Buitenvogels voeren

Renée | maandag 20 januari | Vogel

buitenvogels voeren

In de winter zie je vaak in de tuin een vetbol hangen of wat lekkere nootjes in een vogelhuisje. De perfecte manier om de buitenvogels een handje te helpen bij het vinden van voedsel. Bovendien is het nog gezellig ook, al die vogels in de tuin. Maar hebben de buitenvogels alleen in de winter extra voeding nodig en wat geef je deze vogels te eten? Ik vertel het je graag!

Ontdek alle producten voor de buitenvogels op Plein.

Buitenvogels voeren

Er gaat het gerucht rond dat je vogels beter niet kunt bijvoeren. Ze zouden hier lui van worden en uiteindelijk zelf geen voedsel meer gaan zoeken. Dat is gelukkig niet waar. In de winter is er minder natuurlijk voedsel beschikbaar voor de vogels, maar toch zullen zij hier altijd naar blijven zoeken. Ook al hangen alle tuinen vol, dat is hun natuurlijk instinct. Je kunt de buitenvogels dus gerust voorzien van lekker voer in de tuin. Dit hoeft trouwens niet alleen in de herfst of de winter. In de lente en zomer kunnen de buitenvogels ook wel wat extra’s gebruiken.

Vogels voeren in de herfst en winter

We weten dat in de winter minder voedsel beschikbaar is. In de herfst en in de winter hebben de vogels vooral behoefte aan bijvoeding en water. In de herfst, als de winter in aantocht is, gaan vogels op zoek naar plekken waar zij het beste voer kunnen vinden. Ze trekken dan ook naar plekken waar ze anders niet zo snel komen. Als je in de herfst al begint met bijvoeren, is de kans een stuk groter dat de vogels in de winter terugkomen.

Een vogel heeft een lichaamstemperatuur van 40 graden. Dat vergt natuurlijk flink wat energie om deze op temperatuur te houden. Daarom kun je in de herfst en in de winter het beste energie vol voer geven zoals vetbollen, pinda’s en pindaboter.

Vogels voeren in de lente en zomer

In de lente en zomer is het een heel ander verhaal. In de lente zijn de vogels druk bezig met de liefde. Ze gaan op zoek naar een partner met het uiteindelijke doel om jongen te krijgen en op te voeden. Hiervoor moeten ze een nestje bouwen, de eieren leggen en natuurlijk de eieren uitbroeden.

De vogels hebben dan vooral een behoefte aan eiwitten en kalk. Je kunt dan denken aan insecten en eierschalen. Er is veel strooivoer beschikbaar met bijvoorbeeld meelwormen erin maar je kunt ook een handje vol losse gedroogde meelwormen geven. Voor de kalk leg je heel makkelijk eierschalen of eventueel sepia neer voor de vogels.

In de zomer hebben de vogels een grote behoefte aan eiwitrijk voedsel. Biedt ze in dit seizoen hetzelfde aan als in de lente. Echter is dat nu wel voor een ander doel, namelijk de rui. In de zomer gaan de vogels in de rui en krijgen ze het dikke verenkleed wat ze in de winter moet beschermen. Je kunt dus in de zomer al beginnen met het helpen van de buitenvogels zodat ze klaar zijn voor de winter.

Waar leg je het voer neer?

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle vogels op dezelfde manier aan hun voedsel komen. Houd er daarom rekening mee dat sommige vogels vanaf de grond eten en anderen vanuit de bomen. Hang daarom niet alleen de vetbollen in de takken van de bomen, maar leg er ook een paar op de grond of in een voederhuisje.

Houd daarnaast rekening met eventuele buurtkatten. Als het voer op de grond ligt, is er een grote kans dat de katten op de vogels gaan jagen. Zoek daarom een plekje waar de kat niet zo makkelijk bij kan komen, maar de vogels wel. 

Varieer niet alleen met de ligging van het voer, maar ook met het voer zelf. Met alleen pinda’s of vetbollen trek je maar een aantal vogels aan, niet alle vogels kunnen dit los pikken. Kijk daarom goed naar wat welke vogel eet en varieer er lekker op los om zo een tuin vol met diverse vogels te krijgen.

Ontdek alle producten voor de buitenvogels op Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik bezit 2 dierdiploma's en ik ben bij Plein werkzaam als huisdier- en productspecialist.