Wat te doen tegen droge en schrale lippen?

Plein | maandag 20 januari | Verzorging

droge-lippen

Droge en schrale lippen, vooral in de winter hebben veel mensen hier last van. Vervelend, want soms kunnen droge en schrale lippen behoorlijk veel pijn doen. Gelukkig zijn er manieren om droge en schrale lippen te voorkomen en te behandelen.

Bekijk nu het volledige assortiment lipverzorging tegen droge lippen op Plein.nl.

Hoe zien droge lippen eruit?

Soms is er niet meer te zien dan een licht toegenomen roodheid, dat wil niet zeggen dat de lippen niet droog zijn of aanvoelen. In ergere gevallen ziet men roodheid, scheurtjes, kloofjes en schilfertjes.

Wat is de oorzaak van droge lippen?

Er zijn een aantal oorzaken te benoemen voor het ontstaan van droge lippen. Lippen hebben geen beschermlaagje waardoor ze eerder last hebben van omgevingsfactoren. Denk hierbij aan:

 • Koude lucht in de winter. De koude lucht komt direct op de lippen. Omdat deze van nature geen beschermlaagje hebben, kunnen ze droog en schraal worden.
 • De verwarming, die het thuis en op kantoor comfortabel maakt. Het nadeel hiervan is dat de luchtvochtigheid naar beneden gaat waardoor de lippen droog worden.
 • Zonlicht. Lippen hebben geen pigment waardoor ze door UV-straling eerder droog worden. Je moet hier niet alleen in de zomer op bedacht zijn maar ook op een zonnige winterdag of in het hooggebergte, bijvoorbeeld tijdens een wintersport vakantie.
 • Onvoldoende drinken, als je te weinig vocht binnen krijgt kan dit een oorzaak zijn van droge lippen of een droge huid.
 • Geneesmiddelen. Er zijn geneesmiddelen die verantwoordelijk zijn voor droge lippen, bijvoorbeeld plastabletten of vitamine-A achtige geneesmiddelen zoals Neotigason dat bij acne (jeugdpuistjes) wordt voorgeschreven.
 • De gewoonte om de lippen steeds af te likken met de tong is een belangrijke oorzaak van droge lippen en van het eczeem, lip-licker dermatitis, rond de lippen.

Hoe voorkom ik droge lippen?

Snel last van droge lippen? Onderstaande tips helpen om droge lippen zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Droge lippen voorkom je door de lippen goed vet te houden met een lippenbalsem in de vorm van een stift of een klein potje met zalf. In de regel betekent dit heel veel smeren.
 • Als je vaak last hebt van droge lippen vergeet dan niet om ook aandacht te schenken aan mogelijke oorzaken. Soms kun je oorzaken verhelpen waardoor de klachten minder worden. Zo kun je thuis of op het werk kijken of de luchtvochtigheid niet te laag is. Als de luchtvochtigheid te laag is kun je een bakje water aan de verwarming bevestigen of een luchtbevochtiger aanschaffen.
 • Drink voldoende. Mocht je van nature weinig drinken dan kan dit een oorzaak zijn van een heleboel klachten. Eén van deze klachten is droge lippen. Het kan helpen om bewust vaker water te drinken.
 • Dan bestaan er nog geneesmiddelen die droge lippen veroorzaken, denk hierbij aan Neotigason. Soms kan in overleg met de arts hoeveelheid per dag iets worden verlaagd waardoor de lippen minder snel of niet uitdrogen.
 • Bescherm je lippen in de zon. Gebruik een lippen balsem met een zonwerende factor er in als het zonnig is en in de bergen.
 • Soms ontstaan geïrriteerde en schilferende lippen door een allergie voor iets waarmee je lippen in aanraking komen, zoals lippenstift of tandpasta, of bepaalde voedingsmiddelen en drankjes. Je kunt er dan voor kiezen om het betreffende product tijdelijk niet te gebruiken om te kijken of er een verbetering optreedt.

Wat te doen tegen losse velletjes?

Als je losse velletjes rond je lippen hebt moet je deze niet lospeuteren, het verergert de klachten. Je kunt deze verwijderen door ze voorzichtig los te scrubben met een tandenborstel.

Wat te doen tegen droge lippen?

Gelukkig zijn er veel producten die helpen tegen droge en schrale lippen. Wij hebben de bekendste voor je op een rijtje gezet:

 • Vaseline is een hele vette zalf. Het is te koop in kleine miniblikjes om mee te nemen onderweg. Vaseline sluit de huid af en voorkomt uitdroging.
 • Vaseline lanette is iets minder vet en bevat lanoline (wolvet). Hierdoor kan de zalf water op nemen, dit werkt beter vochtinbrengend dan vaseline.
 • Cacaoboter is ook een vet, van plantaardige origine. Er zijn verschillende varianten te koop, in de vorm van lippenstiften/sticks en potjes.
 • Van lippenbalsem zijn er vele varianten, in verschillende samenstelling. De meesten hebben naast het verhouden van de lippen ook een herstellende werking. Als het zonnetje schijnt is het belangrijk dat de lippenbalsem een beschermingsfactor heeft.

Wat te doen bij extreem droge lippen (lip licking dermatitim)?

Bij lip licking dermatitim, ook wel lik lip of lip likker eczeem genoemd, zit er een rode schilferende rand rond de mond. Dit voelt geïrriteerd aan en kan jeuken. Lip licking dermatitis beperkt zich tot het gebied waar de tong bij kan.

Bij lip licking dermatitis is het belangrijk dat je beseft dat het wordt veroorzaakt door de hele dag met de tong de lippen nat te likken. Je moet proberen dat niet meer te doen. Dat is moeilijk, want het is een gewoonte geworden. Zorg dat je altijd een lippenbalsem bij de hand hebt zodat je eraan went om bij droge lippen te gaan smeren in plaats van te likken.

Bij een hardnekkig eczeem rond de lip kan het nodig zijn om een anti-eczeemzalf met corticosteroïden er in te gebruiken. Deze worden voorgeschreven door de huisarts of door de dermatoloog. Een voorbeeld is hydrocortison zalf. Gebruik dit soort zalven niet te vaak rond de lip, er kunnen bijwerkingen bij optreden. Naast de voorgeschreven zalven is het belangrijk om de lippen goed vet te houden met vaseline, cacaoboter of lanette-vaseline. De verschillen tussen deze producten vind je hieronder uitgelegd.

Bekijk nu het volledige assortiment lipverzorging tegen droge lippen op Plein.nl.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.