Ramen wassen zonder strepen

Eline | zondag 14 februari | Schoonmaakmiddel

streeploos ramen wassen

Ramen wassen is voor veel mensen een klusje dat we maar al te graag uitstellen. Maar op een gegeven moment zijn die vlekken en vingerafdrukken, vooral als de zon zo mooi op je ramen schijnt, niet meer te negeren. Tijd dus om je ramen te zemen! Maar hoe zorg je ervoor dat je geen strepen krijgt na het ramen wassen? In deze blog geven we je de beste tips voor het streeploos ramen wassen.

Bekijk hier onze raamwissers die je nodig hebt voor het zemen van je ramen.

Wat heb je nodig om ramen te wassen?

Om die gewilde streeploze ramen te krijgen hoef je geen trucjes of exclusieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Voor het streeploos wassen van je ramen heb je het volgende nodig:

 • Emmer
 • Trekker of een raamwisser
 • Spons
 • Zeem (bij voorkeur natuurzeem)
 • Microvezeldoek
 • Keukentrapje
 • Oude kranten (optioneel)
 • Afwasmiddel, ammoniak of schoonmaakazijn

Ramen wassen zonder strepen

Nu je alles hebt, is het tijd om je ramen te wassen. Met onderstaand stappenplan heb je gegarandeerd glanzende en streeploze ramen:

 1. Ga je binnen aan de slag? Haal alles van de vensterbank af, dat werk makkelijker en zo kan je niets omstoten. Voor hoge ramen is het handig om een keukentrapje erbij te pakken. Zo kan je gemakkelijk overal bij.
 2. Heb je hardnekkige vlekken op je ramen, zoals vogelpoep of bijvoorbeeld zand? Zorg ervoor dat je deze eerst verwijderd. Zand aan de buitenkant van je ramen verwijder je met een tuinslang en vogelpoep met een beetje tandpasta.
 3. Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader. Ga je liever voor een huis, tuin en keukenoplossing? Ramen zemen met warm water en een gesneden ui kan strepen voorkomen. Sopje klaar? Pak een trekker, spons, zeem en een doek en je kunt aan de slag.
 4. Maak met de spons het raam goed nat, veel vuil zal nu al door de spons worden opgenomen. In de hoekjes zit vaak ook veel vuil. Maak een nieuw sopje en maak het raam nu nogmaals schoon.
 5. Neem nu de trekker. Werk altijd van boven naar beneden anders loopt het water naar beneden op de plek die je net hebt gedroogd. Het beste is om in één beweging van links naar rechts te werken van boven naar beneden. Wanneer je de trekker namelijk optilt ontstaat er een streep. Je kunt ook banen maken van boven naar beneden, zorg dan altijd dat de nieuwe baan de voorgaande overlapt. Neem de trekker af met de vochtige zeem, vóór elke nieuwe baan.
 6. Boen met een krantenprop eventuele strepen weg. De krant neemt overgebleven vocht op en laat geen strepen achter.
 7. Maak met een microvezeldoek het kozijn en de vensterbank schoon.

ramen wassen zonder strepen

Wanneer kun je het beste je ramen wassen?

Juist op een zonnige dag zie je die vervelende vlekken en dat vuil goed op je ramen en wil je misschien het liefst meteen aan de slag. Toch kan je dan beter niet je ramen wassen. Was de ramen op een bewolkte dag. Door de zon drogen de ramen sneller en zullen er snel strepen ontstaan.

Hoe vaak moet je je ramen schoonmaken?

Wanneer je je ramen wilt lappen, bepaal je natuurlijk helemaal zelf en is afhankelijk van hoe snel je ramen vies worden. In de zomer wassen veel mensen elke maand hun ramen, terwijl ze dit in de winter elke 2 of 3 maanden doen. Hoe vaak je je ramen zeemt, heeft dus vooral te maken met hoe vies ze zijn en hoe snel jij je stoort aan vlekken en vingerafdrukken. Het is wel aan te raden om minimaal elke 3-4 maanden je ramen schoon te maken. Het goed onderhouden van je ramen kost minder tijd en zorgt ervoor dat je met plezier naar buiten kijkt.

Krassen na het ramen zemen

Oei, ben je net klaar met je ramen wassen en heb je krassen op je mooie blinkende ramen? Dit kan komen doordat:

 • er nog zand op je ramen zat. Spoel of veeg eerst al het grove vuil van de buitenkant van je ramen. Dit kan je het beste schoonmaken met een tuinslag of een zachte borstel. Hierdoor neemt je spons geen oneffenheden op en zal je dus ook geen krassen krijgen.
 • je het verkeerde materiaal gebruikt. Gebruik een goede spons zonder schuurkrant, een zeem van topkwaliteit en een goede microvezeldoek. Hierdoor zul je geen onnodige krassen krijgen op je ramen.

Bekijk hier onze raamwissers die je nodig hebt voor het zemen van je ramen.

Over de schrijver

Eline
Eline

Hi, ik ben Eline en werkzaam als online marketeer bij Plein. Ik heb een grote liefde voor alles wat met verzorging & make-up te maken heeft.