Een jaloerse hond

Renée | donderdag 31 maart | Hond

jaloerse-hond

Sommige honden vinden het echt ongehoord als jij als baasje iets of iemand anders aandacht geeft. En als jij iets of iemand anders aanraakt of tegen iets of iemand anders praat is de jaloezie al gauw gewekt en wil hij je aandacht terug. Een jaloerse hond zal continu om je aandacht vragen, vooral als je aandacht ergens anders ligt. Training en beloningen kunnen dit jaloerse gedrag verhelpen.

Wat te doen tegen een jaloerse hond?

Een jaloerse hond kan erg vervelend zijn. Gelukkig is er iets tegen te doen. Met onderstaand stappenplan kan je je hond helpen om van zijn jaloersheid af te komen.

Stap 1: herken de jaloezie

Herken jaloezie. Soms wordt een hond om een bepaalde reden enthousiast en uit dit enthousiasme tegen een mens of dier. Deze reden hoeft niet altijd jaloezie te zijn. Dat jouw hond bijvoorbeeld makkelijk aangestoken wordt wanneer een andere hond ergens enthousiast op reageert, maakt jouw hond nog geen jaloerse hond. Als je de bron van het enthousiasme kunt herkennen (zoals de deurbel, het geluid van een auto die aan komt rijden enz.) kun je je hond leren rustig(er) om te gaan met deze triggers. Doe dit door de betreffende trigger uit te voeren en tegelijkertijd de aandacht van je hond te verleggen. Een jaloerse hond herken je aan aandachttrekkend gedrag op momenten dat jij je aandacht elders hebt liggen.

Stap 2: oefen standaard gehoorzaamheid

Oefen standaard gehoorzaamheid en gebruik dit om jaloezie af te wenden. Als je je hond leert om te zitten, blijven of liggen kun je veel commotie en jaloezie vermijden wanneer je partner of een ander dier naar je toekomt. In plaats van dat je hond naar je toekomt om jouw aandacht te trekken, laat je je hond in zijn mand liggen. Geef je partner of het andere dier wat aandacht, waarna je je hond naar je toe roept en hem aandacht geeft. Zo leert je hond dat hij beloond wordt als hij geduldig is. Als je hond niet luistert en om je aandacht vecht, moet je hem negeren totdat hij weer rustig is. Dan kun je hem aandacht geven (en dus belonen). Op deze manier leer je je hond dat hij jouw aandacht krijgt wanneer hij zich gedraagt.

Stap 3: zorg voor een vast routine

Probeer een vast routine aan te wennen. Honden worden over het algemeen erg rustig van routine en elke afwijking hiervan kan ongewenst gedrag veroorzaken, zoals jaloezie. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan krijgt waarbij je langere uren maakt en daardoor minder vaak met je hond kunt wandelen, is de kans aanwezig dat je hond jaloers zal reageren wanneer je iets of iemand anders aandacht geeft. In de meeste gevallen is hier echter geen sprake van een jaloerse hond, maar van een verveelde of gefrustreerde hond. Als je de routine om welke reden dan ook moet aanpassen is het raadzaam om dit rustig en stapsgewijs te doen, zodat je hond kan wennen aan de verandering.

Stap 4: zorg voor een positieve wending

Probeer bepaalde activiteiten die jaloezie triggeren te koppelen aan positiviteit. Als je merkt dat je hond jaloers wordt wanneer je een andere hond aait, geef hem dan vooraf een snoepje. Als je hond jaloers wordt wanneer je je partner knuffelt, geef hem vooraf een snoepje. Op deze manier is de kans erg groot dat jouw hond de activiteiten die voorheen jaloezie opwekten nu zal zien als positieve momenten.

Stap 5: verklein de kans op jaloezie

Als je hond jaloers is op de aandacht die jij geeft aan je partner, laat je hond dan zien dat er niets is om jaloers op te zijn. Laat je partner meer tijd doorbrengen met je hond in de hoop dat zij een betere band opbouwen, hierdoor wordt de kans op jaloezie verkleind. Uiteraard is het einddoel dat jullie er samen plezier in hebben om met de hond te wandelen, te spelen en te knuffelen én dat jullie samen kunnen knuffelen zonder tussenkomst van een jaloerse hond.

Tip: Probeer je hond altijd evenveel aandacht te geven. Het is makkelijk om je hond te vergeten als er bijvoorbeeld een nieuwe puppy in huis is, waardoor het heel logisch is dat je hond jaloers wordt.

Wees voorzichtig met beloningen

Als je je hond beloont wanneer hij al jaloers gedrag vertoont, beloon je hem voor zijn jaloerse gedrag. Als je hond jaloers gedrag vertoont, wacht dan tot hij rustig wordt of zijn aandacht verlegt en beloon hem op dat moment. Je stem tegen je hond verheffen heeft geen zin. Je hond helpen met zijn aandacht verleggen en hem op de juiste momenten belonen wel.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.