Duurzaam schoonmaken

Elisha | zondag 19 juni | Schoonmaakmiddel

duurzaam schoonmaken

We worden met z'n allen steeds bewuster van de manier waarop we omgaan met het milieu. We kiezen vaker voor een vegetarische maaltijd, scheiden ons afval en pakken sneller de fiets dan de auto. Maar ook in het huishouden zijn er genoeg opties om het schoonmaken duurzamer, natuurlijker en milieuvriendelijker te maken. Van het beperken van het gebruik van (warm) water tot het goed doseren van je schoonmaakmiddelen. Met kleine stappen in je dagelijkse schoonmaakroutine maak je een wereld van verschil. Hoe precies? Dat vertellen we je in deze blog.

Duurzaam schoonmaken

Een schoon en fris huis, wie houdt er niet van?! Wij Nederlanders zijn dan ook een poets graag volkje. In de meeste huishoudens staan er meerdere schoonmaakmiddelen in de voorraadkast. Van een allesreiniger tot chloor, toiletreiniger en speciale reinigers voor de keuken en badkamer. En ook het washok staat vol middelen om onze was zo lekker mogelijk te laten ruiken en heerlijk schoon mee te wassen. Maar wist je dat je met wat simpele trucjes en kleine stappen je huishouden een stuk duurzamer en natuurlijker kan maken? Met duurzaam schoonmaken zorg je niet alleen voor een hygiënisch schoon huis. Je zorgt ook voor een schonere wereld. Een win-winsituatie voor iedereen!

Wat is duurzaam schoonmaken?

Als je kiest voor duurzaam schoonmaken, betekent dit dat je bewustere keuzes maakt in het huishouden. Je vermindert het gebruik van water, scheid je afval en kiest voor natuurlijkere schoonmaakmiddelen die minder belastend zijn voor het milieu. Duurzaam schoonmaken klinkt misschien een beetje suf of zelfs een beetje moeilijk; want welke producten zijn écht beter voor de planeet? Maar tegenwoordig zijn er diverse schoonmaakmiddelen te koop die de keuze voor natuurlijk een stuk gemakkelijker maken. 

Met duurzaam schoonmaken zorg je niet alleen voor een gezond, schoon huis. Je zorgt ook voor een schonere wereld!

afwasmiddel ecover

Waarom duurzaam schoonmaken?

Alle kleine beetjes helpen! Door jouw huis duurzamer schoon te maken, verminder jij de impact van jouw huishouden op het milieu. Bovendien heeft het nog meer voordelen:

  • Minder luchtvervuiling. Door te kiezen voor natuurlijke schoonmaakmiddelen verminder je de luchtvervuiling. Oplosmiddelen en drijfgassen dragen namelijk bij aan smogvorming. Oplosmiddelen vind je in glasreinigers, ruitenwisservloeistof en verschillende onderhoudsmiddelen. Spuitbussen, zoals luchtverfrissers, bevatten drijfgas.
  • Beter voor je gezondheid. Niet alleen is het kiezen voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen goed voor het milieu. Het is ook beter voor je gezondheid! Oplosmiddelen kunnen de luchtwegen irriteren en reguliere schoonmaakproducten kunnen tot allergische reacties leiden.
  • Beter voor huid. Bij het schoonmaken met chloor en andere chemische middelen, kan je het beste schoonmaakhandschoenen dragen. Duurzame schoonmaakmiddelen bevatten daarentegen vaak uitsluitend natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Hierdoor is de kans op irritaties veel kleiner en zijn ze zelfs geschikt voor de gevoelige huid. Een aanrader is het Ecover afwasmiddel met citroen en aloë vera. Krachtig tegen vuil, zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën. Toch een fijner idee bij het afwassen van je borden en bestek!
  • Beter voor je portemonnee. Door bewuster met je energie en water om te gaan bespaar je uiteindelijk geld.

Tips voor een duurzaam huishouden

Wil je jouw huishouden een stukje duurzamer maken? Met deze tips moet dat zeker lukken:

1. Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen

Stop die agressieve schoonmaakmiddelen maar ver weg, want ze zijn alles behalve goed voor het milieu. Een goed alternatief zijn duurzame schoonmaakmiddelen. Deze middelen zijn vrij van schadelijke stoffen, maar maken net zo goed schoon.

Eén van onze favoriete merken met duurzame schoonmaakmiddelen en wasmiddelen is Ecover. De producten van Ecover bevatten uitsluitend plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten. Ze zijn krachtig in gebruik en verwijderen zelfs de meest hardnekkige vlekken. Dit alles zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën.

Bang voor een geitenwollensokken geur hoef je niet te zijn. De middelen van Ecover ruiken namelijk heerlijk fris en zorgen voor een heerlijk ruikende was en een schoon, aangenaam huis.

Het wasmiddel van Ecover is verrijkt met de geuren van kamperfoelie, jasmijn en lelie op een bordje van cederhout. Je wasgoed, kleding en jijzelf ruiken hierdoor onweerstaanbaar. En wie wilt dat nou niet?!

ecover duurzaam wasmiddel

2. Let op de verpakking

(Niet gerecycleerd) plastic heeft een grote impact op het milieu. Zorg ervoor dat je kiest voor flacons die gemaakt zijn van gebruikte en gerecycleerde plastics. De flessen van Ecover zijn dit en bovendien ruim recyclebaar. Ook de doppen zijn gemaakt uit 99% gebruikte en gerecycleerde plastics en kan je samen met de flessen recyclen. Goed om te weten: alle Ecover flacons zijn geproduceerd in hun eigen gecertificeerde Zero-Waste fabriek, waar 98% van het bedrijfsafval een tweede leven krijgt. Door te kiezen voor Ecover weet je zeker dat je jouw steentje bijdraagt aan een betere planeet.

3. Houd je aan de dosering

Wist je dat de meeste mensen standaard te veel schoonmaakmiddel en wasmiddel gebruiken? Houd je aan de doseervoorschriften op het etiket. Beter voor het milieu én je portemonnee. Je zult namelijk zien dat je op deze manier veel langer doet met je producten. Bovendien zorgt te veel schoonmaakmiddel voor streepvorming en een plakkerige vloer.

Ook voor de wc heb je geen hele hoeveelheden nodig om 'm goed en hygiënisch schoon te krijgen. Ecover toiletreiniger reinigt, ontkalkt én verfrist en daar is slechts een kleine hoeveelheid voor nodig.

Te veel wasmiddel is niet goed voor je wasmachine (er ontstaat sneller wasluis) en doordat de machine al het sop moet verwerken duurt de wasbeurt langer dan nodig is. Daarnaast zorgt meer wasmiddel er niet automatisch voor dat je was ook schoner wordt. Bij donkere kleding is de kans groot dat er witte strepen ontstaan. Het resultaat: je moet een nieuwe was draaien om deze vlekken eruit te krijgen. Zonde van je tijd, geld en het milieu.

ecover allesreiniger en navulling

4. Gebruik navullingen

Help de planeet en bespaar zelf geld met het gebruik van navullingen. De manier om te verminderen, hergebruiken en recyclen. Je vindt al veel navullingen in verzorgingsproducten, maar ook steeds meer huishoudmiddelen krijgen hun eigen navulling.

Bijvoorbeeld de allesreiniger van Ecover. Het duurzame merk Ecover gelooft dat de meest duurzame fles de fles is die je al hebt staan. Met de allesreiniger navulling van Ecover bespaar je 87% plastic, wat gelijk staat aan drie spray flessen. Niet alleen de buitenkant is duurzaam (hallo 100% gebruikte en gereycleerde plastics), ook de inhoud verdient een applausje dankzij de plantaardige, biologisch afbreekbare ingrediënten. Bovendien produceert Ecover in hun gecertificeerde Zero-Waste fabriek waar 98% van het bedrijfsafval een tweede leven krijgt. Reden genoeg dus om deze navulling een kans (of drie) te geven.

ecover allesreiniger navulling

 

5. Beperk het gebruik van (heet) water

Het besparen van water is één van de gemakkelijkste manieren om bewuster met het milieu om te gaan. Laat de kraan niet onnodig lang stromen (bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen) en halveer je doucheritueel. Je zult zien dat dit bovendien aardig scheelt op je rekening. Ga je schoonmaken? Maak een sopje met een beetje allesreiniger. Wanneer je huis niet al te vies is, hoef je dit sopje echt niet te vervangen voor een nieuwe emmer.

Wist je trouwens dat je een allesreiniger het beste kunt mengen met koud water? Warm water verdampt sneller en hierdoor blijven zeepresten achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Kies liever voor een sopje met koud water en een beetje allesreiniger.

6. Goed weggooien

Is je schoonmaakmiddel leeg? Check dan afvalscheidingswijzer.nl voor de meest milieuvriendelijke manier om de verpakking weg te gooien. Door recycling geef je oude verpakkingen weer een nieuw leven.

Met deze handige en gemakkelijke tips maak jij jouw huishouden een stuk duurzamer. Beter voor de planeet en voor jezelf. Zelf aan de duurzame schoonmaakmiddelen? Ecover heeft een uitgebreid assortiment met natuurlijk wasmiddel en schoonmaakmiddel. Een goeie en gemakkelijke manier om jouw steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

duurzaam schoonmaken

Ontdek hier het volledige assortiment van Ecover bij Plein.

Fotografie door Aswhien Juruwan. 

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!