Een nestje kittens fokken

Renée | maandag 16 juni | Kat

kittens fokken

Het krijgen van een nestje met kittens is erg leuk en door veel mensen gewild. Wil je graag een nestje kittens fokken? In dit blog vertellen we je er alles over.

Ontdek het assortiment speciaal voor kittens bij Plein.

Waar moet je rekening mee houden?

Houd er wel rekening mee dat alle asiels overvol zitten en er geen plek is voor ongewenste kittens. Als je een nestje kittens wilt fokken zul je dus eerst bij jezelf ten rade moeten gaan of je plek hebt voor de kittens. Het gemiddeld aantal kittens dat een zwangere poes krijgt ligt tussen de drie en de zes kittens en de meeste mensen zullen zelf geen zes kittens in huis willen houden. Ik raad je aan om voor de zwangerschap al te kijken of je de kittens onder kunt brengen en dit goed regelt alvorens het fokken in gang gezet gaat worden.

Hoe herken je een zwangere poes?

Je kunt bewust voor het fokken kiezen. Verdiep je in de genetica en zorg ervoor dat je je (ras)poes laat dekken door een raskater. Hiermee kun je fokken voor het verbeteren van een ras en het reproduceren van bepaalde kleuren of eigenschappen. De kans is natuurlijk ook aanwezig dat je poes is gedekt door een buurtkater.

Kenmerken van een zwangere poes zijn onder meer:

  • Meer eten
  • Meer slapen
  • Wat prikkelbaarder
  • Minder speels

Vanaf de derde week kun je zelf zien en controleren of je poes zwanger is. Bij een zwangere poes worden de tepels donkerder van kleur en gaat de vacht rondom de tepels wijken. Deze termijn van drie weken komt natuurlijk niet op één dag aan. Bij sommige poezen worden de tepels in de tweede week al donker, bij sommige poezen worden de tepels in de vierde week pas donkerder.

Vanaf de vijfde week kun je een echo laten maken door de dierenarts, zodat je de zwangerschap kunt laten bevestigen. Schijnzwangerschap is namelijk ook iets dat regelmatig voorkomt bij katten.

De bevalling van je poes

Poezen hebben een gemiddelde dracht van negen weken. Vanaf een week of twee voor de bevalling zoekt de poes de juiste plek om de bevalling te laten plaatsvinden. Zo'n 24 uur voor de bevalling worden zwangere poezen vaak onrustig en graven ze veel op de plek waar ze de kittens geboren wil laten worden. Dozen hebben vaak de voorkeur, dus je kunt het je poes makkelijker maken door meerdere dozen verspreid door het huis te plaatsen.

Net als bij mensen is het verliezen van vruchtwater het eerste teken van de bevalling, hierna beginnen de weeën die elkaar steeds sneller opvolgen en steeds sterker worden. De reactie van poezen kan erg verschillen. Sommige poezen worden juist erg rustig, terwijl andere poezen heel veel geluid maken. De bevalling op zich is iets dat je poes zelf zal moeten doen, hier kun jij niet bij helpen. Houd de poes in de gaten, maar laat de poes zelf het werk doen. Het is belangrijk dat de ruimte warm is en er geen sprake is van tocht. De dozen kun je vullen met zachte dekens, zodat de kittens zacht terecht komen en het vruchtwater kan worden opgenomen.

Het is belangrijk om kittenmelk in huis te hebben. Mocht de moederpoes onvoldoende melk aanmaken of het voeden lukt niet dan weet je zeker dat de kittens na de geboorte voeding binnenkrijgen.

Na de geboorte

Kittens wegen bij de geboorte tussen de 90 en 120 gram. De poes likt de kittens na de geboorte schoon dit zorgt ervoor dat de ademhaling op gang. Als het goed is bijt de poes de navelstreng zelf kapot. Als ze dit niet doet kun jij zelf de navelstreng doorknippen. Doe dit wel erg voorzichtig, het naveltje van kittens is erg fragiel. Het is belangrijk dat de kittens vrijwel direct na de geboorte bij de poes gaan drinken. De moedermelk bevat namelijk antistoffen waardoor de kittens beschermd zijn tegen infecties. Daarbij heeft de kitten energie nodig om in leven te blijven. Deze energie wordt uit de moedermelk gehaald.

Levensfasen

Contact met mensen is in de eerste weken van het leven van de kitten belangrijk voor het socialisatieproces. Dit zorgt ervoor dat kittens later goed gezelschap worden. Het houden en laten opgroeien van de kittens in huiselijke sfeer is dan ook zeker aan te raden.

Fase 1: Neonatale fase

De eerste twee weken van het leven van de kittens wordt de neonatale fase genoemd. Kittens houden zich dan vooral bezig met slapen en melk drinken. Ze zijn zich nog niet bewust van de omgeving. Ook kunnen ze zichzelf dan nog niet warm houden, dus zullen ze dicht bij de moeder in de buurt blijven. Zij zorgt voor warmte.

Fase 2: Inprentingsfase

De fase van de derde tot de achtste week wordt de inprentingsfase genoemd. Hierin leren kittens hoe ze moeten omgaan met mensen en met andere katten. Het is dus belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. Je kunt ze veel aaien, met ze spelen, ze kennis laten maken met huishoudelijke apparatuur als de televisie en de stofzuiger, enzovoort.

Fase 3: Tweede socialisatieperiode

De laatste fase, van week negen tot week zestien, wordt de tweede socialisatieperiode genoemd. Hierin worden daadwerkelijke sociale relaties aangegaan (met broertjes/zusjes), maar leren kittens ook omgaan met andere emoties zoals agressie. Hierna kun je de kittens onderbrengen bij hun nieuwe huisjes. Al met al gaat er flink wat werk inzitten, maar het brengt ook veel voldoening met zich mee. Uiteraard is dit allemaal vrij globaal omschreven, zodat je een beetje een idee krijgt van wat het nu precies omvat, het fokken van een nestje. Internet staat echter vol met uren aan leesmateriaal, dus stop vooral niet hier. Ik wens je veel plezier met de voorpret!

Ontdek het assortiment speciaal voor kittens bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs