Heupdysplasie bij honden

Renée | woensdag 1 juni | Hond

heupdysplasie-bij-honden

Heupdysplasie is een aandoening van de heupen, waarbij het heupgewricht slecht ontwikkelt. Het heupgewricht bestaat uit een heupkom, een heupkop en het gewrichtskapsel. Bij heupdysplasie is het gewrichtskapsel niet sterk genoeg, sluiten de kop en kom niet voldoende aan, wordt de kop ondiep en raakt afgesleten. Hierdoor ontstaat pijn bij het bewegen. Heupdysplasie komt voornamelijk bij grotere honden voor, maar wordt ook bij kleinere hondenrassen gezien.

Waardoor ontstaat heupdysplasie?

Heupdysplasie kan ontstaan als erfelijke aandoening of door externe factoren zoals voeding en/of beweging. Heupdysplasie kan erfelijk bepaald zijn. Zo kunnen twee heupdysplasie-vrije ouders puppy's krijgen die wel heupdysplasie ontwikkelen. Twee ouders met heupdysplasie kunnen ook puppy's krijgen die géén heupdysplasie ontwikkelen, deze kans is echter behoorlijk klein. Daarom is fokken met honden die heupdysplasie hebben geen goed idee.

Externe factoren zoals voeding en/of beweging kunnen de kans op heupdysplasie vergroten. Overgewicht, teveel voedingssupplementen en teveel intensieve beweging (zoals traplopen of springen) vergroten de kans op heupdysplasie.

Behandeling van heupdysplasie

Heupdysplasie is dusdanig goed te behandelen dat in de meeste gevallen honden pijnvrij door het leven gaan. In sommige gevallen is het zelfs te genezen. Heupdysplasie is te behandelen met:

  • Medicatie, bijvoorbeeld in de vorm van ontstekingsremmers om de irritatie van het heupgewricht te verminderen.
  • Rust zodat het gewricht minimaal belast wordt.
  • Beweging en spieropbouw. De mate van beweging die je je hond wél kunt geven kun je het beste afstemmen met je dierenarts. De fijnste/beste beweging voor een hond met heupdysplasie is rechtlijnig, zoals zwemmen of naast de fiets lopen. Zeker bij jonge(re) honden is de kans aanwezig dat het gewricht zich hierdoor herstelt.
  • Gewichtsbeperking en/of voeding. Logischerwijs worden gewrichtsproblemen ook vaak veroorzaakt door overgewicht. Hierdoor worden de gewrichten tenslotte continu overbelast. Om deze overbelasting te voorkomen is het dus van belang dat de hond gewicht kwijtraakt. Je kunt een dieet opstellen met je dierenarts, je kunt ook zelf aan de slag met dieetvoer. Ook zijn er speciale soorten voer met specifieke voedingsstoffen die verbeteringen in de mobiliteit van de hond bewerkstelligen

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.