgens elke twee uur opnieuw voor optimale bescherming. En smeer elke keer als je gezwommen of intensief gesport hebt je opnieuw in. Door het water en zweet verlies je sneller je zonbescherming, vooral als je je daarna afdroogt met een handdoek. Je bent hierna niet meer optimaal beschermd, dus is opnieuw insmeren noodzakelijk! En wil je je bruine teint zo lang mogelijk behouden? Smeer je huid dan dan na het zonnen goed in! De aftersun lotion van Sence is een aanrader. De vegan formule van aloë vera zorgt ervoor dat je huid verkoelt na verbranding, maar zorgt er ook voor dat je bruine kleurtje wat langer behouden blijft.

Wat is het verschil tussen UVA & UVB?

UV staat voor ultraviolette straling. De A staat voor Aging (veroudering) en de B staat voor Burn (verbranding). Het verschil tussen UVA en UVB zit in de mate waarin de straling in de huid dringt. UVA dringt dieper door en zorgt voor huidveroudering, zoals rimpels, en pigmentvlekjes. UVA stralen zijn erg krachtig, zelfs op een bewolkte dag en gaan door glas en je kleding heen. Voor deze stralen moeten we ons gezicht en lichaam dagelijks goed beschermen! UVB stralen dringen minder diep in de huid en zijn verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Afhankelijk van je huidtype en stand van de zon verbrand je snel of niet zo snel. In tegenstelling tot UVA stralen, gaan UVB stralen niet door glas en kleding heen. Koop je een zonnebrand? Bekijk dan goed de verpakking van het product! Biedt het product UVA en UVB bescherming, dan moet dit er op staan. Je herkent dit aan het icoontje: UVA of UVB met een cirkel er omheen. Alle zonproducten van Sence bieden bescherming tegen UVA- én UVB-stralen. De zonnebrandmelk van Sence is echt een aanrader op zonnige dagen. Zowel de SPF 30, als SPF 50 variant bieden langdurige zonbescherming en zijn geschikt voor alle huidtypes. Ook biedt deze lijn een speciale zonnebrand voor kids, met deze SPF 50 bescherm je jouw kindje tegen UVA- én UVB-stralen. 

Welke SPF moet je smeren?

De Sun Protection Factor (SPF) toont de mate van bescherming aan tegen UVB stralen van een zonnebrandproduct. Hoe hoger het getal, hoe langer en beter de bescherming is. Let op: dit betekent dat je met een SPF product jezelf beschermd tegen verbranding (schade door UVB stralen) en niet tegen schade aan de huid die zorgt voor huidveroudering (schade door UVA stralen).

Hoe werkt het precies? Een product met SPF 30 zorgt ervoor dat je 30 keer langer in de zon kan blijven dan als je helemaal niets smeert. Uit onderzoeken blijkt dat er eigenlijk niet heel veel verschil zit tussen SPF 50 of SPF 30 als het aankomt op de mate van blokkeren van UVB stralen. SPF 50 blokkeert 98% van de UVB stralen en SPF 30 blokkeert 96,7%. Smeer in ieder geval altijd een SPF factor van 30 of hoger, want alleen dan ben je echt goed beschermd tegen UVB stralen. En daarmee help je huidschade en verbranding voorkomen. Maar ook hierbij geldt nog steeds: breng regelmatig opnieuw een laagje zonnebrand aan!

Wil je zelf deze zonnebrand van Sence proberen? Ontdek het complete zonnebrand assortiment van Sence bij Plein.

Fotografie door Aswhien Juruwan. 

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!