Help, mijn hond blijft blaffen!

Renée | dinsdag 24 maart | Hond

blaffende hond

Je hond heeft vaak een reden waarom hij blaft. Soms zijn deze redenen gegrond, soms niet. Wanneer je hond overmatig blaft is het zowel voor jou als voor je hond fijn om actie te ondernemen om dit te verminderen.

Waarom blijft mijn hond?

Honden kunnen blaffen vanuit angst, verveling, begroeting, tijdens het spelen, om aandacht te vragen of door territoriumdrift/bescherming. Blaffen om zijn territorium te beschermen en om angst te tonen en/of je te alarmeren is voor een hond intuïtief. Dat komt vanuit instinct. Blaffen voor aandacht, vanuit verveling en als begroeting is ontstaan vanuit de interactie met de mens. Blaffen met deze achterliggende redenen kun je dus proberen af te leren.

Blaffen hond afleren

Wanneer een hond blaft, komt er een chemische stof vrij in zijn hersenen wat hem een fijn gevoel geeft. Het is dus raadzaam om het probleem direct aan te pakken. Onze initiële reactie is vaak schreeuwen, maar dit werkt over het algemeen averechts. Een hond ziet dit namelijk niet als afstraffing, maar als stimulatie. Jij produceert net zoveel geluid als de hond, dus de hond zal niet begrijpen dat hij daarmee moet stoppen. De meest succesvolle tactiek is door de hond assertief met één woord aan te spreken wanneer hij blaft, bijvoorbeeld 'stil!'. Als hij hierna stil is kun je hem direct belonen, zelfs al zijn het maar enkele seconden. Je hond zal het woord 'stil' koppelen aan stil zijn en de daaropvolgende beloning, een stimulans om de actie nogmaals uit te voeren.

Een hond alleen thuis laten

Honden zijn kuddedieren en leven vanuit de natuur in groepen. Honden vinden het dus niet leuk om alleen te zijn. Je kunt je hond alleen laten, sommige rassen beter dan andere rassen, maar je zult dit altijd op moeten bouwen/aan moeten leren. Je hond zal bijvoorbeeld aangeleerd moeten worden dat je altijd weer terugkomt. Verlatingsangst en eenzaamheid/verveling zijn vaak de reden dat de hond begint met blaffen wanneer je weg bent. Op het moment dat een hond alleen thuis is kan hij zich onrustig gaan voelen en zal dit overgaan in een gevoel van stress. Als je hond dit ervaart zal hij dit koppelen aan het alleen zijn en zal hij altijd teruggrijpen naar dit gevoel wanneer hij alleen is, zelfs als dit maar van korte duur is.

Het alleen zijn opbouwen

Het belangrijkst is dus dat je het alleen zijn opbouwt. Je kunt hiermee binnenshuis beginnen. De meeste honden zijn continu bij de baas in de buurt en lopen continu achter de baas aan. Hierdoor is het contrast tussen wanneer je thuis bent en wanneer je weg bent extra groot.

Leer je hond dat hij af en toe op zijn eigen plek moet blijven, bijvoorbeeld wanneer jij in een andere ruimte bezig bent. Je kunt je hond een speeltje of bot geven om hem af te leiden. Als dit goed gaat, kun je de tijd dat je weg bent vergroten. Om je hond te laten weten dat je altijd terugkomt loop je tussendoor snel de kamer in en uit, zonder de hond aandacht te geven. Hier zit ook vaak de valkuil. Een uitgebreid afscheid als je weggaat en een uitgebreide begroeting als je terugkomt geeft je hond het idee dat er iets heel belangrijks gaat gebeuren of is gebeurd. Hierdoor wordt het alleen zijn veel groter gemaakt dan dat het hoeft te zijn.

Er is een verschil tussen overdag alleen thuis zijn en 's nachts 'alleen thuis zijn'. Honden herkennen snel dat je 's nachts niet echt weg bent en zijn zelf 's avonds ook moe. Hierdoor vinden de meeste honden het niet erg om 's nachts alleen beneden te zijn. Je kunt je hond dus gerust 8 uur alleen beneden laten 's nachts, dit betekent echter niet dat je overdag ook 8 uur weg kunt zijn zonder dat je hond hier last van heeft.

Rustig opbouwen

Door rustig op te bouwen leer je vanzelf hoe lang je je hond alleen kunt laten. Je kunt beginnen door tien minuten weg te gaan en weer terug te komen. Geef de hond geen aandacht voordat je weggaat en geef de hond geen aandacht als je weer terugkomt. De volgende keer ga je twintig minuten weg, de keer daarop ga je dertig minuten weg enzovoort.

Uiteraard is het raadzaam om in die tien/twintig/dertig minuten niet daadwerkelijk kilometers verderop te gaan winkelen. Je kunt in het begin beter in de buurt van het huis blijven, zodat je het kunt horen wanneer je hond begint te blaffen. Houd er wel rekening mee dat je niet teruggaat zodra de hond gaat blaffen, hiermee leer je je hond namelijk dat blaffen ervoor zorgt dat je weer terugkomt. Wacht tot je hond even stopt met blaffen en ga dan weer terug het huis in. Geef je hond ook dan geen aandacht. Zo koppelt hij het terugkomen niet aan zijn gedrag en leert hij dat je altijd weer terugkomt én dat het geen big deal is dat je weg bent geweest.

Terugval

Een plotselinge verandering van omstandigheden kan betekenen dat je hond ineens weer moeite heeft met het alleen zijn. Straf dit niet af, maar begin opnieuw met trainen. Een vervelende ervaring tijdens het alleen zijn, zoals onweer/vuurwerk/de blaffende Bulldog van de buren voor het raam, kan ervoor zorgen dat je hond opeens weer begint met blaffen wanneer je weg bent. In dit geval geldt dat je opnieuw kunt gaan opbouwen tot het weer goed gaat.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs