Blaasgruis is een veelvoorkomende aandoening bij honden. In deze blog vertel ik je alles over blaasgruis, hoe het ontstaat, de symptomen en de behandeling van blaasgruis.
Wanneer een hond last heeft van blaasgruis worden er kristallen gevormd in de urine. Deze kristallen worden gevormd van mineralen als fosfor en magnesium. Doordat er kristallen ontstaan in de urine kan dit irritatie en ontstekingen veroorzaken in de urinebuis. Uiteindelijk kunnen de kristallen zelfs de urinebuis verstoppen. Hierdoor wordt de urinestroom geblokkeerd. De urine blijft in de blaas en door de vele afvalstoffen die niet afgevoerd kunnen worden kan dit tot dodelijke infecties leiden.
Blaasgruis kan wegens fysieke en wegens psychische redenen ontstaan. Sommige honden hebben genetisch aanleg voor blaasgruis, waardoor de kristallen kunnen ontstaan door verkeerd voer. Vele soorten hondenvoer bevatten een hoge hoeveelheid zout, waardoor de nieren zwaar belast worden. Honden met blaasgruis hebben baat bij een koolhydraatarm en graanvrij dieet.
Wanneer blaasgruis tot stand komt vanwege fysieke redenen heeft de hond vaak zijn hele leven dieetvoer nodig. Blaasgruis kan ook ontstaan vanwege psychische redenen, voornamelijk vanwege angst en/of stress. De medische achtergrond zal ik je besparen, maar wanneer een hond angstig of gestrest is worden bepaalde stoffen aangemaakt die de kans op kristalvorming in de urine kunnen verhogen. Wanneer dit ten grondslag ligt aan het ontstaan van blaasgruis is het vaak tijdelijk (door een levensverandering, zoals een verhuizing, extra huisdier, pasgeboren baby in huis, enzovoort), waardoor dieetvoer niet voor altijd nodig zal zijn.
Bij de meeste honden met blaasgruis wordt blaasgruis herkend aan:
In de meeste gevallen zorgt blaasgruis ook voor gedragsveranderingen, zoals eten en drinken weigeren, lusteloos zijn, rusteloos zijn, zichzelf verbergen of onzindelijk worden.
Het is belangrijk dat je hond voldoende en vers drinkwater heeft. Naarmate een hond urine langer op moet houden wordt de urine meer geconcentreerd, wat de kans op blaasgruis verhoogt. Het is voor honden belangrijk dat zij regelmatig uitgelaten worden.
Wanneer je constateert dat je hond moeite heeft met plassen of dat de urine bloed bevat of een rare kleur heeft, is het noodzakelijk om je hond na te laten kijken door een dierenarts. Wanneer je de mogelijkheid hebt om urine op te vangen, is dit altijd aan te raden. Zo kan de dierenarts de urine direct controleren. In de meeste gevallen is blaasgruis te behandelen met een antibioticakuur en dieetvoer.
Speciaal voor honden met blaasgruis heeft Prins Petfoods in samenwerking met dierenartsen een speciale voeding ontwikkeld:
Hulp nodig? Wij helpen je graag je dier gezond te houden. Je kunt al je vragen stellen aan onze specialist Renée. Zij helpt je graag verder.
Heb je twijfels over de gezondheid van je huisdier? Ga dan altijd langs de dierenarts.